Może jazz nie jest popularnym stylem muzyki, ale mam nadzieje że ktoś zna jakieś filmy w których ten styl się przewija. Nie chodzi mi tu o typowe biografie muzyków typu "Bird" (nic z tych rzeczy). Chodzi mi o takie filmy gdzie wyczuwalny jest klimat "spelunek" z lat 30' i 40' , gdzie grano tą genialną muzykę. Słyszałem tyle pozytywnych opinii na temat filmu Woody Allena "Słodki drań", jednak nie miałem okazji go zobaczyć :( Czekam na podpowiedzi. Z góry dziękuje:)
W "Rozgrywce" jest motych jazzu. De Niro, który gra główną rolę w filmie jest właścicielem knajpy, gdzie grają tylko jazz.
Pozdrawiam, STING K.
Oprócz wspomianego "Birda" wiele filmów Eastwooda ma jazzową scieżkę dzwiękową, można by też przytoczyć stylowe czarne kryminały, najlepiej na motywach powieści Chandlera - tam zawsze jest jakaś speluneka w której grają jazz (a i niekiedy walą po mordzie), choćby "Żegnaj laleczko" z Mitchumem. Ale najlepszym przykładem będzie chyba "Cotton Club" F.F.Coppoli.
Gorąco polecam film "Ray" z tamtego roku.Film opowiada historię Raya Charlsa i muzyke jazzową słychać w nim na okrągło.