PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=632419}

Zniewolony. 12 Years a Slave

12 Years a Slave
2013
7,5 153 tys. ocen
7,5 10 1 152768
7,1 71 krytyków
Zniewolony. 12 Years a Slave
powrót do forum filmu Zniewolony. 12 Years a Slave

W filmach o Południu często widać takie piękne drzewo, z szeroko rozrzuconymi gałęziami. Przypomina ono nieco polską wierzbę płaczącą. W "Django" główny bohater zabija pod nim jednego z braci Brittle. Tutaj główny bohater zostaje na nim "powieszony". Widać je wiele razy w filmie. Co to za gatunek ?

ocenił(a) film na 8
Pomyslowy_Dobromir

Jeszcze nie wiem na czym i czy zawisnął główny bohater ;) wydaje mi się jednak, że chodzi Ci dęby. Jeśli chodzi o południowe filmy (Luizjana/Nowy Orlean), to najbardziej charakterystyczne monumentalne drzewa. Ewentualnie drzewa z rodziny cyprysów... A jeśli chodzi o ,,podobieństwo'' to naszej wierzby, to bierze się ono z tego, że większość drzew porośnięta jest zdaje się hiszpańskim mchem, tzw.,,brogami czarowników''... i to tyle :)

ocenił(a) film na 9
coval_11

"Brogi czarowników" - nie wiedziałem jak mam określić te białe elementy. Faktycznie, to chyba "podrasowany" nimi dąb. Dzięki za odpowiedź. Naprawdę niesamowicie to wygląda.

ocenił(a) film na 8
Pomyslowy_Dobromir

no brody, brody czarowników - taka mała literówka... i zamiast,,do naszej wierzby'', zaplątało mi się,,to'', cieszę się jednak, że całość rozwiała nieco wątpliwości dotyczące filmowej roślinności...