Pierwsze wrażenie - można się trochę pogubić w nawigacji, tyle tu różnych nowych przycisków, funkcji, trochę to wszystko chaotycznie wygląda - tak w nawigacji po portalu (te cztery główne przyciski do 24, tv, społeczności i bazy), jak i w stronach danych filmów. Ale może to po prostu przez przyzwyczajenie do starej szaty ;)
Mam podobne pierwsze wrażenie. Wszystko świetnie wygląda od strony technicznej, lecz po przesiadce ze starej wersji FilmWebu na tą, można dostać oczopląsu, a szereg przeróżnych informacji, aż wylewa się z ekranu. Jest ich cała masa i będzie się ciężko przyzwyczaić.
Póki co i tak jestem zadowolony, bo nowy FilmWeb będzie stale ulepszany, też będzie można w nim pozmieniać, to co się nie spodoba większej ilości użytkownik, a z taką wersją FW jak teraz, ten portal jest już całkowicie najwyższych lotów. Marzy mi się zobaczyć FilmWeb międzynarodowy - to byłoby piękne :)
Jak na razie po paru chwilach zdecydowanie pozytywne wrażenia: kolorystyka, mimo, że zmieniona to jednak zachowana ze "starego" portalu, podział na cztery "podstrony" bardzo słuszny, gustopodobni bardzo fajna rzecz. Nawigacja to kwestia przesiadki i przyzwyczajenia do nowej "szaty". Na początku człowiek zawsze może się troszkę pogubić jednak ja jakoś większych problemów na razie nie miałem. Tylko jak zwykle mam problemy z trailerami, nie bangla. No ale to może być problem leżący po mojej stronie.
Na pewno bardzo wiele będzie zależeć od gustu poszczególnych użytkownik. Dla mnie np. to białe tło jest... zbyt białe :P Bordowy, czarny i szary był jakiś taki bardziej nastrojowy. Z drugiej jednak strony, nowa kolorystyka nawiązuje do starego FilmWebu i to w całkiem przemyślany sposób, tylko dla mnie zdecydowanie za dużo białego... ale może to tylko kwestia przyzwyczajenia. Zobaczymy za pewien czas.
No niestety, ale mnie bardzo rozczarował taki wygląd strony…Fakt – przybyło nowości i to na pewno jest dobre, a także czyni portal bardziej zasobnym w jeszcze ciekawsze informacje. Ale to wszystko stanowi taki bałagan - zero harmonii i porządku ! TOTALNY CHAOS!! Trudno zorientować się w tym natłoku informacji, gdzie jedna wypiera/przytłacza/przygniata/ściga się z inną o uwagę użytkownika…Strasznie odczuwalny jest brak tego okienka, w którym zawsze były jasno przedstawione konkretne informacje, wszystko się rozproszyło. I jeszcze ta tempa-biała szata graficzna – o co chodzi z tym kolorem? Czemu wszystkie filmowe portale muszą nosić się na biało? - nie byłoby to takie straszne, gdyby portal miał zachowany odpowiedni porządek jak znany wszystkim imdb - jest biały, ale i „jasny” jeśli chodzi o zawartość wszystkich treści, które tkwią nieprzerwanie w jednym prostym i ułatwiającym użytkownikom dostęp do tych treści PORZĄDKU. Nie spodziewałam się aż takiej modernizacji tutaj i owszem z biegiem czasu może i będzie można się z tym zaprzyjaźnić , ale na chwilę obecną zdecydowanie lepiej prezentuje się fdb.pl (może nie ma tylu różnorodnych informacji, ale jego twórcy nie oszaleli do tego stopnia by z BAZY FILMOWEJ robić coś na wzór „naszej klasy”:/) Aż przykro to mówić, bo filmweb zawsze był dla mnie naczelnym portalem filmowym – ale w tym momencie, gdy patrzy się na ten NIEŁAD z trudem przechodzi przez głowę myśl, że to naprawdę baza filmowa… Mam nadzieję, że stara wersja nie pójdzie całkiem w zapomnienie.
Zgadzam się, taki ogrom funkcji powstał, że można się pogubić, trzeba trochę czasu, żeby to wszytsko ogarnąć :D może to kwestia przyzwyczajenia. Tło także według mnie jest zbyt jasne, co szybko męczy oczy. Najbardziej podobają mi się rekomendacje.
Mimo iż wygląda przejrzyściej jakoś się tu gubię, jest za biało, aż oczy bolą, za dużo informacji rzuca się w oczy, powstaje chaos ii ciężko się teraz tu odnaleźć, przynajmniej mi.
