Kolejna część postu, ponieważ przekroczył się limit 1000 komentarzy.
Niech to będzie temat przeznaczony dla osób szukających jakiegoś tytułu filmu i mających jakiś problem związany z danym filmem. Użytkownicy piszący wątki co z niego pamiętają (jak to często widać w temacie "FILM"). Zapraszam wszystkich poszukujących i kinomaniaków, którzy będą skłonni pomóc w potrzebie.

p.s."tekst skopiowany z poprzedniego postu, tak jakby miał ktos cos do praw autorskich"

Odpowiedź dla 'Szyza'
Nr 3 to oczywiście "Moja dziewczyna" :)

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
mrs_robinson

Właśnie skończyłam pisać wiadomość w tamtym temacie, a tutaj wiadomość, że przekroczono limit! :)
No to pewnie będę pierwsza:
Szukam filmu, o którym ktoś mi opowiadał. Jest to na pewno polski film z lat 90', bardzo możliwe, że reżyserem jest kobieta. Opowiada o pewnym starym małżeństwie, które jest skłócone i przestaje się odzywać. Podobno w całym filmie jest bardzo mało dialogów i może to być film czarno-biały. Jest scena, w której kobieta przygotowuje obiad i podaje go na stole, a potem wychodzi z mieszkania, by w tym czasie jej mąż mógł go zjeść. Są tak skłóceni, że on nie może "oficjalnie" zjeść tego, co gotuje żona, a ona nie może go po prostu zaprosić do stołu ;).
Byłam wdzięczna, gdyby ktoś znał tytuł i go napisał.
Pozdrawiam :).

mrs_robinson

Do szyza'y: ten ostatni film o dziewczynce i zakładzie pogrzebowym to chyba "Moja dziewczyna" z 1991- fajny filmik :)

mrs_robinson

1.USA 80,90 albo pocz. 21wieku ;) ale raczej 90te komedia
To było chyba o wyjeździe rodziny na wakacje, akcja dzieje się w lesie, mieszkają nad wodą w drewnianym domku. Nastoletnia córka (chyba krótkie blond włosy) poznaje chłopaka który podwozi ją na motorze do miasta na zakupy i z powrotem do domku, poznaje go wtedy jej ojciec i nie jest zadowolony bo boi się np. że za szybko chłopak jeździ- a tak nie jest.

2.USA 90te, obyczajowy ten z tych na podst. prawdziwej historii
Kobieta na zakupach gubi dziecko-synka kilkuletniego, szuka go z mężem wiele lat aż raz przychodzi do niej chłopak by skosić trawnik i rozpoznaje w nim syna. Okazuje się że mieszkał niedaleko, został uprowadzony przez znajomą matki (która już nie żyje) teraz mieszka z ojczymem, który nic o niczym nie wie. Po poznaniu prawdy chłopak nie chce wrócić do prawdziwej rodziny bo kocha ojczyma, ale w końcu chyba wrócił do nich, miał zdaje się starszego brata z którym na początku nie mógł się dogadać.

3.USA 80,90te komedia
Facet z żoną wychodzą na przyjęcie, dzieciakami (więcej niż dwoje) ma się zająć nastoletnia opiekunka, rzecz dzieje się w ciągu jednego wieczoru, z jakiegoś powodu ona wraz z podopiecznymi musi wyjść z ich domu, jadą gdzieś samochodem, mają różne przygody, możne jakaś zła postać ich goni albo co?- nie wiem. Pamiętam tylko doskonale że trafili do warsztatu by naprawić ten samochód i tam był jakiś facet, umięśniony którego się początkowo bali ale potem on im pomagał, a jeden z dzieciaków-mały chłopak nazwał go imieniem jakiegoś super bohatera (nieznanego-możne wymyślonego na potrzeby filmu) W tytule było coś chyba z nocą, wieczorem...ale nie wiem na pewno. Aha i jeszcze: dziewczyna podkochiwała się w jakimś chłopaku, miała się z nim spotkać...

użytkownik usunięty
777temida

2. http://www.filmweb.pl/film/G%C5%82%C4%99bia+oceanu-1999-10302

3.http://www.filmweb.pl/film/Zwariowana+noc-1987-3711

WOW! Dzięki!

777temida

1. Skojarzył mi się "Beethoven 2":
http://www.youtube.com/watch?v=vuGF9RVMM7I

mrs_robinson

Hej,

Nie będę oryginalny, ale szukam pewnego filmu który widziałem lata temu. Widziałem go w pierwszej połowie lat 90tych na TVP2, leciał tuż po Imieniu Róży. Jest to o tyle ciekawe, że ten film też opowiadał o jakimś klasztorze, tyle że chińskim (ogólnie film był chyba azjatycki) i też był bodajże o morderstwach. Zapamiętałem z niego scenę w której panowie odkrywają tajne przejście w ścianie, bo dochodzą do wniosku, że "ściana nie może mieć 6 stóp grubości".

Wiem, że to strzępki informacji, ale może akurat coś się skojarzy.

Pozdr.

Selekos

Witam,
Film PRAWDOPODOBNIE z wczesnych lat 80, produkcji USA.
Kiedyś leciał w tv. I z tego co pamiętam, ziemi zagrażało uderzenie jakiegoś meteorytu.
Ludzie go zniszczyli i pamiętam taką scenę, że zaraz po tym na radarze nagle pojawia się kilkadziesiąt podobnych meteorytów kierujących się w stronę Ziemii.

Mam nadzieję, że ktoś to kojarzy :)
Pozdro

theonepl

aj dziękuje bardzo bardzo za ten filmik! :*:* jeszcze zależy mi na tych dwóch, jeśli ktoś byłby w stanie odszyfrować dwa kolejne to na rączkach będę nosić :D:D

szyza

Co do numeru 2 kojarzą mi się "Ptaszek w klatce" i "Nelly" ale zdaje mi się, że w obydwu to matka więziła córkę, nie ojciec.

użytkownik usunięty
szyza

nr 2 chyba jednak to "Ptaszek w klatce"-na pewno dziewczynka była przez 13 lat przywiązana do fotela przez ojca.
http://www.filmweb.pl/film/Ptaszek+w+klatce-2001-35539
nr 3 "Moja dziewczyna"
http://www.filmweb.pl/film/Moja+dziewczyna-1991-7801/reviews

wielcy ludzie z Was, tak to "ptaszek w klatce", dziękuję!

szyza

Cześć!

Szukam filmu : gościu kłóci się z dziewczyną i pewnego dnia wchodzi doo budki telefonicznej. Nagle odbiera telefon w którym zabójca mówi mu że jeśli ten (głw. boh.) wyjdzie z budki zginie. Na dowód tego wycelowuje w jego pierś laser od snajperki. Potem pojawia się obok budki przechodzień który zostaje zabity przez zabójcę. Przyjeżdża policja, otacza budkę i oskarża głównego bohatera o zabójstwo przechodnia. Później policja każe mu wyjść z budki, natomiast zabójca mu tego zakazuje.

dudas fw

Witam!
Proszę o pomoc bo oszaleję...
Szukam filmu, który oglądałem gdy mialem ok 7lat, teraz mam 22 i cały czas mi siedzi w głowie i nie daje spokoju. Film jest wydaje mi sie trochę starszy może ok lat 70tych. Film rozgrywa sie w duzym domu, jest ok 10osob... np szofer, gosposia, jacys goscie etc. zostalo popelnione zabojstwo i ktos z tych gosci zabil te osobe. Nie pamietam czy byl jakis detektyw, ale caly film sie opiera na poszukiwaniu tego sprawcy. Kazdy mial jakis motyw, kazdy mogl zabic te osobe, na koncu sie dowiadujemy kto zabil. Film nie byl horrorem ani sensacyjny etc, caly film byl w konwencji "kto to mogl byc?". Prosze o pomoc!!!

użytkownik usunięty
floppy13

do floppy13
http://www.filmweb.pl/film/Trop-1985-107629
do dudasfw
http://www.filmweb.pl/Telefon

werewolf1231 wielkie dzieki!!! to wlasnie ten film! nawet nie wiesz jak bardzo mnie uradowales :D ogromne podziekowania i pozdrawiam Cie!

dudas fw

Pomyłka.

dudas fw

Telefon

mrs_robinson

1.Szukam filmu o ''czymś'' ,człowieku z części ciała ofiar który mówił ich głosami i zabijał każdego kto był związany z zabójstwem osób z których to ''coś'' powstało. Cały czas lała się z niego krew, którą mógł kontrolować.

użytkownik usunięty
vampires_

Płytko pod ziemią

jeszcze raz tu napiszę na temat jednego filmu, otóż film opowiadał historię chłopca gnębionego przez ojca szeryfa i dziewczynki, która za wszelką cenę chciała mu pomóc z tym problemem. Bohaterami są dzieci, pamiętam, że jest w tym filmie fragment gdzie ukazany jest cmentarz i grób chłopca, jego nazwisko to ' Green" , bądź coś w tym stylu. Dziewczynka po śmierci chłopca chce ujawnić światu tą zbrodnie. I teraz nie wiem czy chłopiec pokazuje się w formie ducha i czy przyczyna jego śmierci została zmieniona, ale jest to film bardzo smutny i w sumie też stary, lata 90 prawdopodobnie, choć ręki uciąć nie dam.. Bardzo proszę o pomoc, gdyż ten film siedzi mi w głowie od kilku dobrych lat :) Dziękuję :)

szyza

Wielkie dzięki

dudas fw

Szukam pewnego filmu :) Widziałam go wieki temu, więc będę w stanie podać tylko kilka strzępów informacji, w dodatku sama nie wiem, czy nie pomieszałam ich z paroma innymi filmami w podobnych klimatach... Temat dość już wyeksploatowany. Nauczyciel trafia do szkoły, w której rej wiodą małoletni przestępcy. Nie pamiętam, jak wyglądają jego próby dogadania się z nimi, ale muszą być w każdym razie mało skuteczne, bo koniec końcem dochodzi do tego, że jego dziewczyna/żona zostaje przez tych "uczniów" brutalnie zgwałcona i chyba zamordowana. Na koniec gość w skrajnej desperacji zabija któregoś z małolatów. Był tam też chyba wątek nauczyciela, któremu pozabijano jakieś ukochane zwierzątka. Zasadniczo film dość brutalny i jak widać mniej optymistyczny niż większość tego typów produkcji w rodzaju "Młodych gniewnych". I nie jest to na pewno "Paragraf 187" ani też "Belfer". Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

mrs_robinson

http://www.filmweb.pl/film/Klasa+1984-1982-6773
;)

Bulvie

Dzięki stokrotne :)

mrs_robinson

witam
Szukam filmu, który oglądałam w telewizji na TVP1 lub TVP2 bodajże w 2006 roku.
Tak więc w tym filmie chłopakowi (już dorosłemu) umiera ojciec, który to zawsze marzył o tym aby odwiedzić kawiarnię/bar/pub, z którym chyba wiązały się wspomnienia dotyczące kobiety . Syn postanawia spełnić marzenie ojca, wykrada jego ciało ze szpitala i zabiera motocyklem do tego miejsca.
Nie wiem z którego roku jest ten film, ale raczej nakręcony po 2000 , w klimacie trochę skandynawskim ( tak mi świta że mógł być duński - ale nie wiem). Pamiętam jeszcze , że leciał w TVP jakoś w tym samym okresie co 'Powrót' .
Z góry dziękuje za pomoc - szukam tego filmu już od 2 tyg

manianka66

już sobie znalazłam - jakby ktoś był zainteresowany to jest to duński film 'Mężczyzna za drzwiami'

mrs_robinson

Witam, szukam polskiego filmu (możliwe że polsko-niemieckiego lub coś w tym stylu). Akcja dzieje się prawdopodobnie w końcówce '80. Jedyne co dobrze pamiętam, to że dwóch chłopaków przedostaje się za granice polski na zachód podróżując pod naczepą tira.

longermr

Szybko sam znalazłem, chodziło o 300 mil do nieba :)

mrs_robinson

Witam :]
Poszukuję tytułu filmu z lat 90 przynajmniej na taki wyglądał, był to horror leciał w telewizji. Opowiadał o pisarzu który kupił dziwne stworzenie w słoju, zmieniało ono zachowanie domowników itp.Hmm pamiętam że zatrudnił sekretarkę a wątkiem pobocznym był płatny zabójca który chciał odejść z zawodu. Przepraszam za takie wyrywkowe fragmenty ale tyle zapamiętałem :]
Z góry dziękuję :D

