"Stygmaty"w reżyserii Rupert'a Wainwright'a,w rolach głównych grają Patricia Arquette jako Francil i Gabriel Burne jako ksiądz Kiernan.Lubię ten film,podoba mi się atmosfera panująca w tym filmie.Są fajne sceny które podwarzają autorytet kościoła,i zachowanie się zwieżchników kościelnych

użytkownik usunięty
neron

dawno już to oglądałem. Generalnie film nawet niezły, ale , jak dla mnie przekombinowane zakończenie, jakieś takie dziwne

neron

Tak sie sklada, ze niedawno obejrzalam ten film po raz pierwszy i podobał mi sie, ale zachwycona nie byłam. Przede wszystkim podobają mi sie w "Stygmatach" sceny, kiedy Patricia Arquette "otrzy6muje" kolejne stygmaty - zawsze jest niezły efekt zaskoczenia, rozegrane to całkiem nieźle, jak z dobrego horroru. Rownie świetny jest tam początek filmu: nagłe przejście od spokojnej i przerażającej atmosfery kościoła w Ameryce Południowej do scen w klubach wielkiego miasta w USA.
Poza tym... film powiela schematy znane, chociażby z "Egzorcysty" i tym podobnych dziel. Opętana mówi męskim głosem diabła, lewituje, oczywiscie jest scena egzorcyzmu, bo jakze by inaczej. No i zakochanie w księdzu - mogli sobie tego watku darowa, chociaz Gabriel Byrne gra wyśmienicie:)
Tyle. Pozdro!

eddina

Ja ten film oglądałem dwa lata temu ,są wątki które się powtarzają w innych filmach,zgadzam się,ale chodziło mi o sam klimat.Egzorcyzmy są jak i w "Constantine",ale podczas oglądania nie odczówasz takiego małego dreszczyku.Pozdro :)

neron

Powiem szczerze ze Constantine nie widzialam, nie wiem - tracę czy nie?:) a klimat "Stygmatów" jest spoko, jak na amerykanski film, to nawet nie najgorzej pod tym względem:P pozdrówki

eddina

Myśle że sam powinieneś obejżeć i ocenić "Constantin"według mnie ten film też ma swój klimat.Pozdro :)

neron

Witam, film oglądałem już dosyć dawno, ale z tego co pamiętam to największe wrażenie zrobił na mnie motyw z podważaniem autorytetu kościoła. Zapamiętałem jeszcze te dziwne (fajne) sceny nawiedzenia. Wtedy Aktorka mówiła i pisała w takim dziwnym języku (chyba w aramejskim). No teraz to już nabrałem ochoty na ten film. Dziki za przypomnienie. :) pozdrawiam

adasicek

Polecam się na przyszłość,zapraszam na mojego bloga.Pozdro :)

adasicek

Polecam się na przyszłość.Zapraszam na mojego bloga.Pozdro : )