Zwrociliscie uwage na beznadziejne polskie tlumaczenia filmow? Przeciez to jest jakas paranoja! Miom ulubionym przebojem jest "Die Hard". Rozumiem,ze "Szklana plapka" dobrze się ma do części pierwszej ale w morde jeża co ze szkłem ma wpólnego samolot bądź miasto?! Dalej: Rambo........miom zdaniem tytuł Pierwsza Krew byłby po prostu wyjebienny! Ale widocznia dla tłumacza był zbyt skomplikowany...Kolejny hicior - Welcome to Sarajevo.....jak myślicie? Czy powinno się to tłumaczyć jako Witamy w Sarajewie czy może (UWAGA!) - Aleja snajperów? W Rosji hitem dla mnie jest Mechaniczny Mordulec czyli Terminator. To już nawet nie jest hit tylko Hitachi! Jakie są Wasze ulubione "tłumaczenia"? Co o tym sądzicie?
przypominam, że do polskich kin Terminator wchodził pod wyczesanym tytułem "Elektroniczny morderca" (albo zabójca - nie pamiętam już dokładnie); a co powiesz na Wasabi - Hubert Zawodowiec czy My Darling Clementine - jako Miasto Bezprawia? Albo Highlander - Nieśmiertelny? Fight Club - Podziemny krąg? Snatch - Przekręt? Albo - najlepsze: Lock, