Zniewolony. 12 Years a Slave

12 Years a Slave
2013
7,5 153 tys. ocen
7,5 10 1 152920
7,1 58 krytyków
Zniewolony. 12 Years a Slave
powrót do forum filmu Zniewolony. 12 Years a Slave

Takie pytanie trochę z innej beczki: czy Hans Zimmer ma prawo być nominowanym do Oscara za muzykę do"12 years a slave"? Czytałem gdzieś bowiem, że kompozytor musi stworzyć co najmniej chyba ok. 50 minutową ścieżkę, żeby zostać dopuszczonym do konkursu. Hans natomiast stworzył jedynie dwa krótkie (jeżeli się mylę, to poprawcie) kawałki - Washington oraz Solomon.

tommeek

Adele czy eminem dostali za jedną piosenkę oscara, lecz nie wiem czy tworzyli ponad 50 minutowy soundtrack do filmu.

ocenił(a) film na 9
Golawski

Lepiej Byś się nie ośmieszał

ocenił(a) film na 8
Golawski

Dlatego byli nominowani w kategorii piosenka a nie muzyka. Ale czy istnieje taki przepis to nie wiem.

ocenił(a) film na 8
tommeek

Mylisz się kolego, bo Zimmer stworzył o wiele więcej muzyki, która jest wykorzystana w filmie. Tu muzyka, która jest wysyłana od krytyków czy członków Akademii: http://www.foxsearchlight.com/fyc/film/12-years-a-slave/soundtrack/

warzachew

Dzięki wielkie. Jak myślicie? Wygra on czy Price za Grawitację?

tommeek

Mam nadzieję, że Zimmer. Chociaż wydaje mi się, że na tym wyraźnym pojedynku między "12 Years a Slave", a "Gravity" może skorzystać inny kompozytor. Myślę, że muzyka do filmu o Mandeli może sporo namieszać.

dominik_08

No, Mandela też ma ładny soundtrack. Osobiście jednak uważam, że ogromną przewagę ma tu właśnie Grawitacja, bo soundtrack do tego filmu jest, jakby to powiedzieć, unikatowy i kosmiczny :P Akademia chyba zaczęła doceniać muzykę elektroniczną, o czym świadczy (wg mnie niezasłużony, ale co ja tam mogę) Oscar dla The Social Network.

tommeek

Reznor za Social Network też wygrał z Zimmerem, który stworzył fenomenalną ścieżkę do Inception. Minęły trzy lata i jest trochę analogiczna sytuacja. Ja stoję za Zimmerem. Swoją drogą jeden z nielicznych Niemców, których szanuję.

dominik_08

Ciekawie, że poruszyłeś temat 'Incepcji', bo mam właśnie pytanie z innej beczki. Nie wydaje się Wam, że soundtrack ze 'Zniewolonego' i z 'Incepcji' są do siebie bardzo podobne? Moim zdaniem wiele motywów się powtarza, a podczas seansu nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że Pan Zimmer (którego dodam, iż bardzo lubię) trochę zerżnął ze swojego własnego, poprzedniego projektu. Co Wy na to?

rajcinho

http://www.youtube.com/watch?v=Em9_50H5Bp8

Widać wyraźne podobieństwo między utworem "Solomon", a "Time". Uważam, że Zimmerowi i tak należy się Oscar za ten motyw muzyczny, nawet jeśli to brzmienie "bazowe" powstało parę lat temu. Muszę obejrzeć "12 Years a Slave" w kinie i zobaczyć jak ścieżka Hansa komponuje się z cały obrazem. Muzyka sama w sobie jest genialna i ma też kilka bardzo oryginalnych i agresywnych brzmień np. "Boat Trip to New Orleans" :)

rajcinho

http://www.youtube.com/watch?v=oT88jSrGtiM

A co powiedzie na to :) Zimmer nie tylko sam siebie kopiuję. W każdym razie w filmie ten utwór bardzo dobrze wypada. Z resztą w jakim nie wypadł dobrze :)

Private_Witt

No cóż... a może po prostu wszystkie soundtracki jakie sobie tylko można wyobrazić zostały już wymyślone i teraz twórcom nie pozostaje nic innego jak kopiować :)

rajcinho

Zimmer często wykorzystuje swoje motywy. Tak jak z Gladiatora do Piratów z Karaibów, tak i teraz z Incepcji , ale są to piękne brzmienia, więc dobrze, że je wykorzystuje:)
Co do Safe Now - Captain Phillips to rzeczywiście niezłe zerżnięcie z Hansa [choć Time lepsze sporo]:) Jak oglądałem film to aż zastopowałem, żeby sprawdzić czy to nie on tworzył muzykę w "Phillipsie".

ocenił(a) film na 6
tommeek

pytanie zatem dlaczego w ogóle nie biorą pod uwagę OBLIVION :P w każdym razie, póki co, nic na to nie wskazuje.

druid_3

Bo muzykę do Obliviona robił M83 a akademia jest zaściankowa i nie lubi jak muzycy wchodzą im w biznes filmowy. Daft Punk za Trona też nie dostał nawet nominacji.
A soundtrack tego filmu bazuje praktycznie na jednym motywie. Zimmer w tym roku popełnił już znacznie lepszy ost do filmu Rush.
Wielcy nieobecni: Oblivion i Trance, no i piosenka M83 - Oblivion, gdzie taka Taylor Swift ma nominację w Złotych Globach...

tommeek

Unikatowy to on nie jest :) bo to kopia jego poprzedniej pracy :) "The World's End" . Zimmer z kolei jak ma dostać wreszcie Oscara to niech stworzy znowu coś na miarę The Red Thin Line albo Inception.

ocenił(a) film na 6
warzachew

może i stworzył więcej, ale prawda jest taka, że powielił schematy i sama muzyka nie jest zbyt odkrywcza ;/ naprawdę się zawiodłam na Zimmerze, bo wiązałam ogromne nadzieje z tym soundtrackiem, a wyszła mieszanka fragmentów z Helikoptera w ogniu i Incepcji ;/ Żenada i wstyd jeśli akademia przyzna mu nominację ;/

użytkownik usunięty
tommeek

lepszym pytaniem jest ile można dostać nominacji za ten sam soundtrack

http://www.youtube.com/watch?v=rJ0FQovU0Ws

ocenił(a) film na 10

Otóż to. Słyszę tu Incepcję, Zimmer jakoś tak się troszkę popsuł ostatnio. Nie ukrywam ścieżka jest bardzo poruszająca i na pewno zostanie zapamiętana (przynajmniej przeze mnie), ale dla czego on ciągle wraca do tych samych nut. Podobnie było z Piratami i Gladiatorem.

tommeek

Nie ma prawa, by to słaba ścieżka, takie ścieki z The Red Thin Line. ;]

ocenił(a) film na 9
tommeek

Może, bo znalazł się na liście kandydatów:
http://www.oscars.org/press/pressreleases/2013/20131212.html

ocenił(a) film na 5
Sqrchybyk

te dwa soundtracki w filmie niewątpliwie podobne do ST z incepcji.