PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=191345}

Zodiak

Zodiac
2007
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 229465
7,5 77 krytyków
Zodiak
powrót do forum filmu Zodiak

Jest nim najprawdopodobniej Richard Gaikowski. "niemal definitywny" ślad odnaleziono podczas przywróceniu sprawy stinea- Gyke miał w posiadaniu książkę należącą do stinea , w dodatku niemal w stu procentach pasuje do słynnego rysopisu. Śledztwo ponoć jeszcze trwa. Gaikowski zmarł w 2004 roku

benefis

Jaki filmik masz na mysli, kto to jest jack terrence

ocenił(a) film na 10
Black_Smog

Jack Tarrance jest nowym podejrzanym w sprawie Zodiaka tu masz filmik:
http://pl.youtube.com/watch?v=id0qvIetOzI

ocenił(a) film na 10
hamann666

Earl Van Best Jr

Sprawdźcie sobie to nazwisko i powiązania z osobą ZODIAC'a.

A dwa nie mówię już o praktycznie 100% podobieństwie co do rysopisu. Ponoć też w listach od zodiaka znajduje się jego imię i nazwisko.

Sprawdźcie sobie. :)

rob567

nawet jeśli Ferrin nie żyje, to na pewno przy życiu pozostaje ktoś z jej rodziny lub znajomych, który potwierdziłby, czy znała Torrance'a, od kiedy obejrzałem ten filmik ja jestem przekonany, iż to on jest Zodiakiem, choć zapewne nim nie jest :/ ...
Zodiak jest dla mnie największą zagadką ludzkości, często porównuje się go do Kuby Rozpruwacza (ze względu na niewykrycie osoby sprawcy), chciałbym aby Kuba pozostał legendą (te mroczne klimaty Londynu XIX wieku...) jednak Zodiak musi zostać w końcu wykryty, po prostu musi...

ocenił(a) film na 10
W_B_B__Beaver

Nie popieram tego co zrobił, ale muszę przyznać ze miał łeb na karku robiąc to co robiąc i nie zostać złapanym. Wiele osób dokonywało doskonałych zabójstw (nie wiem czy dobrze to napisałem) a i tak zostawali złapani, ale nie On. Nie wiem dlaczego i jak to robił ale jeśli chodziło mu o to żeby odkryć kim był dopiero po jego śmierci to już mu się to udało (a przecież możemy nigdy się nie dowiedzieć kim był, jak Kuba Rozpruwacz).

benefis

Darlene Ferrin znala sprawce, byl u niej na imprezie i na 99% byl kims wiecej niz znajomy, w ksiazce pada okreslenie ze ta osoba co ja sledzila to byl jej byly maz z ktorym byla na wyspach dziewiczych w podrozy poslubnej, ale czy to naprawde tak bylo, chyba tylko policja wie.
Dlatego kiedys napisalem ze Darlene Ferrin byla kluczem do rozwiklania zagadki.
Jej znajomi i drugi maz nie znali go lecz widzieli, ale zlozyli zmowe milczenia i nic na jego temat nie powiedzieli, to bylo nawet smieszne: jej kolezanka odebrala przesylke z jego rak a pozniej nie potrafila go opisac.

Z tym ze chlop mial leb na karku to ja bym sie nie zgodzil, facet popelnil tyle bledow ze powinni go zlapac po 2tyg. mieli tyle dowodow tyle swiadkow, ale nie zlapali go przez takie dziwne sprawy o ktorych pisalem, zmowa milczenia, obawy, brak porozumienia z oddzialami policji i duzo szczescia ktory zodiac niewatpliwie mial!!!

ocenił(a) film na 10
hamann666

Jeśli to był jej były mąż, można sadzić ze zabił ja dlatego ze nie chciała być z nim. Ale w takim razie po co zabił inne osoby? Zgodzę się ze miał szczecie, powinni go złapać po zabójstwie Steina. Policjanci nawet go zatrzymali żeby się zapytać czy nie widział czego podejrzanego. S umie policja tez wtedy popełniła wiele błędów które przyczyniły się do tego ze nigdy go nie złapano. Niektórzy mówią ze morderców było dwóch, ale nie zgadzam się, Zodiak to jedna osoba.

benefis

Oczywiscie ze zodiac to jedna osoba, nie dawno kupilem sobie ksiazke dosc slaba ale miala fajnie opisane portrety psychologiczne mordercow. Zodiac byl sadysta seksualnym, nie czul by sie spelniony wspolpracujac z kims.

Jesli chodzi o tego Jack'a to on przeciez mial rodzine wiec to nie pasuje do jego natury.

ocenił(a) film na 10
hamann666

Właśnie tez mi pod tym względem nie pasuje, ogólnie nie pasuje mi do Zodiaka. Możliwe ze spodobało mu się po zabójstwo Ferrin i postanowił dalej kontynuować swoja "misje". To niesamowite ile rzeczy o nim nie wiemy i nigdy się nie dowiemy.

benefis

poprostu mógł czuć się niespełniony, ale najbardziej intrygująca jest sprawa z zabójstwem Steina, złapanie Zodiaka była niemal pewne

ocenił(a) film na 10
Black_Smog

No cóż nie popisali się wtedy, mieli go na wyciągniecie reki. Gdyby te dzieciaki powiedziały ze jest biały było by po sprawie. A tak Zodiak przeszedł do legendy.

benefis

kolejny znak zapytania, skoro policjanci zapytali się Zodiaka o drogę (a zapewne to był on, skoro te dzieci go widziały) to gdzie ich zeznania ?? gdzie portret ?? gdzie porównanie z podejrzanymi...
argument z rodziną dla mnie to żaden argument, każdy człowiek ma przynajmniej 2 oblicza, jeśli to Torrance był Zodiakiem jestem przekonany, iż świetnie maskował swoją mroczną naturę...
zwróćcie uwagę na szyfr Zodiaka, takie coś mógł stworzyć albo geniusz albo totalny świr (przychylę się do tego drugiego), ja tam dalej wierzę, że w końcu go wykryją, w końcu każdego dnia kryminalistyka idzie do przodu, bądźmy dobrej myśli...
Zodiak to postać kultowa, z drugiej strony mogłaby nią pozostać

ocenił(a) film na 10
W_B_B__Beaver

A jak się nazywał ten 1 mąż Ferrin? Policjanci puścili go bo szukali czarnego, a droga spokojnie szedł sobie biały facet wiec nie zwrócili na niego większej uwagi. Dopiero później gdy opis został skorygowany skapneli się jaki błąd popełnili.

benefis

W ksiazce Roberta G. nie pisalo jak, ale pisalo ze go za cholere nie mogli znalesc.

Zodiac to byl sadysta seksualny on nie mial podwojnego oblicza, gdyby to maskowal nie dawalo by takiego efektu, to nie byl normalny facet ktory lubial zabijach dla slawy (to bylo drugorzedne), tylko ile on mial lat jak sie ozenil? Bo jak mial 45 to moglbyc zodiac poniewaz on poprostu sie wypalil, kazdego sadyste seksualnego z czasem przestaje to podniecac, zodiac byl opisywany jako 35-45 lat.
Polecam wam jakies lektury na temat portretow psychologicznych czasami sa jedyna droga do przestepcy.

ocenił(a) film na 10
hamann666

Darlene Ferrin była młoda miała 22 lata. Nie sadze żeby wyszła za mąż za ponad 10 lat starszego faceta (skoro się mówi ze Zodiak miał ponad 30 lat). Wiec wątpię ze robił to jej były mąż, On musiał być w podobnym wieku co Ona. Postarajcie się dowiedzieć jak się nazywał, to dużo ułatwi nam dyskusje.

