Kto nie widział filmu niech wie, że zwiastuny mylą. Solomon nie uciekł z niewoli. Nie próbował
nawet. Raz pobiegł do lasu...W zwiastunie padają wielkie słowa a Solomon w filmie zbiera
bawełnę. Nie piszę,że ma być jak Django ale po słowach I will survive w zwiastunie myślałem,że
podejmie jakąś większą próbę. Niestety zachowuje się tak jak to opisał Cezary Pazura w Chłopaki
nie płaczą.
A ile razy miał podchodzić do "prób ucieczki"? Skoro po pierwszym podejściu groził stryczek bez cackania? To co robił przez cały film, włącznie z olaniem Patsy na końcu filmu, to było właśnie "I will survive".
Nie miał najmniejszych szans uciec samemu z niewoli. Nie uszedłby nawet kilometra i by dyndał. Albo pożarły by go psy jak tych nieszczęsników w "Django".
Zgadzam się, ale w większości przypadków człowiek walczy o swe życie z całych sił. Taka już natura ludzka. Sam nie wiem jakbym postępował gdybym znalazł się na jego miejscu. Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie siedząc na wygodnym krześle przy PC.
A czy ty wogole wiesz o co chodziło w tym filmie?bo napewno nie o to ze on uciekł sam czy nie....wogole rezyserowi nie chodziło chodziło o uciekanie......tylko o przetrwanie i ukazanie zycia niewolników. Ale co mozna tłumaczyc komus kto nawiązuje do 'Chłopaki nie płacza"
Nie wiem moze to rodzaj jakiejs zaczepki ....ale dla mnie niezrozumiały...
Dobrze zgadzam się. I rozumiem. Chciał żyć i wrócić do rodziny. Czytajcie ze zrozumieniem. Mi chodzi o zwiastuny, które przedstawiają film inaczej.
ok, ale jakos nie do konca sie zgadzam Z Toba ze zwiastun wprowadza w błąd poniewaz znan mi była historia owego tytułowego "Zniewolonego" i naprawde nie oczekiwałam ze film bedzie tylko ukazaniem wielu prób jego ucieczki. Rezyser chciał bardzo sugedtywnie i wrecz naturaliztycznie ukazac zycie niewolników na podstawie losu jednego z nich oraz innych przewijających sie przez czas jego niewolnictwa. Ukazła tez jak zyli i traktowali niewolnictwo inni - chociazby "własciciele" owych niewolników .
I jak widac na podstawie filmu byli oni bardzo rózni ...
w kazdym razie widizłąm zwiastuny i bardzo interesowałam sie jak film powstawał , nie pomyslałam jakos ze film bedzie tylko o ucieczce Northupa moze dlatego ze juz przed filmem wiedziłam ze nie uciekł....
Zniewolony jak głosi opis to zamkniecie trylogi McQueena pod hasłem "CIERPIENIE" , ja spodziewałam sie bardziej tego ze Solomon bedzie starał sie przetrwac...ale to moje zdanie.