Znacie może filmy o podobnym motywie? Chodzi mi o zmagania człowieka z utratą bliskich (retrospekcje związane z nimi wplecione w film, samotność bohatera itd.).Zawsze chwytały mnie za gardło takie sceny :P. Z oglądanych pamiętam Drogę, Siedem dusz, Zabić wspomnienia i pewnie parę innych które wyleciały mi z głowy.
+
Jestem świeżo po kolejnym obejrzeniu Stay i nadal jestem zachwycony "technikalią" tego filmu! Montaż a szczególnie przejścia między scenami i praca kamery(tutaj prawie przekroczono cienką linię między zbędnym efekciarstwem, jak np. w "Człowiek w ogniu' gdzie trochę to denerwowało, a nadaniem odpowiedniego klimatu), muzyka( tam gdzie trzeba jest minimalistyczny ambient który podkreśla tylko to co dzieje się w głowie bohatera a gdzie indziej pięknie dobrana pojedyncza piosenka jak np. "These Eyes" w samochodowych retrospekcjach). Za samo to film zasługuje na PRZYNAJMNIEJ 6. Plus 2 punkty za grę aktorską (Gosling jeszcze nie w swojej życiowej formie która trwa do dzisiaj ale można mu to wybaczyć,miał do zagrania ciężką postać,
Mcgregor w roli "laczkowatego" psychologa tracącego zmysły, jedna z jego najlepszych ról, oby częściej grywał podobne role w porządnych filmach).Po karkołomnych obliczeniach matematycznych wyszła mi mocna ósemka dla Stay.
Polecam tym których zaciekawiłem moim opisem( za może marną konstrukcje zdań przepraszam, jest po 2giej :D).