Prison_Is_Hell

http://www.filmweb.pl/film/W+szponach+nocy-1994-114578

użytkownik usunięty
mrs_robinson

1. chyba horror, na początku głównemu bohaterowi umiera siostra (jeszcze jako dzieciakowi) mała się topi (ruda dziewczynka) i potem jest taka scena, że ona woła go z trumny on schodzi na dół, a ta się budzi i robi "bu!) i się urywa scena. następnie gość już jako dorosły człowiek trafia do jakiegoś tajemniczego domu, który zamieszkuje dziwna rodzina (chyba rodzeństwo i babcia na pewno) i oni okazują się nawiedzeni i chcą zabić głównego bohatera. Nie wiem co tam dalej było, w każdym bądź razie film kończy się pożarem tej chaty i tym, że głównego bohatera ratuje siostra (która nota bene przewija się przez cały film - ukazując mu się). więcej nie pamiętam

mrs_robinson

poszukuje tytułu filmu o ludziach i aniołach
mam w pamięci tylko przebłyski z tego filmu bo on leciał w tvp 1 jakies 15-18 lat temu
pamietam tylko takie fragmenty:
-człowiek walczył z aniołem na małej arenie a drugi anioł naciskał przyciski na pilocie i z podłoża wysuwały sie kolce
-facet na bagnach, voo doo,człowiek przechodził próby wkładając reke do pniów drzew i w 3 pniu było jadowite zwierze i go ukąsiło,potem uciekł do lasu i wpadł do badna ale ocalał
-leciał na skuterze w chmurach
-film w kolorze

mrs_robinson

witam;D
szukam oczywiście pewnego filmu, oglądałam tylko fragment i chciałabym go obejrzeć w całości
pamiętam tylko tyle że jakaś lekarka z kilkoma głodującymi i biednymi dziećmi, które być może były z Afryki przyszła na przyjęcie dla bardzo bogatych ludzi i zaczęła im wyrzucać czy nie lepiej te pieniądze wydane na zorganizowanie tego przyjęcia przeznaczyć na te dzieci... na sali zrobiła się cisza i jeden z gości rzucił jej pod nogi banana i reszta gości się roześmiała.... ale ona go podniosła, obrała i dała do zjedzenia jednemu chłopcu, po czym powiedziała ,że ilość kalorii w tym bananie wystarczy chłopcu na cały dzień, czy coś takiego nie pamiętam dokładnie czy tak to było:)

martam2106

Taka scena, ale z lekarzem była w filmie "Bez granic"
http://www.filmweb.pl/Bez.Granic

beti

tak, to ten film;]
bardzo dziękuję beti:-)

mrs_robinson

Szukam filmu, oglądałam go na TVP2 w niedzielne popołudnie jakieś 1,5 roku temu. Komedia USA chyba z 1954 roku, kolor.
Jest kochające się małżeństwo, mąż podsłuchuje rozmowę tel. dot. ciężkiej choroby serca i szybkiego zejścia z tego świata, omyłkowo wnioskuje, że go dotyczy. Od tego momentu bardzo boi się o przyszłość żony, uważa, że ona sobie bez niego nie poradzi. Zaczyna szukać jej męża, dokształca w sprawach finansowych itd.

emilka3

Nie przysyłaj mi kwiatów
http://www.filmweb.pl/film/Nie+przysy%C5%82aj+mi+kwiat%C3%B3w-1964-95481
Świetny film, szkoda że już takich nie kręcą

beti

Super, dziękuję. Tyle się tego tytułu naszukałam :)
Pozdrawiam

mrs_robinson

Cześć.
Szukam filmu polskiego. Charakterystyczny był w nim brak dialogów. Cały film przebiegał bez słowa dopiero pod koniec pada jedna może dwie kwestie. Klimat rycerzy (chyba) - bo pamiętam jakąś sieczkę mieczem. Taka zagwozdka :). Wbił mi się tytuł Cisza, ale to nie to.....