Nie ma wątpliwości, co do tego. Dzisiaj wyczytałem, że CNN podał iż wszystko wskazuje na to, że będzie to najważniejszy SQL roku, a może nawet i film (ciekawe czy krytyce się spodoba).
Zachęcam do dyskusji na temat Waszych oczekiwań od ATAKU KLONÓW. Pewni Ci, którzy chcą ten film zobaczyć jakieś mają.
Ja mam swoje, ale ponieważ jestem do moich wszystkich midichlorianów przesiąknięty spoilerami (i jak się okazało, wiele z nich zostało mi potwierdzonych) więc napiszę bardzo ogólnie, ale od Was oczekuję czegoś bardziej konkretnego.
Przede wszystkim oczekuję drugiego aktu. GL tworząc oryginalną trylogię stworzył ją na wzór greckiej komedii. "W pierszym akcie (ANH) poznajemy bohaterów, w drugim (TESB) są stawiani w możliwie najgorszej sytuacji, a w trzecim (ROTJ) dochodzi do szczęśliwego zakończenia (i wszyscy okazują się być jedną wielką rodziną...)". Te słowa to była parafraza słów Lucasa o oryginalnej trylogii. W Prequelach GL odwołał się do tragedii greckiej. Idąc analogią w akcie pierwszym (TPM) poza głównych przedstawieniem bohaterów przedstawia też zarzewie konfliktu (jest ono bardzo perfidnie pokazane i łatwo je zgubić, a przez to spisać film na straty, gdyż bez tego, słabo, choć specjalnie słabo zarysowanego wątku TPM byłby niczym. Nawet finalna bitwa jest tylko dodatkiem (choć pięknym)). W drugim akcie (AOTC) sytuacja się komplikuje, sprawy nabierają tępa (już tytuł to sugeruje, że wybuchnie WOJNA KLONÓW), ale dopiero w trzecim akcie (E3) nastąpi prawdziwa tragedia (kto oglądał klasyczną trylogię nie powinnien być zaskoczony). Być może (a nawet na pewno) część tej tragedii (słowo tragediia nie odzwierciedla moich uczuć, uważam, że to nastapi w AOTC i E3 było najlepszym wyjściem dla Republiki, no cóż w końcu jestem Sithem ;)) będzie już ukana w AOTC.
Mam jeszcze inne oczekiwania, przede wszystkim to pojawienie się pewnych postaci, choć na chwilkę w filmie, tak jak Aurra Sing, pojawiła się przez sekundę w TPM i od razu zdobyła serca milionów fanów. Chciałbym by w AOTC chć przez chwilę pojawili się młody Wilhuff Tarkin (są pewne pogłoski, że ma się pojawić w E3 i ma go grać Gabriel Byrne, a ponieważ w lutym będą dokręcane pewne malutkie sceny, Christopher Lee to potwierdził, coś się mówi o udziale Liama Neesona i N'Sync, więc może), Chewbacca (w sumie w ANH miał 200 lat, więc nie powinien się zbytnio zmienić), przyszły Wielki Admirał Thrawn i Gilad Pelleaon oraz Hal Horn (to postaci z książek, ale obaj pojawili się w okolicach Wojen klonów), no i ewentualnie ta *** Mon Mothma (no cóż chyba jej nie lubię).
oczekiwania
Po pierwsze - ma być mroczny. Po drugie - jak najmniej JEDI. Po trzecie - jak najwięcej Ciemnej Strony. Po czwarte - Jak najmniej Amidali i postaci takich jak Panaka. Po piąte - jak najmniej kretyńskich tekstów JarJara. Po szóste - póki Anakin nie zrobi tego co powinien - lepiej niech się nie odzywa a zajmie się liczeniem midichlorianów. Po siódme - jak najmniej "głodnych tekstów" MĄDRALI JODY typu "Starch, Nienawiść" itp. Po ósme - jak najmniej "popkornowców" podczas seansów...
Jeden WIELKI SPOILER
Jeśli nie chcesz czytać Spoilerów, to nawet nie czytaj dalej tego posta A tutaj wpiszę parę separatorów, by nikogo nie kusić
...............................................................................
OK. Mam nadzieję, że wystarczy ceznury, to zaczynam ;). Z góry pisze, że nie wiem ile z tego co tu się pojawi jest prawdą. Zobaczymy w maju.
1) AOTC ma być mroczniejszy od TPM, ale pewnie daleko mu będzie do ANH nie wspominając już o TESB. Ale zato E3 ma być ponoć mroczniejszy od TESB (tu obawiam się, że nawet Peter Jackson mógbły sobie nie poradzić).
2) Z Jedi, będzie ich więcej i to o wiele wiecej. A w finalnej bitwie będzie ich całe mnóstwo, na szczęscie wielu spotka zasłużony los. A z samej rady Jedi ma zostać aż 4 (z 12 ;) w tym Yoda i Mace Windu ). Więc może nie będzie tak źle z tymi Jedi.
3) Przydałoby sie ;)
4) Co do Amidali, to tym razem to ona będzie centralną postacią filmu. GL lubi mieć centralną postać, wokół której toczy się akcja. W ANH tą postacia był R2-D2 (90% scen było z jego udziałem), w TPM był to Qui-Gon Jinn, a w AOTC będzie to Padme Amidala. Ale za to Panaki w ogóle nie będzie. Zastąpi go niejaki kapitan Typho.
5) Jar Jara ma być niewątpliwie mniej, a poza tym Jar Jar ma dorosnąć, w końcu będzie Senatorem (no cóż to jasno wskazuje co się stanie z Republiką ;)). Ale ponoć ma mieć kilka mądrych teksów. I ma być ponoć jednym z dowodzących (tym razem mądrze, ponoć) wojskami republiki, obok Baila Organy.
6) Anakin zacznie się łamać.
7) Z tym niestety może być problem.
8) Niech chodza i to w jak największych ilościach, byle nie na seanse na które my się wybierzemy.