Moje pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Wiadomo - wszystko teraz wygląda inaczej więc trzeba chwilę poświęcić na zapoznanie się z nowym Filmwebem. Na świeżo; podobają mi się opcje "kokpit" oraz "gustopodobni" :)
Natomiast jeśli chodzi o funkcjonalność forum na pewno pisanie odpowiedzi jest o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze kiedy widzi się cały temat, więc to na pewno na plus. Szkoda że nie dodano możliwości edycji lub kasacji swoich komentarzy, na co wiele osób czekało.
Dalsza część opisu filmu rozwija się bez przeładowania strony!!! Dzięki Wam za to!!! Nawet nie wiecie jak mnie irytowało przeładowywanie się strony, kiedy chciałem doczytać opis filmu do końca.
Nie wiem jak u was, ale u mnie powoli mija pierwszy szok i po 2h przeglądania stronki, zaczynają mi się te zmiany coraz bardziej podobać.
Widzę, że trzeba się też nauczyć pisać posty na forum, bo teraz jest ładnie pokazane na kogo post odpowiadamy :)
Niezłe jaja w chwili obecnej dzieją się na blogach wielu użytkowników. Jak ktoś wygląd bloga opierał na tle szarości i maxymalnej szerokości tych 580 pixeli to teraz wygląda to strasznie.... Trochę mi szkoda, tych wielu godzin jakie spędziłem przy pracach nad odpowiednim wyglądem niektórych tematów. Wszystko było wymierzone co do pixela itd. a teraz wygląda jak "kupa". :P
Szkoda, że nie ma możliwości przesuwania tematów na blogu "góra, dół" :/ Liczyłem na to, że ta opcja się pojawi.
To jest słuszna uwaga, którą po raz kolejny podnoszę.
Taka opcja jest bardzo potrzebna na blogu.
Ładnie prosimy.
Dokładnie. Albo przynajmniej możliwość edycji daty - też można sobie będzie można kolejność poustawiać.
Co do Nowego FW - na gorąco - bardzo pozytywne pierwsze wrażenie. System poleceń zapowiada się na prawdę obiecująco. Powiadomienia o aktywności znajomych - też świetna rzecz. Dobre ustawienia prywatności (komu pokazywać głosy). Nie zgadzam się z tym co napisano wyżej (że chaos) - po prostu trzeba się przyzwyczaić.
Pierwsze uwagi:
- w skrzynce pocztowej brakuje "Wysłane"
- dziwny układ w wiadomościach w skrzynce (pocztowej) + nie działają linki
Trzeba będzie trochę się z tym oswoić, to pewnie będę miał bardziej sensowne uwagi.
Bottom line: DZIĘKI ŻE CHCE WAM SIĘ PRÓBOWAĆ ZMIENIAĆ TEN PORTAL NA (oby) LEPSZE
Aha, co z edycją wiadomości - np. przez 5 minut po wysłaniu na ewentualne dopiski, korekty itp? Da radę to wrzucić?
A gdzie są żaróweczki statusu on-line?
Jak natazie to:
Spokojnie, to tylko "awaria" ;)
Z racji nadprogramowej liczby maniaków filmowych, którzy w tej samej sekundzie chcą skorzystać z tej strony, serwer dostał zadyszki. Spróbuj za moment i...
Nie Panikuj!
Ten komunikat to zmora tego portalu. Jestem zdania że najpierw powinniscie najpierw nad tym popracowac.
Poza tym gdzie przy aktorach opcja że widzę ile z danym aktorem filmów obejrzałem i jak je oceniłem ???
Jak na razie w filmwebowej skali 4/10
Nie jest źle chociaż stary design podobał mi się bardziej. Fakt faktem dużo nowych opcji, ale niektóre iście zbędne dla przykładu rekomendacje, jak dla mnie. Poda mi się natomiast ranking recenzentów, ale dlaczego wyświetla jedynie 10 pierwszych osób?! Skoro już jest to sam chciałbym wiedzieć na jakim się znajduję miejscu... mam nadzieję, że to ulepszycie :) Ogólnie na plus :)
NA PIERWSZY RZUT OKA:
Nie chcę być zgryźliwy, ale...
W ogóle to uważam, że jeżeli coś działa, to tego nie nalezy na siłę zmieniać.
W porównaniu z pierwszym jaki był, wyglądem portalu ten poprzedni był bardzo dobry. osobiście lubie gdy wszystko jest tak "nawściubane". Natomiast TEN, najnowszy nie przypadł mi do gustu, ale może to minie z czasem.
ja się tak przyzwyczaiłem do starego wyglądu strony , że ciężko jest mi się na obecną chwilę przestawić. Przetestuję stronę przez dwa/trzy dni i wtedy się wypowiem.
