Zastanawiałem się ostatnio nad wersją polską SW. Założenie: nie ma GL i całego kramu made in USA - jest to samo po polsku - z takim samym sukcesem światowym. I nagle zacząłem myslec o postaciach i odpowiednich dla nich aktorach.
??? - co wy na to ?
Linda i spółka
Wiesz, myślę, że gdyby GL kręcił SW w Polsce w dzisiaj, to Linda na pewno grał by jakiegoś Dartha. Wyskoczył by Ci taki Darth Linda do jakiegoś Jedia i rzucił mu tekst: "Co ty q**** wiesz o zabijaniu!". Młodego Jedi oczywiście grałby Michał "Wiedźmin" Żebrowski. A głos pod animowanego (ręcznie, bo komputerowo by nie wyszło) potworka dla dzieci oczywiście podłożyłby Jerzy Stuhr. Piękną, młodą księżniczką pewnie byłaby Kasia Figura. Oczywiście prawie wszystkie potwory kosmiczne i obcy byłyby zrobione jak w "Wiedźminie" czy japońskiej "Godzilli" czyli gumowe. Poza tym, o SW jakby produkowała go Reżimowa TV Polska, byłoby słychać codziennie. Myślę, że w filmie wystąpiło by więcej zwierząt niż u Lucasa. W tle możnaby zobaczyć Andrzeja Leppera, jako charyzmatycznego Separatystę, oraz ekipę Big Brothera, jako walczących Jedi na arenie z "Quo Vadis".
i reszta
raczej by powiedział: "Co ty ***** wiesz o Mocy!?
Ale tak, to rzeczywiście...
Nie zapominajmy tez o Yodzie, z pewnością byłby gumowy (ale tak, że przy każdym ruchu byłoby widać sprężyny ''ukryte'' za ubrankiem). Statki wykonane by były z tektury, a zawająca sie Gwiazda Śmierci przypominałaby swoim rozmachem palący się Rzym z QV.
Oczywiśnie, niezastąpiony jest też Czarek Pazura w roli... na przykład Jar Jar Binksa, rzecz jasna w odpowiedniej charakteryzacji!
No i jeszcze ...
Nie zapomnij też o:
- pięknej księżnicce o liberalnych poglądach (puszczajaj się na lewo i prawo) - Kasi Figurze.
- Łowcach nagród - tu by się nadawał Żebrowski, ale nosiłby zbroję z "Krzyżwków" ktoych nie nakręcono ;)
- ironicznym bandycie - tu nadałby się Rewiński.
- Skłóconym parlamencie. Tu można by dać kadr z sejmu i nawet niektorych posłów nie trzebaby było charakteryzować, zwłaszcza dzięki ich "kosmicznym" pomysłom.
- No i Jabbie, którego daże jakąś sympatią (na pradę). Nie wiem dlaczego, ale tu możnaby zrobić kasting w systemie audiotele
pod numerem:
0-700-1138-666-01 Rudy Schubert
0-700-1138-666 02 Ryszard Kalisz
O reszczei nei wspomnę .