Poprzednia osiągnęła 1000 odpowiedzi dlatego nie mogłem dokończyć mojego zadania. Rozpoczynam kontynuację.
1. Zadający motyw ustala ile tytułów należy podać.
Można podać łatwy motyw i zażądać np 7 tytułów, albo podać coś ambitniejszego i zażądać dwóch.
Czasem motyw jest zbyt banalny a czasem zbyt trudny, stąd ten pomysł. Wymaganą liczbę piszemy w nawiasie, jak ktoś by nic nie napisał, przyjmujemy, że 5. Zaleca się nie wykraczać poza kilkanaście żądanych tytułów, nawet jeśli motyw jest banalny.
2. Po podaniu tytułów autor postu podaje kolejny motyw.
Ponadto, dodam że nie wypisujemy tytułów pod własnym motywem, bo to trochę mija się z celem. Można podpowiadać, najlepiej nie od razu, tytuły do własnego motywu innym, podpowiedzi powinny być jednoznaczne, w końcu to nie Gra w Skojarzenia.
3. Motyw wpisujemy w odpowiedzi na temat, nie jako kolejny post. Pozwala to uniknąć bałaganu w postaci kilku obowiązujących motywów.
4. Tytuły filmów z jednej serii, traktujemy jako jeden tytuł. I tak, do motywu "Piraci", tytuł Piraci z Karaibów, liczy się raz, a nie 5 razy, choć filmów było pięć.
Podobnie do motywu: Tajny agent, wszystkie Bondy, to jeden tytuł.
Mam nadzieję, że jest to jasne ;)
5. Odpowiedzi z pytajnikiem- jeśli podany przez kogoś tytuł jest niepewny i nikt go nie może potwierdzić, dla ułatwienia traktujmy dwa z pytajnikiem jako jeden normalny.
6. By nie było zastojów, czas na zadanie nowego motywu wynosi 30 minut. Po ich upłynięciu osoba, która pierwsza zauważy brak nowego motywu, ma
prawo zadać własny.
7. Nie zadajemy bardzo szczegółowych motywów z oczekiwaniem jednego konkretnego filmu, z takimi pomysłami zapraszamy do "Gry w Skojarzenia" ;)
▼▼▼
hmm Naga broń?
Poza tym Człowiek demolka nie za bardzo mi pasuje
Ale niech się wypowie autor motywu.
"Człowiek Demolka" Stallone i Bullock byli tak czy siak policjantami, mimo szokującej metody pracy Sylwka. Nie pasuje. Kto w "Nagiej broni" ma związek emocjonalny?
Naga broń mz pasuje - detektyw Frank Drebin i podejrzana, asystentka przeciwnika, w drugiej części narzeczona innego
Dodaję:
- John Q z Denzelem, dość emocjonalna relacja porywacz z policjantem
- Psychopata z Sigourney, ale to trochę naciągane, raz, że chodzi o psychologa sądowego, po drugie w zasadzie związek jednostronny ze strony psychopaty, poza tym pod taki przypadek można by masę filmów podciągnąć, do uznania :)
- no ale raczej Pitbull Vegi, chodzi mi o serial i milość między Despero a Dżemmą, dla której zresztą ryzykuje karierą
- również częściowo polski "Zabij mnie glino", a chodzi mi obsesję prowadzącego śledztwo by złapać Malika, no ale chyba też naciągane, bo równie dobrze podchodziłby pod to Ścigany i jeszcze trochę by się filmów znalazło.
Nic mi więcj do głowy nie przychodzi, choć kołatają się jakieś strzępki filmów, głównie z porwaną policjantką lub policjantem.
Co z oczu, to z serca.
Morze miłości z Alem Pacino i Ellen Barkin jeśli może być osoba podejrzana (do samego końca nie wiadomo czy jest zabójczynią czy nie).
Motyw: aktor/ka budzi się w trumnie (na zewnątrz lub pod ziemią) lub ma świadomość, że jego ciało nie żyje (13)
No "Wywiad z wampirem" ,każdy to wie. Tylko jeśli już wchodzimy na "wampirzą" tematykę to zaraz tych Drakulów, Nosferatusów czy innych Underworldów to już się znajdzie. Tylko ja nie nie wiedziałem, że tak można :)
Tylko przechodzi "Wywiad z wampirem" bo tam Pita zamknęli wbrew jego woli w metalowej trumnie z zamkami.
Nie znam odpowiedzi na te podpowiedzi.
Ale mam jeden tytuł. Może dwa:
Pogrzebany żywcem.