benefis

Arthur Ferrin, osobiscie kupie książke graysmitha bo to bardzo intrygujacy temat. Co do nazwiska nie jestem pewien, albo to mąż albo ktos inny z rodziny, ale byl tez arthur leigh allen

hamann666

o jakim efekcie ty mówisz ?? a Wayne Gacy, Czykatiło czy BTK Strangler ?? wszyscy byli porządnymi obywatelami na codzień i dla ludzi, kiedy złapali Raddera (BTK) ludzie doznali szoku widząc, iż mordercą nawet seryjnym może być zwykły człowiek, sąsiad, który chodzi do kościoła, robi zakupy i myje samochód na podjeździe do swojego domu...
dajmy już spokój Allenowi, to był pedofil, a tacy raczej nie mordują seryjnie ludzi dodatkowo bawiąc się w szyfry, moim zdaniem Allen był na to za głupi, poza tym nie pasował do żadnego opisu...
moim zdaniem to Tawrence

ocenił(a) film na 10
W_B_B__Beaver

W pełni się z Tobą zgadzam jeśli chodzi o Allena i to co napisałeś. Ale wcale nie jestem taki pewien ze Tarrance to Zodiak, dopóki nie wyjaśni się na 100% ze to On nie uwierzę, synalek mógł wszystko zmyślić chociaż wygląda prawdziwie. Miałem kupić książkę Graysmitha, ale skoro film jest na jej postawie to nic nowego się nie dowiem z niej.

benefis

Powiem ci, że w filmie jest ze 3 razy mniej informacji niż w książce. Poza tym do książki zawsze możesz zajrzeć, a oglądać cały film to raczej bez sensu;)

Na forum zodiackiller czytałem, że facet, którego ojczym to Zodiak najzwyczajniej łże. Chciał ponoć jednemu użytkownikowi sprzedać kawałek czegoś, co miało być kawałkiem koszuli Stine'a za 25.000 dolarów. W dodatku koleś twierdzi, że Tarrance zabił jego matkę, co jest nie prawdą, bo patrząc w akt zgonu, który jest na stronie tego faceta jasno i wyraźnie mówi, że kobieta zmarła z przyczyn naturalnych gdyż była chora na dość rzadką chorobę. Facet nie ma pomysłu na życie to wykorzystał fakt, że jego ojczym nie żyje i postanowił zrobić na nim kasę. Jak jest naprawdę dowiemy się, kiedy wyniki ogłosi labolatorium FBI.

ocenił(a) film na 10
Omomierz

Juz się nie mogę doczekać kiedy będą te wyniki. Skoro mówisz ze w książce jest więcej informacji, to muszę ją kupić chętnie przeczytam. Sprawdzę ile faktów było w filmie a ile w książce.

benefis

Ksiazka a film to calkiem 2 rozne rzeczy, wiele scen w filmie jest fikcyjnych.

Masz konto na forum, jak? ja nie mam karty kredytowej wiec nie moge zaplacic za dostep, a ty jak masz konto zaplaciles paypal'em ?

ocenił(a) film na 10
hamann666

ale ze co? Jeśli chodzi o książkę to na allegro po 18 zł są.

benefis

to bylo do Omomierz

ja kupilem za 28zl na allegro, przeczytasz jednym tchem, mowie Ci.

ocenił(a) film na 10
hamann666

W to akurat nie wątpię bardzo ciekawi mnie Zodiak, wiec książka będzie dla mnie przyjemnością :)

benefis

odp do Omomierza:
zazwyczaj relacje pasierb-ojczym nie wyglądają różowo, jednak pasierb ma w ręku potężny argument - wygląd ojczyma jest niemal idealny jak ten z portretu, jasne, że to może być przypadek, że chce oczernić ojczyma, z którym zapewne nie łączyły go pozytywne uczucia oraz, że nie szanuje zmarłych...ale ten facet na serio jest niemal wycięty z portretu...śledczy mogliby to wyjaśnić bo już się niecierpliwię nieco...
pamiętacie sprawę Una-bombera ?? też mieli portret, jednak o wiele gorszy niż ten Zodiaka, a aresztowano go w środku dzikiej puszczy dlatego, że jego brat przypadkiem przeczytał opublikowany manifest Una-bombera i rozpoznał w nim poglądy brata (prawie cytat z wikipedii :))...może tym razem pasierb zobaczył list gończy i dostał olśnienia ?? wszystko możliwe

ocenił(a) film na 10
W_B_B__Beaver

Trochę będzie mi szkoda jeśli Jack Tarrance okaże się Zodiakiem, dlatego ze nie żyje. A chciałem nie tylko poznać jego tożsamość ale również motywy działa. Ich niestety już nigdy się nie dowiemy :(

benefis

Co wy macie z tym podobienstwem, jak dla mnie to on w ogole nie jest podobny, to Gaikowski jest jak 2 krople wody z portretem pamiecowym.

ocenił(a) film na 10
hamann666

Ten portret pamięciowy to tez taki super ze hoho, każdy kto ma krótkie włosy i okulary pasuje do tego portretu. Trzeba czekać na rozwój wydarzeń nic innego nam nie pozostaje.

benefis

@Hamman
Strona o której mówiłem została zarchwizowana przez google, więc nie trzeba płacić za dostęp do niej;) Są na niej posty do listopada poprzedniego roku. Zadałem sobie wiiiiieeeeelki trud i znalazłem ją jeszcze raz;)
http://www.zodiackiller.com/discus/messages/27/786.html

@W.B.B Beaver
Do portretu pamięciowego pasuje wiele osób. Taka była wtedy moda, więc ludzie, którzy byli młodzi w tamtych latach mogą być podobni. Zdarzyło się wiele przypadków, że kogoś wiązano z Zodiakiem, bo był do niego podobny;) Jednak jeśli wierzyć Zodiakowi to wyglądał tak tylko, kiedy szedł 'zbierać niewolników'. Nawet jeśli kłamał to i tak miał bardzo popularny styl z tamtych lat.

Tutaj jeszcze strona naciągacza:
http://thezodiackiller.digitalzones.com/
Możemy na niej znaleźć akt zgonu matki Kaufmana, który twierdzi, że jego matka jest ostatnią ofiarą Zodiaka. Jak dla mnie koleś nie umie czytać;)

Swoją drogą ta historia z Kaufmanem podsunęła mi pewną myśl. Jeśli Zodiak nie umarł z przyczyn losowych to mógł przestać zabijać, bo najnormalniej w świecie się zakochał. Jego portret psychologiczny twierdzi, że miał problemy z kobietami, a morderstwa były dla niego substytutem stosunku płciowego. Możliwe, że Zodiak poznał wreszcie kobietę, która go zaakceptowała i przestał mordować, bo najzwyczajniej tego nie potrzebował. Później uciekł od swojej przeszłości, co nie sprawiło mu wielkiego problemu, gdyż nikt nie był na jego tropie.

Omomierz

"Tutaj jeszcze strona naciągacza:
Możemy na niej znaleźć akt zgonu matki Kaufmana, który twierdzi, że jego matka jest ostatnią ofiarą Zodiaka. Jak dla mnie koleś nie umie czytać;)"

Nie do końca. Z tego aktu zgonu wynika, że kobieta (teoretycznie) mogła zostać uduszona. Co nie oznacza wcale, że J.T. to Z.

benefis

@Hamman
Strona o której mówiłem została zarchwizowana przez google, więc nie trzeba płacić za dostęp do niej;) Są na niej posty do listopada poprzedniego roku. Zadałem sobie wiiiiieeeeelki trud i znalazłem ją jeszcze raz;)
http://www.zodiackiller.com/discus/messages/27/786.html

@W.B.B Beaver
Do portretu pamięciowego pasuje wiele osób. Taka była wtedy moda, więc ludzie, którzy byli młodzi w tamtych latach mogą być podobni. Zdarzyło się wiele przypadków, że kogoś wiązano z Zodiakiem, bo był do niego podobny;) Jednak jeśli wierzyć Zodiakowi to wyglądał tak tylko, kiedy szedł 'zbierać niewolników'. Nawet jeśli kłamał to i tak miał bardzo popularny styl z tamtych lat.