A mnie sie nawet podoba. Wystarczy chwila zeby sie polapac we wszystkich nowosciach, nawigacja jest dosc intuicyjna. Jedyne co boli to ta oslepiajaca biel.. czlowiek sie przezwyczail do przegaszonego mixu bordowego z czarnym, wiec teraz nastepuje lekki szok. Ale to pewnie kwestia czasu i bedzie wszystko hulalo.
Pozdro.
Ojej, ojej.... źle to wygląda.
Właśnie zajrzałem do podstron filmów. ŹLE TO WYGLĄDA. Nie wiem dlaczego Filmweb.pl chciał wrócić do korzeni. W poprzednim layoucie wszystko było w jednym miejscu i koło siebie. Tutaj mamy ten oczojebny, biały kolor i jakieś niepotrzebne odstępy wsżędzie gdzie się da. Nienawidze jasnych koloró w internecie. Do tego stopnia, że aż sobie wygląd okien w systemie ustawiłem na ciemniejszy. A tutaj mi zaraz wzrok wysiądzie od tej bieli. Logo filmwebu również złe, powrót do korzeni, do pierwszego jakie było. Nie wiem dlaczego teraz panuje taka moda na takie layouty. Tak bardzo stary filmweb mi się podobał. No i on już nie wróci. Ogółem...
JESTEM NA NIE.
Do tego to: "Teraz FIlmweb to nie tylko źródło informacji o kinie ale także rozbudowane narzędzie społecznościowe". Osobiście wymiotuję tymi wszystkimi serwisami społecznościowymi, teraz to mamy nawet i społeczność GG, społęczność Nasza-Klasa ("Miejsce spotkań") i tak dalej.
Filmweb miał być portalem informacyjnym. Wchodzę by dowiedziec się czegoś o filmie, forum było - więc kontakt z innymi też. Naprawde nie widzę sensu rozbudowy portalu ku takim "potrzebom". Co następne? Śledzik? :] Głupia moda. Brakuje Wam użytkowników? Zajmujecie pierwsze miejsce jako portal filmowy na Boga!
Podstrony filmów rzeczywiście źle wyglądają. Tak jak napisałeś, zbyt wiele tam odstępów. Wszystko jest takie rozlazłe i wcale nie powoduje to, że filmografie stały się bardziej przejrzyste - wręcz przeciwnie.
Co do tego białego tła, to mam nadzieję, że z czasem przyszarzeje :)
Póki co, to najbardziej podoba mi się stronka "recenzje użytkowników" http://beta.filmweb.pl/user-review - ład, skład i porządek.
Biel jest świetna. Dzięki niej portal jest przejrzysty i świetnie czyta się forum i blogi :)
Takie pierwsze wrażenia:
Dla mnie jest za jasno. Kolorystyka jest w porządku, ale chciałbym odwrócenia kolorów.
Niektóre opcje zyskały, niestety inne, jak np. "filmy które chcę obejrzeć" straciły na czytelności.
Odpowiadanie w tematach wyglądają czytelniej.
Bardzo podoba mi się opcja "Rekomendacje", już wiem że często będę tam zaglądać i korzystać. No i Gustopodobni i Gustomierz wyglądają dość ciekawie. Za to rozczarował mnie trochę kokpit, ale może jak się nim pobawię to mi się zmieni.
wracam do testów ;)
Mi osobiście się podoba, chociaż trzeba chwilę poświęcić na przyzwyczajenie się, ale jest kilka naprawdę fajnych pomysłów, które są nie tylko tłem do zapełnienia strony, ale co najważniejsze funkcjonalne. Na + to z pewnością wygląd stron filmów i osób, a także kokpit, czyli wybór tego co chcemy mieć na swoim nazwijmy to Filmwebowym pulpicie. Jedynie nie mogę jeszcze się przyzwyczaić do białego koloru portalu. Jak mi coś się jeszcze konstruktywnego przypomni to napiszę :)
Aha no i dopiero zauważyłem, że jest funkcja, której od dawien dawna mi brakowało, a mianowicie przy przeglądaniu strony danego filmu możemy zobaczyć jakie oceny wystawili temu filmowi nasi znajomi. Super :)
Jest nieźle, ale zdecydowanie jest ZA dużo informacji na stronie. Człowiek zostaje zaatakowany przez nadmiar bodźców i z jednej strony ma ochotę uciec, a z drugiej się gubi.
