Czy istnieje Strona Umysłu? Innymi słowy, czy każdy umysł ma swoją Stronę? Na przykład, czy można by postawić hipotezę, że umysł Anakina Skywalkera myślał po prostu w sposób charakterystyczny dla Jasnej Strony i dlatego pomimo tego, że na skutek różnych przeżyć przeszedł na tę drugą Stronę, to i tak z góry było wiadomo, że nie wytrwa. Drugim przykładem jest Palpatine. Oglądając TPM nie wiedziałem jeszcze kim będzie, ale wyraźnie czułem, że on nie może być dobry; tyle, że to może być spowodowane zbyt tendencyjnym scenariuszem, reżyserią, czy też kreacją aktorską.

cboot

Stereotypy
SPOILERY I TO WIELKIE. Z tymi stronami to jest tak. Lucas powiedział kiedyś, że prequele są o tym, jak Anakin Skywalker, postać z głębi serca dobra, zamienił się w wiadomo kogo. (zło chodzące w czarnej masce). A co do Palpatine`a to jestem ciekaw jak będzie przedstawiony w filmie AOTC, bo zarówno w książce jak i scenariuszu to jest już naprawione, to wszystko co sugerowało jego dalsze losy. Sypnę wielkim spoilerem, ba nawet dwoma. Palpatine będzie troszczył się o swoich przyjaciół Jedi i to częściowo za sprawą Jar Jara wyślą ich na wojnę ;). Palpatine będzie też wielkim przeciwnikiem dyktatury i autokracji. Ba powie nawet coś w stylu "Kocham Republikę, kocham demokrację". Jeśli to zostało w filmie, a ponoć zostało, to to będzie jedna z najpiękniejszych scen w historii kina. W powieści za to znalazł się jeszcze jeden podobny wątek, którego w filmie nie będzie. A mianowicie chodzi o to, że Palpatine jako jeden z nielicznych polityków dotrzymuje danego słowa, gdzie tylko może. Palpatine w TPM obiecał Anakinowi: "A co do Ciebie młody Skywalkerze, bedziemy śledzić Twoją karierę z wielkim zainteresowaniem". No i właśnie okazuje się, że przez 10 lat, Palpatine zawsze znajdował czas dla Anakina. Tak więc myślę, że jego kreacja z TPM miała być zmyłką, ale ponieważ w AOTC hrabia Dooku sypnie spoilerem o Sidiousie. W filmie oczywyście, stąd chyba dobrze, że wizerunek Palpatine`a nie będzie dokładnie taki sam jak w TPM.