Tutaj jeszcze strona naciągacza:
Możemy na niej znaleźć akt zgonu matki Kaufmana, który twierdzi, że jego matka jest ostatnią ofiarą Zodiaka. Jak dla mnie koleś nie umie czytać;)

Swoją drogą ta historia z Kaufmanem podsunęła mi pewną myśl. Jeśli Zodiak nie umarł z przyczyn losowych to mógł przestać zabijać, bo najnormalniej w świecie się zakochał. Jego portret psychologiczny twierdzi, że miał problemy z kobietami, a morderstwa były dla niego substytutem stosunku płciowego. Możliwe, że Zodiak poznał wreszcie kobietę, która go zaakceptowała i przestał mordować, bo najzwyczajniej tego nie potrzebował. Później uciekł od swojej przeszłości, co nie sprawiło mu wielkiego problemu, gdyż nikt nie był na jego tropie.

ocenił(a) film na 10
Omomierz

Musze przyznać ze to bardzo ciekawa koncepcja. Nawet jeśli tak było nigdy się tego nie dowiemy, On nie żyje wiec nie powie, a dostałbym zawalu gdyby żył i potwierdził Twoja teorie :)

benefis

odp do hammana:
inna fryzura, inny nos, inne rysy twarzy, w czym widzisz podobieństwo do Gaikowskiego ??

pewnie, że Zodiak mówił, iż wygląda tak tylko jak zabija (pisałem o tym kilkadziesiąt komentarzy wstecz), jednak to był pomylony człowiek, mówił i robił wiele rzeczy, aczkolwiek wszystko możliwe...

możliwe również, iż Tawrance jest niewinny a pasierb próbuje wykorzystać fakt podobieństwa ojczyma z Zodiakiem, już mnie męczy ta zgadywanka...

W_B_B__Beaver

Po pierwsze hamann a nie "hamman"

Po drugie Gaikowski jest bardzo podobny! http://www.zodiackiller.com/SuspectGaikowski.html popatrz na zdejcie u gory, identyko oprocz nosa.

Ale tych zarchiwizowanych stron jest malo, kiedys na niej bylem ale nie chcialo mi sie jej czytac ;] mam za swoje, no tam wszystko jest pieknie opisane :)
Czyli juz wiadomo ze Tarrance nie jest zodiac'iem, Dennis Kaufman wszystko zmyslil i chcial sprzedawac "niby" rzeczy nalezace do mordercy. Tarrance mial tez inni gruby akcent. Twierdzi tez ze jego ojczulek jest takze Czerwonym Zjawa zabójcą od Texarkana 1940's.
Jack pisal male "a" calkiem inaczej niz Zodiac wiec to tylko z daleka wygladalo dobrze.

Co oznaczaja dla nich radiany po ang. bo tego to ja nie wiem????

Pada tam fajne stwierdzenie, ze mozna otworzyc ksiazke telefoniczna na dowolnej stronie, wybrac faceta przesledzic jego zyciorys i wyjdzie ze on jest tez podejrzanym.

hamann666

hmmm no wiesz, sięgnij do początków tego tematu a zobaczysz, iż już umieszczałem zarówno ten link jak i jeszcze jeden, ja podobieństwa żadnego nie widzę, Tawrence 100 razy bardziej przypomina Zodiaka z portretu...
a gdzie przeczytałeś info o tym, iż to nie Tawrence ?? bądź tak miły i podziel się...

W_B_B__Beaver

Tawrrance juz jest wykluczony na 99%, szybko zdemaskowali tego Kaufmana.
to gdzie to przecztyalem masz link kilka postow wyzej --> http://www.zodiackiller.com/discus/messages/27/786.html

hamann666

no nie wiem, jakoś mnie to nie przekonuje za bardzo aczkolwiek wierzę w złe intencje pasierba
btw wyobraźcie sobie jak by wyglądał Zodiak, gdyby zabijał w Polsce, czarne loczki, gruby nos i ten słynny wąsik a'la taksówkarz PRL oczywiście w ortalionowym dresie :)

W_B_B__Beaver

Co Cie nie przekonuje? Przeczytaj ten topic co Ci dalem, to bedziesz pewien, oni juz 2006 to rozpracowali, oj szkoda ze nie mam tam konta bo bym duzo wiecej sie dowiedzial.

