Poprzednia osiągnęła 1000 odpowiedzi dlatego nie mogłem dokończyć mojego zadania. Rozpoczynam kontynuację.
1. Zadający motyw ustala ile tytułów należy podać.
Można podać łatwy motyw i zażądać np 7 tytułów, albo podać coś ambitniejszego i zażądać dwóch.
Czasem motyw jest zbyt banalny a czasem zbyt trudny, stąd ten pomysł. Wymaganą liczbę piszemy w nawiasie, jak ktoś by nic nie napisał, przyjmujemy, że 5. Zaleca się nie wykraczać poza kilkanaście żądanych tytułów, nawet jeśli motyw jest banalny.
2. Po podaniu tytułów autor postu podaje kolejny motyw.
Ponadto, dodam że nie wypisujemy tytułów pod własnym motywem, bo to trochę mija się z celem. Można podpowiadać, najlepiej nie od razu, tytuły do własnego motywu innym, podpowiedzi powinny być jednoznaczne, w końcu to nie Gra w Skojarzenia.
3. Motyw wpisujemy w odpowiedzi na temat, nie jako kolejny post. Pozwala to uniknąć bałaganu w postaci kilku obowiązujących motywów.
4. Tytuły filmów z jednej serii, traktujemy jako jeden tytuł. I tak, do motywu "Piraci", tytuł Piraci z Karaibów, liczy się raz, a nie 5 razy, choć filmów było pięć.
Podobnie do motywu: Tajny agent, wszystkie Bondy, to jeden tytuł.
Mam nadzieję, że jest to jasne ;)
5. Odpowiedzi z pytajnikiem- jeśli podany przez kogoś tytuł jest niepewny i nikt go nie może potwierdzić, dla ułatwienia traktujmy dwa z pytajnikiem jako jeden normalny.
6. By nie było zastojów, czas na zadanie nowego motywu wynosi 30 minut. Po ich upłynięciu osoba, która pierwsza zauważy brak nowego motywu, ma
prawo zadać własny.
7. Nie zadajemy bardzo szczegółowych motywów z oczekiwaniem jednego konkretnego filmu, z takimi pomysłami zapraszamy do "Gry w Skojarzenia" ;)
▼▼▼
Widzę, że potraktowałeś motyw dosłownie, zatem zdecydowanie zawęziłeś pole poszukiwań. Jednak skoro pojawił się ten tytuł, wchodzący w swej treści w bezpośredni dialog z "Boską komedią", zaliczam całość. Możesz podać nową propozycję.
Oki dzięki. Ale gdybym nie potraktował motywu dosłownie, tak jak Czarna, to wtedy tytułów można było przytoczyć setki.
Choć Mistrzu podał wymagane 5 przykładów, to jednak nie czuję się usatysfakcjonowana z powodu braku metaforycznych odniesień, dlatego też od siebie muszę dołożyć::
- wędrówkę przez piekło związane z II wojną św.:
"Kanał"
"Idź i patrz"
"Malowany ptak"
"Diamenty nocy";
- apokaliptyczną podróż tytułowego Fausta u boku Mefistofelesa w obrazie Sokurowa również jak u von Triera stanowiącą nawiązanie do Dantego;
- inferno Ameryki w "Kolei podziemnej", itd.
"Droga" 2019 na podstawie Cormaca McCarthy'ego.
"The Book of Eli" 2010
"Mad Max: Na drodze gniewu" 2015
"Zostawić Las Vegas" 1995 - podróż ku zatraceniu Cage-a.
"Thelma i Louise" 1991
Skoro McCarthy to jeszcze obowiązkowo "To nie jest kraj dla starych ludzi"
Skoro "T&L" to jeszcze "Easy Rider".
