Witam.
W pełni zdaję sobie sprawę z tego, iż cały portal jest wypchany po brzegi fanami kina azjatyckiego, kinematografii francuskiej, Felliniego, Lyncha oraz Andriu Wajdy i mój trywialny (by nie powiedzieć prostacki) post, pozostanie w najlpeszym razie zignorowany... jednakże chciałbym ukazać jak obecnie przedstawia się sytuacja z nadciągającymi wielkimi (jak równiez mniejszymi) krokami filmowymi adaptacjami komiksów.
Osobiście... zawiódły mnie efekty boom'u jaki nastapił na tego typu produkcje, po sukcesie filmów Blade i X-Men. nie wątpie, że jest to zjawisko zastanawiające (by nie powiedzieć/napisać fascynujące)... przynajmniej z punktu widzenia $$$$$$$$$.
ALE...
Niestety... pomijając Sin City czy X2 nie doczekałem się naprawdę ciekawej produkcji.
Czyżby wszyscy niespełnieni/niedoszli reżyseży po filmówce... upss... to jest krytycy filmowi mieli rację i nie można nakręcić dobrego filmu na podstawie komiksu?
W każdym razie... oto lista zarówno pewnych jak i możliwych do ukazania się filmideł:
TYTUŁ / WYDAWNICTWO / WYTWÓRNIA / STATUS (DODATKOWE INFO)
ABADAZAD / CrossGen / Disney / zarezerwowane
ACCIDENT MAN / Dark Horse / Universal / prace trwają (scen.: Mark Verheiden ["Smallville"])
ADRENALYNN / Image / Warner Bross / zarezerwowane; w roku 2003 wstrzymano prace; być może
projekt ruszy pod koniec 2005 (rola tytułowa: prawdopodobnie Christina Ricci)
ALLEY CAT / Image / Mindfire Productions / prace wstrzymane
AMERICAN, THE / Dark Horse / Warner Bros / zarezerwowane w 1992
AQUAMAN / DC / Warner Bross / prace trwają
ART SCHOOL CONFIDENTAL / Fantagraphics / MGM / post-produkcja, premiera jesienią 2005 (reż.
Terry Zwigoff ["Ghost World"]; scen: Terry Zwigof i Dan Clowes; John Malkovich w roli
drugoplanowej)
ASTROCITY / DC, Wildstorm / ??? / trwają poszukiwania wytwórni (scen: Jonathan Alpers i
Kurt Busiek)
BATMAN Vs. SUPERMAN / DC / Warner Bross / projekt wstrzymany
BATTLE CHASERS / Image / 20th Cenntury Fox / zarezerwowane
BEAUTIFUL KILLER / Black Bull / Universal / zarezerwowane (rola tytułowa: negocjacje z
Jessicą Albą)
BLACK CROSS / Dark Horse / Disney / zarezerowane
BLACKHAWK / DC / ??? / status nieznany, o projekcie ucichło pod koniec lat 80tych
BLADE 4 / Marvel / Lion's Gate i Marvel Studios / wbrew krążącym pogłoskom raczej nie
powstanie; możliwe iż nakręcony zostanie film nawiązujący do postaci zaprezentowanych w
Blade3 "Nighstalkers"
BOOKS OF MAGIC / DC Vertigo / Warner Bros / prace trwają
DAREDEVIL / Marvel / 20th Century Fox / Mark Steven Johnson wyraził zainteresowanie
projektem
DARKMINDS / Dreamwave / ??? / wstrzymany
DARKNESS / Top Cow / Dimension Films / trwają poszukiwania scenarzysty
DEATH / DC Vertigo / New Line Cinema / w trakcie pisania scenariusza
DEATHLOK / Marvel / Paramount / pre-produkcja (reż: Paul McGuigan ["Wicker Park"]
EL SUPERBEASTO / ??? / Film Roman / pre-produkcja
FABLES / DC Vertigo / Fox TV / w trakcje produkcji, pilot serialu
FLASH / DC / Warner Bros / w trakcie produkcji
GHOST RIDER / Marvel / Columbia Pictures / w trakcie produkcji
GREEN LANTERN / DC / Warner Bros / prace trwają
GRENDEL / Dark Horse / Warner Bros / zarezerwowane
HELLBOY 2 / Dark Horse / Revolution Studios / pre-produkcja (scen i reż: Guillermo Del Toro
IRON-MAN / Marvel / New Line Cinema / pre-produkcja
KING CONAN / Marvel / Warner Bros / pre-produkcja, w związku z piastowaniem przez
Schwarzenegera stanowiska gubernatora Kaliforni pojawiły się wątpliwości co począć dalej z
projektem
Luke Cage / Marvel / Sony / prace trwają
Magdalena / Top Cow / Platinum / zarezerwowane
Magneto / Marvel / 20th Century Fox / prace trwają
Preacher / DC Vertigo / ??? / planowany jako film niezależny, niestety w związku z udziałem
Jamesa Marsdena w projektach "X-Men 3" i "Supemran Returns", prace zostały wstrzymane
Punisher 2 / Marvel / Lion's Gate / pre-produkcja
Rising Stars / Top Cow / MGM / zarezerwowany, planowany jako trylogia
Route 666 / CrossGen / DreamWorks / zarezerwowane
Shazam / DC / New Line Cinema /prace trwają
Silver Surfer / Marvel / 20th Century Fox / pre-produkcja
Supergirl / DC / Warner Bros / prace trwają
Wolverine / Marvel / 20th Century Fox / pre-produkcja
Wonder Woman / DC / Warner Bros / prace trwają
Superman / DC / Warner Bros / w fazie produkcji
30 DAYS OF NIGHT / IDW / ??? / pre-produkcja
TUROK / Acclaim / ??? / zarezerwowane
ULTIMATES aka ULTIMATE AVENGERS / Marvel / ??? / pre-produkcja, straight-to-DVD
WATCHMEN / DC /Paramount / pre-produkcja, prawdopodobnie zostanie wypuszczony w 2006 roku
Proszę o wypowiedzi. Na co czekacie. Co myślicie. Co przewidujecie. Wszystko co sobie generalnie mówiąc i w pełni świadomie kiepsko rymując wykoncepujecie.
Moim zdaniem tworcy adaptacji komiksow robią duzy bład aby w filmie byly jak najlepsze efekty specjalne , ba stawiaja najwiekszy na to nacisk , zapominajac o tym ze istnieje cos takiego jak gra aktorska. Dlatego wiekszosc fiolmow na podstawie komiksow to typowa klapa. A z krytykami i z tym ze nie da sie zrobic filmu na podsatwie komiksow to niedakonca prawda , biorac pod uwage ostatnie Sin City albo banalnego Batmana , który nareszcie po 16 latach trafił na twórce stawiajacych nacisk na psychologie ,a nie na swietne sceny z udzialem efeków,, bo to tez nie o to chodzi. bo komiksy to nie tlyko puste sceny bez dialogow, ale co najwazniejsze treśc. ZObaczymy co bedzie dalej z naszą cudna kinematrogriafią ale wierze ze twórcy filmow przemysla sprawe niz zrobia kolejnego 'gniota'. Z pozdrowieniami :):):
Mądrze piszesz. Wódki bym się z tobą napił. :)
Jak już pisałem w innej części forum: Istnieją dobre filmy na podstawie równie dobrych komiksów, które przechodzą niezauważone, gdyż w czasie kiedy trafiają do obiegu większość osób jest wybitnie zaabsorbowana mieszaniem z błotem kolejnych części szeroko reklamowanego Spider-Mana.
W owym Spider-Manie (jest to tylko przykład w miejsce którego wstawić można dziesiątki innych adaptacji komiksów) mamy do czynienia ze starym jak Szymborska schematem:
efekt - nic nie znacząca gadanina- lepszy graficznie efekt- pseudo-filozoficzna gadanina na poziomie przeciętnego dwunastolatka (nie umniejszając niektórym dwunastolatkom) - jescze jeden efekt - wątek miłosny - efekt - zakończenie w stylu cliff-hanger, aby nie było wiątpliwości, iż następna część filmu pojawi się za kilka lat.
Tymczasem dobre adaptacje równie dobrych klomiksów przechodzą bez echa. Ile osób może powiedzieć, że obejżało "American Splendor" czy "Ghost World". Jest to zupełnie inna stron filmowo-komiksowej monety. Spokojne, wyważone, z prawdziwymi dialogami i aktorami którzy są czymś więcej niż żywymi wieszakami na ciuchy firm sponsorujących film.
Co do wymienionych przeze mnie filmów:
Część z nich wypuszczona będzie przez mało znane wytwórnie bądź zrealizowana przez osoby bynajmniej nie znajdujące się w amerykańskiej czołówce dotyczącej gaży; więc jest spora szansa na to, iż nie zostaną delikatnie mówiąc "zepsute".
Wiąże ogromne nadzieje z:
"Art School Confidental", "Astro City", "Death", "El Superbeast", "Fables", "Watchmen" oraz "30 Days Of Night".
Trzymam również kciuki za "Preacher'a". Może ujży w końcu światło dzienne.
PS: Ostatnimi czasy dowiedziałem się, że powstaje adaptacja "V For Vendetta" z udziałem samego Alan'a Moore'a. To może być naprawdę smakowity kąsek.
PS2: Co do postaci Batmana - mnie Burton'owska wersja przygód "Mrocznego Rycerza" bardzo przypadła do gustu.
Ja uwazam ze totalna glupota jest krecenie filmow na podstawie gier komputerowych..wiem ze ma to sporo sympatykow ale jednak jakos mi to nie przychodzi do gustu...ani zadne Mortal Kombat , ani Resident Evil ,ani zadne Tomb Rider , a to co ma niedlugo powstac "tekken" to jest przekroczenie wszystkich norm. CO do wódki to to mozna zalatwic :) heh:) A Spiderman ... zarowno jedynka jak dwójka była totalnym niewypałem , a obsadzenie w nim Maguira nie wiele im dała , szczerze mowiac nawet jesli obsadziliby w roli Spidermana Paris Hilton to efekt bylby podobny:) Widzisz ale to ze dobre komiksy przechodzą bez echa to niestety nie tlyko komiksy :( . Mnie tak boli ze filmy ktore sa naprawde świetne , dobrze zrobione i niekomercyjne znajduje tlyko w gazetach , lub ksiazkach o filmie , a w kinach mozna zobaczyc jedynie filmy z udziałem Znanych i lubianych osob. Szczegolnie u mnie w miescie gdzie jets tlyko jedno multikino , inne kina sie nielicza i zyją raczej tylko z przedstawien teatralnych i kabaretow. A filmów z internetu nie ściagam , jakos po prostu nie mam serca i nielubie ogladac dobrych produkcji na ekranie 19' monitora :/. A chce sie tez zobaczyc niektore perełki polskiego i zagranicznego kina.
pozdrawiam
JESTEM CIEKAW KIEDY POLACY ZROBIĄ WERSJĘ KINOWĄ JAKIEGOŚ KOMIKSU OCZYWIŚCIE Z AKTORAMI.BYŁY POMYSŁY NA KAJKA I KOKOSZA .ALE CHYBA NIC Z TEGO
Polski film na podstawie polskiego komiksu. Myśl przednia, ryzyko ogromne. Zwłaszcza mając w pamięci pewien polski film na podstaiwe polskiej powieści fantasy :).
KOMIKSÓW TROCHĘ MAMY I TO DOBRYCH,TYLKO FAKTYCZNIE Z ICH REALIZACJĄ MOŻY BYĆ KIEPSKO I Z OBSADĄ . JAK CHCIELI ZROBIĆ KAJKA I KOKOSZA TO DO POSTACI CZAROWNICY JAGI CHCIELI ZATRUDNIĆ CEZAREGO PAZURĘ.WERSJA ANIMOWANA TYTUSA TEŻ Z KOMIKSEM POZA TYTUŁOWYMI BOHATERAMI MIAŁA MAŁO WSPÓLNEGO, NIE ODDAWAŁA KLIMATU KOMIKSU