hehe nie moglby miec ortalionowego dresika bo by tak szeleszczal ze zwracalby za duza uwage ;)
W polsce taki zodic nawet teraz to by byl bezkarny chyba do konca zycia, przy naszej kochanej policji, przeciez oni polowe dowodow to by zadeptali, u nas nie ma nawet takiej dziedziny do studiowania jak kryptologia czy kryptografia, (w Polsce jest kilku i zaden nie ukonczyl zadnej szkoly w tym kierunku <lol>) u nas nawet nie ma porzadnej szkoly policyjnej tylko policealne shity po ktorych sie jest posterunkowym, a jak isc do Szczytna to trzeba miec jakies studia ukonczone, hahaha uwaga teraz najlepsze: mozesz nawet "Zdrowie publiczne" = genialny system szkolenia u nas. Nie bede nawet wspominal tutaj o CBŚ ktore do FBI traci lata swietlne.

ocenił(a) film na 10
W_B_B__Beaver

były portrety pamięciowe, to te które są najbardziej znane. Jednakże dziwi mnie dlaczego te dzieci po latach nie zdecydowały się uczestniczyć dalej w śledztwie, niemal że wsiąkły w ziemię. Terrance nie był zodiakiem, nie ma na to żadnego dowodu.

ocenił(a) film na 9
W_B_B__Beaver

vide richard kukliński

hamann666

o zodiacu nic wcześniej nie wiedziałam, to że Jack, że ma rodzinę nic nie znaczy - dla przykładu mężczyzna, który zgwałcił i brutalnie zamordował kobietę - przez wiele lat żył w zgodzie z żoną i wychowywali dwójkę dzieci, dopiero w toku śledztwa okazało się, że m.in regularnie próbował gwałcić swoją siostrę - gdy był nastoatkiem ( i to ona na niego doniosła, gdy usłyszała o morderstwie a wiedziałam, że w tym czasie pojechał do tego miasta, sama nie utrzymywała z nim kontaktu i nikt poza nią nie wiedział o skłonnościach tego mężczyzny - matka nie chciała wierzyć), tak więc tacy udze skutecznie mogą się maskować.

ocenił(a) film na 8
rob567

Pozwólcie, że się wtrącę. Nie jestem zorientowany w sprawę Zodiaka tak jak Wy. Za to spodobał mi się film. Z jednym się z Wami nie zgodzę- ja jednak uznałbym Zodiaka za geniusza. Dlaczego? Jest mordercą, który dobrze wpasował się w swoje czasy. Genialnie przewidział czy ludzie będą go w stanie rozpoznać, czy nie. Taksówkarza, parę w samochodzie, czy kobietę, która z nim jechała zaatakował w nocy. Mamy już mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś nas rozpozna, a parę na jeziorem zaatakował w przebraniu, w biały dzień. Wiedział, że ludzie, którzy przeżyją będą w szoku (a kto by nie był?), więc to również utrudnia rozpoznanie sprawcy. Myślę również, że selektywnie wybierał ofiary- kobieta, z którą jechał nie potrafiła go rozpoznać. Co, do sprawy taksówkarza. Czy widzieliście dokument "Zabawy z bronią"? Jeśli zostaje popełnione morderstwo na ulicy w USA, to od razu podejrzanym staje Afroamerykanin, później Latynos, a na końcu biały. Zodiak to wiedział, więc zaryzykował i zagrał na nosie policji (chociaż mógł nagle dostać szału lub morderczej furii). Widział, że czas działa na jego korzyść- zawodna ludzka pamięć (polecam film "Memento"), w dodatku często podawał sprzeczne informacje- żeby nie odkryć siebie.

Wniosek nasunął mu się jeden: czemu nie być Kubą Rozpruwaczem XX wieku? Wg. mnie Zodiak był megalomanem z kompleksami. Chciał zostać sławny, a że nie mógł zrobić tego w "tradycyjny sposób"? Cóż w dzisiejszych czasach ludzie są sławni z różnego powodu- Paris Hilton, Jola Rutowicz. Zodiak chciał spełnić swój "American Dream".

Moja teza może dużej ilości osób wydać się kontrowersyjna. Gdyby nie prasa i policja "nie wypromowałaby" Zodiaka, prawdopodobnie poniósłby porażkę.

