PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=632419}

Zniewolony. 12 Years a Slave

12 Years a Slave
2013
7,5 153 tys. ocen
7,5 10 1 152767
7,1 71 krytyków
Zniewolony. 12 Years a Slave
powrót do forum filmu Zniewolony. 12 Years a Slave

powtórka z rozrywki ciąg dalszy. Jakaś nowa moda na temat murzynów, niewolnikow i ''free man''. Piekna nazwiska
Fassbender czy Pitt ale role drugoplanowe i nie stworzą tego filmu. To bedzie historia murzyna.

guga_buzka

A ja się musze zgodzić... od paru lat Akademia nagradza pozytywne filmy o "mniejszościach" i poprawne polityczne, chociaż często nie idzie to w parze z jakością filmu. Obawiam sie, że także tym razem "!2 years a slave" podpada pod ich kanon. Nominacje prawdopodobnie będą zasłużone, ale czy wygrane? Obejrzałam chyba większość faworytów do Oscara i wcale nie uważam "!2 years a slave", za najmocniejszego wśród najmocniejszych - o tym już wspominałam. Prawdopodobnie znowu posypią się nominacje dla Afroamerykanów - od wygranej Denzela Washingtona coraz chętniej nominuje się czarnych... czy Ejiofor zasłużył? Sprawa dyskusyjna - na nominację być może, ale w tym roku biali aktorzy zagrali lepiej (Hanks, Redford).
Ogólnie Akademia ceni sobie filmy z przesłaniem, a to coś czego zarówno Gravity, jak i Kapitanowi Phillipsowi brakuje. I pod tym względem te filmy wyprzedza już na starcie. Myślę, że wygra. I jednocześnie liczę, że nie... nie dlatego, że to "historia murzyna". Dlatego, że w tym roku widziałam lepsze filmy.

ocenił(a) film na 8
guga_buzka

Kompletnie mi to nie przeszkadza :)