No własnie, jakich rodzajów czcionek używacie tak aby nie meczyć wzroku, nie przeszkadzały zbytnio w oglądaniu filmu i były dostatecznie czytelne? Wiem że to zależy od każdego indywidulanie ale może znajdziemy tu jakaiś hmmm uniwersalny schemat;)
Ja aktualnie używam Arial, kursywa, rozmiar 28 (w sumie mogłaby być nawet mniejsza ale moj wzrok to nie ideał;)). W zależności czy film jest bardziej/lub mniej 'płaski' umieszczam napis tuż pod /lub nad krawędzią obrazu
pozdrawiam;-)
TZn tak, ja używam też Arial (pogrubiona kursywa) skrypt: Środkowa Europa (ja mam jeszcze gorszy wzrok i musze mieć rozmiar 36;p) a kolor mam żółty. Kolor akurat tez z dwóch powodóch:
1. aż tak oczy mi się nie męczą (przynajmniej mi, ale w sumie znajomi nie narzekają, oprócz rozmiaru liter ale przyzwyczaili się;p)
2. niemuszę sie obawiać, że nie będę widziała napisów (bo np. pan/pani w filmie mają białe spodnie lub na stole jest biały obróz), więc mam żółty kolor. Jeszcze nie zdarzyło i się nie widzieć napisów z tym kolorem;]
Natomiast napisy umieszczam tak, że widzę ostatnia linijke na smym dole obrazu.
Co do reszty tło mam
-tzw: 4.Tło przezroczyste-auto-wybór rodzaju przezroczystości
-gdy napisy nie mieszczą się na ekranie:
TZn tak, ja używam też Arial (pogrubiona kursywa) skrypt: Środkowa Europa (ja mam jeszcze gorszy wzrok i musze mieć rozmiar 36;p) a kolor mam żółty. Kolor akurat tez z dwóch powodóch:
1. aż tak oczy mi się nie męczą (przynajmniej mi, ale w sumie znajomi nie narzekają, oprócz rozmiaru liter ale przyzwyczaili się;p)
2. niemuszę sie obawiać, że nie będę widziała napisów (bo np. pan/pani w filmie mają białe spodnie lub na stole jest biały obróz), więc mam żółty kolor. Jeszcze nie zdarzyło i się nie widzieć napisów z tym kolorem;]
Natomiast napisy umieszczam tak, że widzę ostatnia linijke na smym dole obrazu.
Co do reszty tło mam
-tzw: 4.Tło przezroczyste-auto-wybór rodzaju przezroczystości
-gdy napisy nie mieszczą się na ekranie:
*zawijaj wiersze
*zmniejszaj czcionkę
-cień:
*rodzaj cienia:obwódka
*odległość: 1 pikseli
*kolor: czarny
Nie wiem czy interesowała Cię to wszystko ale baba jestem, wiec napisałam wszystko co dotyczy napisów;]
Pozdrawiam Cię