Zniewolony. 12 Years a Slave

12 Years a Slave
2013
7,5 153 tys. ocen
7,5 10 1 152920
7,1 58 krytyków
Zniewolony. 12 Years a Slave
powrót do forum filmu Zniewolony. 12 Years a Slave

ten film jest idealnym przykładem na zrobienie filmu typowo festiwalowego,perfekcyjnie skrojony pod zdobywanie
nagród chociaż tak naprawdę nie wnosi nic do światowej kinematografii...owszem,świetne ujęcia,fenomenalne
aktorstwo (Pan i Pani Epps),dbałość o kostiumy,scenografię itp. ale sam film poza dramatyczną historią i zaledwie
trzema naprawdę wstrząsającymi scenami nie oferuje nic,co pomogłoby nam rozmawiać o nim jeszcze długo po
seansie,historia mówi o 12 latach ale oglądając film mamy poczucie jakby to wszystko wydarzyło się w ciągu
miesiąca...mimo wszystko obraz wciąga i warto zobaczyć,szkoda tylko,że na tych wszystkich festiwalach zdobędzie
prawdopodobnie główne laury zabierając je sprzed nosa dużo lepszej konkurencji...

Czesiaruda

Mam takie pytanie - co to znaczy, że film jest skrojony pod zdobywanie nagród? :) Nie znam się na filmach, preferuję seriale i jestem ciekawa, o czym mówisz.

ocenił(a) film na 8
Mikasa08

obejrzyj ten film i pozostałe nominowane w kategorii ''dramat'' do tegorocznych Złotych Globów i zrozumiesz o czym mówię ;-) nagrodę zdobył oczywiście ''Zniewolony'' ale wg mnie nie zasłużył aż w takim stopniu jak ''Grawitacja'' czy ''Wyścig''

ocenił(a) film na 7
Mikasa08

Jeśli lubisz seriale to obejrzyj "Korzenie"1977r....,czegoś co tam jest w tym filmie nie uświadczysz,ten film jest przeciętny,a tak na niego czekałem.

ocenił(a) film na 8
PLFallenAngel

Powtórzę tytuł postu:
"Po prostu dobre kino". Polecam 7,5/10

ocenił(a) film na 5
Czesiaruda

też miałam wrażenie, że trwało to w ciągu miesiąca, obraz niewolnictwa słabo przedstawiony, zakolorowany na potrzeby komercyjne