"Diabeł wcielony" oczywiście nie ten francuski z Gérardem Philipem, ale ten amerykański z 2020r. z Robertem Pattinsonem. ;-)
Jeśli pozwolicie, to podam nowy motyw: nietypowy i skandalizujący miłosny związek dwojga ludzi (12) (zwykly romans nie wystarczy, musi być dodatkowa nietypowość, np. różnica wieku, relacje uczeń-nauczyciel, koneksje rodzinne)
1. "Elegia" 2008 - przepełniona erotyzmem fascynacji starszego krytyka teatralnego jedną z jego studentek.
"Miłość Larsa" - tytułowego bohatera do dmuchanej lalki;
"Życie jest piękne" - związek nauczycielki z nieletnim uczniem
"Ona" - zakochanie się w systemie operacyjnym
Arma "Miłość Larsa" i "Ona" to nie jest kontrowersyjny związek dwojga ludzi jak Guanaco określił swój motyw.
3. "Absolwent" 1967 Mike'a Nicholsa. Klasyk z młodym Dustinem Hoffmanem i trochę mniej młodą Anne Bancroft. Ich romans rozkwita mimo dość znaczącej różnicy wieku
I chyba najbardziej nietypowy związek miłośny: "Laurence Anyways" 2012 - zakochana para gdzie facet nagle chce być laską. A jego dziewczyna mimo tego chce z nim/nią być dalej.
Przy "Sarze" stuknęło 12.
Dorzucam od siebie:
Skaza - romans synowej z teściem
Cena pożądania - jak wyżej
Adore - dwie przyjaciółki, z których każda nawiązuje romans z synem drugiej
Notatki o skandalu - romans nauczycielki z uczniem
Brokeback Mountain - romans dwóch kowbojów (bardzo męskie i homofobiczne środowisko)
Suite Francaise - romans Francuzki z Niemcem-okupantem
Black Mirror, odc. Be Right Back - związek z androidem, który jest kopią zmarłego partnera
Dajcie następny motyw
Właśnie! Ten tegowałem w głowie który "Black Mirror" był o związku nietypowym. Nie przypomniałem sobie.
A ja jeszcze dorzucę do tego zestawu:
- związek dużo starszej kobiety z młodzieńcem - "Harold i Maud";
- byli dwaj mężczyźni, to ja dodam dwie kobiety - "Wyznaj to szeptem" - choć nie kończy się tak dramatycznie jak w przypadku BM, to uczucie jest równie skandaliczne w oczach miejscowej społeczności;
- a z nowości męskich - "Bal czterdziestu jeden";
- epizod, w którym zaistniało pożądanie homoseksualne między nauczycielem i uczniem - "Lato ' 85" Ozona
- obopólne zauroczenie prowadzące do fizycznego spełnienia między dziewczyną i jej trenerem - "Slalom";
- zakonnica i ksiądz - "Matka Joanna od Aniołów";
- spotkania Jagny z młodziutkim duchownym kończą się wywiezieniem na taczce gnoju - "Chłopi",
- związek Katelbiny z Januszem Ostrzeńskim - "Noce i dnie";
-mezalians klasowy - "Najemnik"
-mezalians rasowy, który okazuje się w oczach miejscowej ludności tamtego czasu gorszy nawet od związku homoseksualnego, tym bardziej, że dotyczy białej kobiety i jej ogrodnika Afroamerykanina - "Daleko od nieba";
- związek człowieka z androidem był już ukazany w "Łowcy androidów" między Deckardem i Rachel; w kontynuacji już nawet nie android a hologram wystarczy.
:) Przyjmij moje zaproszenie, a dowiesz się kim jestem :)
Za dużo nie popiszę, ba mam jeszcze limity :)
Boję się zablokować zabawę zbyt ukierunkowanym motywem. Ale co tam: związek emocjonalny (też miłość) policjanta/tki z łobuzem/zką. Wzajemny lub jednostronny (12)
No chyba standardowe przykłady:
- 48 godzin
- Następne 48 godzin
- Nagi instynkt
- Gorączka
Poza tym:
- Max i ferajna (detektyw i prostytutka z półświatka); swoją drogą dobry film, polecam
Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy, to dodam, o ile limity mi się nie wyczerpią :)