Nie musicie się ze mną zgadzać, ba możecie nawet polemizować ze mną i wytykać mi błędy w moim rozumowaniu.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
vahach

ale u mnie freudowska głupia literówka wyskoczyła;)

oczywiście zostaje, a nie staje* ;)

vahach

temu co piszesz trudno odmówić logiki, jednak jestem zwolennikiem negatywnej teorii tj., że Zodiak po prostu miał ogromne szczęście, niekompetencja policji, niepewne zeznania świadków czy ogólnie cała akcja poszukiwawcza i zaginięcia kolejnych osób związanych z tą sprawą, to wszystko zebrało się w jedną całość, dzięki której Zodiak ciągle pozostaje niewykryty...
jednak chcąc nie chcąc obecnie Zodiak jest "amerykańskim Kubą Rozpruwaczem" oczywiście w kontekście otaczającej obydwu tajemnicy, dobrze, że Fincher nakręcił o nim film, gdyż choć zabrzmi to jak paradoks Zodiak sobie na to zasłużył...

ocenił(a) film na 8
W_B_B__Beaver

Tak nie odmawiam Ci racji, bo ja właściwie to zobaczyłem film. Co do Kuby Rozpruwacza, to można uznać, że on miał również mnóstwo szczęścia. Kryminalistyka miała się dopiero narodzić, a policja była jeszcze bardziej niekompetentna niż dzisiaj i nie wierzę, że nie było świadków, ludzie po prostu mieli taką mentalność, że wleli się nie wychylać(mogę się oczywiście mylić) . Zapewne w dzisiejszych czasach również by mu się nie udało.

vahach

Zodiac nie byl zadnym geniuszem, on popelnial zbrodnie pod wplywem faz ksiezyca, on ich nie planowal 4 miechy na przod, nie obmyslal wszystkich scenariuszy, nie obserwowal ofiar duzo wczesniej, no moze nie byl takim szalencem jak Pedro Lopez, ale to byl morderca ktory byl calkiem sprzeczny z pojeciem "doskonalej zbrodni", zostawial 2 razy wiecej dowodow niz zwykly ziutek z ulicy!!! Powiedz jesli byl takim geniuszem to mordowalby osobe ktora dobrze zna i ktora razem z nim widziano?
Co ma do tego film "Memento"? ogladalem i powiem ze nic.

Pozwoliles wytykac sobie bledy wiec to zrobilem.

ocenił(a) film na 8
hamann666

Podkreślałem, że moją wiedzę czerpię z filmu i wiem, że nie może być on wykładnią wiedzy o sprawie. Pozwoliłem na wytknięcie, ale pokazałeś mi jeden błąd w moim rozumowaniu- czy mógł znać swoją ofiarę i czy była ona śledzona, a to jest dla mnie za mało. Przykład "Memento" miał pokazać (trochę w ekstremalny sposób) jak zawodna jest ludzka pamięć, nawet jeśli wszystko sobie na bieżąco utrwalasz. Jeśli chcesz to mogę podać Ci przykład z mojej okolicy jak ofiara znała sprawcę, a złapano go po ok. 18tu latach.

ocenił(a) film na 8
vahach

Nie musisz podawać mi kontrargumentów (chociaż bardzo bym chciał) wystarczą linki do stron, które polecasz.

vahach

Ale w Memento Guy Pearce byl chory na specyficzne urwanie neuronow w mozgu ktore uniemozliwiaja mu pamietac zdarzenia po wypadku, w sprawie Zodiac'a nikt nie mial problemow z pamiecia. Naprawde nie widze zadnego powiazania.

"Przyklady z okolicy" - gdzie ty mieszkasz? <szok> hehe przynajmniej masz ciekawe zycie :)

Jesli szukasz jakichs linkow to looknij w gore topica jest ich kilka.

ocenił(a) film na 8
hamann666

Nigdzie nie napisałem tego, że ktoś tam mógł cierpieć na zanik pamięci krótkotrwałej;). To był bardzo ekstremalny przykład na to, że ludzka pamięć jest ułomna, a żeby zidentyfikować sprawcę jest ona potrzebna. Chyba piszę zbyt oczywiste rzeczy, więc skończę;)