PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=632419}

Zniewolony. 12 Years a Slave

12 Years a Slave
2013
7,5 153 tys. ocen
7,5 10 1 152767
7,1 71 krytyków
Zniewolony. 12 Years a Slave
powrót do forum filmu Zniewolony. 12 Years a Slave

Czy ten reżyser może nagrać film bez nagich mężczyzn. Każdy jego film to tylko pokazywanie gołych mężczyzn, nie może ich pokazywać przystępniej. Po co to robi. Oscar nic nie da, ta nagroda nie zmieni mojego zdania na ten temat, bo uważam rozbieranie facetów za niepotrzebne i nienormalne.

ocenił(a) film na 9
darkusz

Davus is right!

A czy ja napisalem, ze mi sie to podoba? :D Mi to po prostu nie przeszkadza. Przyjmuje ludzi jakimi ich stworzono. A ty masz jakis dziwny z tym problem, tym bardziej dziwny, ze jestes jak rozumiem - facetem. To się nazywa pruderia. I to zawsze mnie smieszy.

jims

:)

ocenił(a) film na 8
Davus

Davus podziwiam za Twoją cierpliwość i dziękuję za interesujący wkład do dyskusji, który nie opiera się tylko na "uważam, RZE..." tylko jest poparty różnymi faktami z dziedziny kultury i sztuki :) Pozderki

ocenił(a) film na 7
darkusz

Wypadałoby napisać, że głodnemu chleb na myśli. Oglądałem film i gdyby nie ten temat, to nawet by mi do głowy nie przyszło, że można rozważać czy scena, w której przez 30 sekund widać "nagich" mężczyzn jest NIENORMALNA.

Fj00b

Co się dziwisz jak w Polsce feministkom przeszkadzają wybory miss gdzie uczestniczki występują w strojach kąpielowych? Te ,,30 sekund,, to przesada, skoro studentki w majtkach są uznawane za gołe a goli faceci nie i nie przeszkadzają komuś tam to ta sprawa jest ciekawa...
Zastanawiam się co by feministki powiedziały, gdyby te studentki wystąpiły bez strojów kąpielowych, jakby je nazwały, że jakie są..

senaton

ja kocham wybory miss <3 tylko niekoniecznie na uczelni gdzie pan profesor za dwa tygodnie po maszerowaniu w majtkach będzie studenke oceniał bo wiadomo że jak mu się jednej dupa bardziej spodoba to dostanie na egzaminie być może wyższą ocenę. Ostatecznie jednak na studiach chodzi o to co kto ma w głowie a nie jak wygląda w bikinii. Ale wybory światowe czy polski to już inna broszka tam jury już się dalej z paniami nie widuje, nie ma wzajemnych zobowiązań a dziewczęta często są później modelkami i pokazują więcej na wybiegach czy zdjęciach - ale to jest ich zawód podobnie jak zawód aktora. To jest zupełnie co innego niż studentka przed profesorem bo nie ukrywam, że faceci bankowo zapamiętają jakich "przyjemności" jej widok im zapewnił i będą ją faworyzować. Czy to nie oczywiste?

amanda147

Być może profesorowie zapamiętają jakie studentka ma ładne ciało, ale jeżeli są poważną uczelnią to jej nic to nie pomoże na egzaminie. Na uczelniach odbywają się też wybory mistera i to jakoś nie przeszkadzało zareklamować takiego wydarzenia w teleexpresie, gdzie powiadomiono o przebiegu konkursu i w jednym z punktów ci uczestnicy mieli wystąpić w slipach. Ciekawe czemu ten konkurs nie został oprotestowany?

darkusz

Obejrzałam ten film dzisiaj , kilka godzin temu i za cholerę nie mogę sobie przypomnieć sceny z nagimi mężczyznami poza tą, w której się myli. Było ich więcej? A jeżeli chodzi o zbliżenia na genitalia... hm członek jednak anatomicznie różni sie znacząco od warg sromowych więc nic dziwnego, że nie ma zbliżeń na kobiece łona, to trochę tak jak by kamerę zbliżyć do sromu. Nagość w wielu scenach podkreśla bezbronność bohaterów, obdarcie z godności - dlatego też w filmie mówiącym o ludzkim upokorzeniu jest to potrzebne i "normalne". "Pokazywanie cycków to nic nadzwyczajnego" nie zgadzam się zupełnie. Mężczyźni wstydzą się członków ich wyglądu romiaru etc. a kobiety swoich piersi. Odsłonięcie kobiecych piersi w wielu filmach jest aktem zniewolenia, agresji. I podobnie jak dla darkusza "dyndajacy penis" nie jest miłym widokiem tak z pewnością dla wielu kobiet nie jest miło patrzeć na kolejną gwałconą bohaterkę.