Gdzie się budzi goła Ricci? w trumnie czy gdzieś na stole lub w zamrażalce?
Dobrze! budzi się na końcu w trumnie.
Zatem mamy:
1. "Zniknięcie" / "Zaginiona bez śladu"
2. "Kill Bill 2"
3. "Pogrzebany"
4. "Pogrzebany żywcem" 1990
5. "Życie.po.Życiu" 2009
Czarna a mamuśka z obsesją zamykania drzwi? Mój motyw ma też filmy gdy ktoś się dowiaduje, umarł i nie jest już w swoim ciele :)
Z drugiej części motywu podpowiedź 2: gościu lata nad stolicą wyspiarskiego kraju i zagląda do znajomych.
2. "Kill Bill 2"
3. "Pogrzebany"
5. "Życie.po.Życiu" 2009
7. "Wywiad z wampirem"
8...
9...
10...
11...
12...
13...
8. True Blood - gdy Jessica została wampirem, obudziła się pod ziemią i się z niej wygrzebała: https://www.youtube.com/watch?v=aNBaPP9w6_o (ok. 4 minuty), później to samo dzieje się z Tarą https://www.youtube.com/watch?v=hKnk4G32Hjo
Mam taką myśl, żeby może nie podawać takich niszowych motywów w takiej liczbie, bo mocno stopuje to grę, temat wtedy spada w odmęty forum i nawet stali gracze się zniechęcają...
Ja w ogóle nie sądziłam, że z tym motywem uzbieramy aż tyle filmów. Myślałam, że na 3 się skończy xD podejrzewam, że będą potrzebne kolejne podpowiedzi bo nie ruszymy.
Z filmem "Inni" jest 9 tytułów, a z tego, co kojarzę, nie miało tam miejsca żadne przebudzenie w trumnie, więc chodzi jedynie o drugą część motywu, czyli świadomość, że ciało bohatera nie żyje.
A jeśli tak, to dorzucam od siebie:
"Bulwar Zachodzącego Słońca" i "American Beauty", gdzie mamy do czynienia z martwymi narratorami.
oraz "Ghost Story" z martwym "żywym".
Do budzenia się w trumnie dorzucę jeszcze filmy na podstawie prozy Edgara Allana Poego jak choćby "Przedwczesny pogrzeb" czy "Zagładę domu Usherów".
A jak sytuacja przedstawiała się w "Szóstym zmyśle" - pamięta ktoś? Zdaję się, że w tym wypadku odkrycie dotyczyło tego samego co w "Innych".
Gwoli podsumowania:
2. "Kill Bill 2"
3. "Pogrzebany"
5. "Życie.po.Życiu" 2009
7. "Wywiad z wampirem"
8."True Blood"
9.."Inni"
10. "Bulwar Zachodzącego Słońca"
11. "American Beauty",
11. "Ghost Story"
12. "Przedwczesny pogrzeb"
13. "Zagłada domu Usherów".
14. "Szósty zmysł".
Na końcu dopowiem tę podpowiedz o lataniu na wyspami (Japonia): młody diler w Tokio dostaje kulkę od "psa" następnie wychodzi z ciała i już do końca filmu szybuje nad miastem i podgląda znajomych. Wiecie co to za film?......
15. "Wkraczając w pustkę" 2009 Gaspara Noe. POLECAM!
To może ja zapodam moty, ale dość nietypowo, może coś jednak z tego ciekawego wyniknąć.
"Jeden z bohaterów ma klaustrofobię"
Nietypowość polega na tym, że mimo przypominania sobie i szukania w necie, znam tylko dwa takie filmy, więc ode mnie limit to 2, ale może ktoś zna więcej i można by się pobawić.
Z góry zaznaczam, że nie chodzi o film klaustrofobiczny, bo takich jest masa, tylko musi być pokazane, że bohater ma klaustrofobię. Mam jeszcze jeden taki film, ale nie jestem pewien (gdyby go ktoś potwierdziŁ to (3)
1. "Tajemnica morderstwa na Manhattanie" 1993. Woody Allen zablokowany w windzie krzyczy, że ma klaustrofobię.
2. "Wojownicze żółwie ninja 2" 2016. Aktor Stephen Amell gra wojownika, który w tunelach pod miastem pokazuje, że ma klaustrofobię.
? Sigourney Weaver jest psycholożką i po ataku bandziora dostaje lęku, ale nie pamiętam czy do zamkniętych pomieszczeń czy na odwrót.