Wizualizacja nagród dla mnie zupełnie zbędna - nie mam ochoty się domyślać, co która miniatura oznacza, nawet jeśli teoretycznie jest oczywista; jeśli jestem zainteresowana nagrodami, to wchodzę w odpowiednią zakładkę i sprawdzam.
Uważam też za zbędną belkę z najbliższymi premierami, która jest na każdej stronie. Jak będę nimi zainteresowana, to sprawdzę na głównej. A tak mam przed nosem bez przerwy nie interesujące mnie informacje. Jeśli już koniecznie musi być tak dużo informacji na stronie to albo niech nie będę tak porozbijane (np. na starym fw informacji przy filmach w filmografiach aktorów było tyle samo, może oprócz oceny ogólnej, a nie miało się wrażenia bycia przytłoczonymi przez nie) , albo niech będzie możliwość ich ukrycia.
Na głównej zdjęcia są za duże. Od razu walą po oczach. Wcześniej był ok - sześć najważniejszych newsów, gdzie zdjęcie jest dodatkiem do informacji, a nie jej tematem przewodnim.
Nie podoba mi się też zastąpień ilości punktów dodającego przy filmie/osobie/serialu paskiem. Cyferki coś mi mówiły, pasek już niekoniecznie. Jasne, że można to sprawdzić wchodzą w odpowiednią zakładkę, ale to dodatkowe zobrazowanie czyjegoś zaangażowania w tworzenie daną podstronę jest moim zdaniem niepotrzebne.
Kokpit jak na razie wydaje mi się zbędny - podobnie jak dla BUNCHA filmweb jest dla mnie przede wszystkim bazą filmów a nie portalem społecznościowym.
Gustomierz fajny, ale o tyle może być "niebezpieczny", że zawęża pole poszukiwań tylko do tego, co lubimy i znamy. A gdzie miejsce na nowości, niespodzianki i odkrycia?
Przyłączam się do głosów za zmianą bieli, która aż bije po oczach - kolor poprzednio wyróżniał fw i niech tak zostanie.
wystarczy, że najedziesz kursorem na pasek, który pokazuje ilość punktów przy filmach/osobach i wyświetla się informacja, kto ile ma punktów.
Potrzebuję jeszcze trochę czasu, żeby się z tym nowym filmwebem oswoić, ale wiele funkcji bardzo mi się podoba - szczególnie możliwość zobaczenia jak dany tytuł ocenili moi znajomi.
Wolałbym, gdyby po wejściu na profil był od razu widoczny blog - tzn. ostatni post w całości.
Ogólnie strona graficzna nie jest zła, ale jakby mało wyrazista - taka blada.
Trochę mało czytelne są też strony filmów i osób, ale pewnie trzeba się do tego przyzwyczaić.
Rewolucja jest olbrzymia. Oj, będą narzekania!
I jeszcze jedno! Czy mi się wydaje, czy zniknęła na profilu opcja moi ulubieni użytkownicy? Nie wiem jak w Waszym przypadku, ale u mnie nie była ona tożsama ze znajomymi.
FILMWEB 24
+ wygodne i przejrzyste menu (teraz widać więcej ciekawych artykułów, np. lepiej eksponowane jest "powiększenie" oraz publicystyka)
+ info o maratonach filmowych w repertuarze kin (aczkolwiek na razie ta opcja nie działa)
FILMWEB BAZA
+ kto obchodzi urodziny
+ nowy wygląd katalogu filmowego
+ dostosowane newsy na stronie "baza"
+ kalendarz
FORUM
- bardzo mało miejsca przy pisaniu nowego tematu (malutkie okienko - duży minus!!)
- brak możliwości edycji i kasacji swoich komentarzy
+ wygodne odpowiadanie na komentarze innych
+ informacja na czyj komentarz odpowiadamy
LUDZIE KINA
+ "często pracuje z"
+ "ocena twoich znajomych"
+ po najechaniu na obrazek danej nagrody wyświetla się informacja za co została ona przyznana
STRONY FILMÓW
+ możliwość komentowania recenzji
+ oceny znajomych i "gustopodobnych"
+ możliwość zaznaczenia "chcę zobaczyć ponownie" oraz "nie chcę zobaczyć tego filmu"
SPOŁECZNOŚĆ
+ możliwość śledzenia znajomych
+ gustopodobni
+ jaki film nas najbardziej łączy a jaki różni
+ jedna strona ze wszystkimi informacjami o profilu
- brak możliwości zmiany daty oceny danego filmu (przedtem była taka możliwość)
- brak możliwości oceny filmu bezpośrednio z listy "filmy"
- nie wiem na jakiej zasadzie wyświetlają się nasze tematy w dziale "wypowiedzi", u mnie wyświetlają jakieś stare, mało wartościowe komentarze
BLOG
- zdjęcia dodane do tematów na blogu wyświetlają się dopiero po otwarciu danego tematu
- brak możliwości zmiany wielkości czcionki
- brak możliwości zmiany kolejności tematów
- edycja postów możliwa dopiero z poziomu "zarządzaj blogiem"
+ jasna kolorystyka bloga
WYGLĄD PORTALU
+ kolorystyka
+ minimalizm
+ przejrzystość
Inspiracja Last.fm jest baaaaardzo wyraźna. Ale bardzo przyjemnie to wygląda wszystko.