Satellite006

Piersi to nie są genitalia i to jest fakt. Gdy kobieta pokazuje w jakimś filmie cycki a mężczyzna genitalia to męska nagość jest dominująca. Dziwne jest to, że kobiety uważają piersi za równoważnik penisa w nagości. Kobiety mają wargi sromowe i one są równoważnikiem w nagości, zresztą wystarczy pokazać kobiece łono.

To pisanie o ,,gwałconych bohaterkach,, to przesada i chyba krzyk rozpaczy - pokazanie cycków to gwałt? Nie. Zresztą w filmach masz zawsze kopanie w jaja i inną przemoc wobec mężczyzn i to o wiele razy częściej.

senaton

pokazanie cycków nie, zerwanie z kobiety bluzki i naruszenie jej intymności - tak. nie piszemy o filmach erotycznych, gdzie kobiety epatują nagością, ale o filmach, gdzie nagość czemuś służy. Agresja typu kopanie w krocze to akt przemocy, zerwanie z kobiety stanika - akt przemocy na tle seksualnym.

ocenił(a) film na 10
darkusz

mężczyźni to problem jak się rozbierają, a jak babka to fantastycznie, nie? wyobraź sobie kolego, że są na tej ziemi jeszcze inni ludzi niż heteroseksualni faceci i ja np. nie miałam kompletnie żadnego problemu z rozbieranymi scenami w tym filmie. nie jesteś sam, zachowaj swoje opinie o "godności mężczyzn" dla siebie

witchy_woman

Widzę co tutaj się wypisuje... Wyobrażam sobie co by złego się stało gdyby ktoś napisał ,, swoje opinie o godności kobiet zachowaj dla siebie''...

Ty też nie jesteś lepsza, bo Ty nie miałaś problemu z rozbieranymi scenami w tym filmie. Wiesz może, że nie tylko Ty oglądałaś film i twoje zdanie na temat nagości nie jest nadrzędnym? Ciekawe co byś powiedziała gdyby w filmie tylko gołe kobiety pokazywano?

ocenił(a) film na 8
darkusz

Buheheh problemem autora tego wesołego wpisu nie jest raczej to że w filmie przez parę sekund widać nagich mężczyzn, a to że coś mu najwidoczniej drgnęło poniżej pasa :D

ocenił(a) film na 7
darkusz

co jest złego w pokazywaniu nagich mężczyzn w filmach? przecież to jest normalne, że ludzie mają ciało. jestem kobietą i mnie to wcale nie szokuje, a wręcz dziwi, że faceci na widok członka Murzyna zachowują się jak jakieś pruderyjne panienki :D (żart)

poza tym, w filmie pokazane były też i nagie kobiety i to nie po to, aby publiczność się tym zacieszała - pokazanie nagości u niewolników miało się dodawać do ich uprzedmiotowienia, odczłowieczenia, odarcia z godności itd.

darkusz

a ja proszę o więcej rozebranych mężczyzn w filmach, jako kobieta mam dość ogladania damskich tyłków- w każdym filmie powinno być tyle samo nagiego męskiego ciała ile kobiecego- nie interesują mnie opinie mężczyzn których to brzydzi- mnie brzydzą wszechobecne cycki i jakoś muszę to przeżyć więc....Panowie rozbierajcie się ponieważ MY Kobiety również lubimy popatrzeć!!:)

ocenił(a) film na 7
darkusz

Tworzenie sztucznych problemów. ten film nie ociekał seksem czy erotyzmem. Nagość miała jedynie na celu pokazać upokorzenie. (tak, uważam, że pokazywanie nagości może mieć jakiś cel)