PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104525}

Zza światów

From Beyond
1986
5,9 3,4 tys. ocen
5,9 10 1 3446
7,1 14 krytyków
Zza światów
powrót do forum filmu Zza światów

"Z zaświatów", a nie "zza światów"!
Quźwa, was ktokolwiek polskiego w szkole uczył???????????

concertorganist

Ale tu nie chodzi o zaświaty tylko o inny wymiar, chociaż fakt i tak to dziwnie brzmi.

mala_madi

Też mi się wydaje, że to celowe, ale pewny nie jestem.

ocenił(a) film na 7
concertorganist

tych adminow nie uczyl nikt

schiz

wypowiedź deezera była również skierowana do ciebie. Nieuku

concertorganist

dokładnie ta sama różnica co pomiędzy "z zagranicy"i "zza granicy"
obydwie formy są poprawne, sam się doucz zanim zaczniesz krytykować

deezer

Trochę nie masz racji. Bo zaświaty oznaczają chyba jednak co innego niż wyrażenie "zza światów". W przypadku z zagranicy i zza granicy znaczenie sie w ogóle nie zmienia.

Niskobudzetowy

Mi przypomniało się jeszcze to : Zespół Zależności Alkoholowej (skrót ZZA) – jednostka chorobowa równoważna merytorycznie z uzależnieniem od alkoholu.
;)

miarara

Skoro już dywagujemy o poprawności językowej... Nie zaczyna się zdania od "mi". Nigdy. Zawsze od dłuższej formy zaimka: "mnie".

deezer

Oczywiście że obydwie formy "są poprawne".
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=1384
Może najpierw się sam podszkol zanim coś napiszesz. Np. "Muzyka z zaświatów" - to taki horrorek Mastertona...

ocenił(a) film na 5
Englund

Tylko tu nie chodzi o zaświaty, tylko światy. Jak zza krzaka.

deezer

Może jednak to ty się doucz...

https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/z-zagranicy-i-zza-granicy;1384.html

concertorganist

Oczywiście masz rację. Wątpliwość może tu budzić fakt, że nie chodzi o życie po śmierci, które zwykliśmy nazywać zaświatem, bądź zaświatami, tylko o inny wymiar czasu i przestrzeni (choć w zasadzie to chyba jedno i to samo), niemniej większą wątpliwość budzi jednak wyrażenie "zza światów". Zza jakich światów? W końcu żyjemy w jednym świecie, a nie w kilku. Sytuację rozwiązałby tytuł jednoznaczny, np.: "Spoza świata".

użytkownik usunięty
concertorganist

UWAGA: znafca filmowy wypełzł spod kamienia pod którym siedział i ocenił film na 1. uważać na nogi!