Pomysł z kokpitem i gustomierzem jest ściągnięty właśne z Lasta, ale zawsze chciałem żeby ktoś zrobił taki filmowy last.fm.. no i jest! Na plus :)
kolejny minus - powyższa wypowiedź była ładnie rozpisana z enterami które zmieniły się w spacje :(
Podoba mi się nawet ten nowy filmweb. Trochę fajnych bajerów jest (jak np. oceny znajomych na stronie danego filmu). Ale trochę to wszystko nieczytelne... choć o pewnie kwestia przyzwyczajenia. Trochę bez sensu jest dla mnie opcja "nie chcę obejrzeć" - rzecz niepotrzebna powodująca że więcej czasu przed monitorem oczy pomęczymy.
Nie podoba mi się jeszcze wygląd forum na stronach filmów... takie bardziej hm... poziome wydawało mi się lepsze, czytelniejsze. Przechodząc na forum od razu mogłam zobaczyć początki wszystkich wyświetlanych tematów, teraz chyba w zależności od długości komentarza, by zobaczyć całe forum trzeba przesuwać sie w dół - wiem, banał, ale naprawdę jakoś lepiej mi tak było.
!!!!!!!! I plisssssss, wróćmy do czerwieni i czerni, nie upodabniajmy kolorystycznie do BIAŁEGO imdb, BIAŁEJ stopkatki, BIAŁEGO filmu polskiego i BIAŁEGO fdb !!!!!!!! Niech filmweb będzie kolorystycznie wyjątkowy, taki jak był do tej pory :) To chyba nie aż tak wiele? ;)
P.S. A w "gustopodobnych" najwięcej procentowo wychodzi mi osoba, z którą mam 1 film wspólny :D nie mam pojęcia, jak to obliczone zostało, bo kolejne miejsca procentowe to już zdecydowanie kilkadziesiąt wspólnych filmów.
Jeszcze jeden minu nowego FW znalazłam :P
Bardzo odpowiadała mi opcja na starym fw - podgląd filmów, które ocenili moi znajomi.
A teraz wchodząc na zakladke "znajomi" jest opcja "aktywność" gdzie na początek np w tym momencie wyświetla mi się mnóstwo filmów które ktos odznaczył, że nie chce obejrzeć... i mam tak pomiedzy taka masą pozaznaczanym w jedną czy w drugą strone filmow szukac tych ocenionych?! Głupio....
Jest zakładka "co chcą obejrzeć", przydała by sie tez taka "CO OBEJRZELI" prócz tej wszystko obejmującej aktywności...
Pierwsza sprawa: "Witamy w panelu swoich filmów". Może jednak "twoich"? O niebo lepiej będzie brzmieć. Druga: dwa lata prac, tyle zachodu, a wypowiedzi dalej nie da się posortować według daty. W ogóle to jeśli ktoś "z góry" zechciałby wyjawić, według jakiego klucza są one sortowane obecnie, byłbym zobowiązany ;)
Zapomniałem jeszcze o trzeciej sprawie: justowaniu. Nie wiem jak reszcie, ale mnie się strasznie nie podoba na stronach internetowych wyrównanie do lewej...
Nie ma edycji postów to będę się dopisywał. Nie działa opcja "usuń" w poczcie, to po pierwsze (a w sumie po czwarte), po drugie (bądź piąte, jak kto woli) przy recenzjach użytkowników nie widać, jaką autor wystawił filmowi ocenę.
Po szóste, chyba najbardziej rażące: super fajnie, że podzieliliście newsy na kategorie, ale jak można było nie zostawić możliwości przeglądania wszystkich newsów jak leci, tak jak było w starej wersji (chyba że oślepiła mnie ta biała szata graficzna na tyle, że coś przeoczyłem)? Komu się będzie chciało po kolei klikać w czternaście kategorii?! Dodajcie po prostu do tej rozwijanej listy u góry pole "wszystkie", myślę, że nie będzie z tym zbyt wielkiego problemu.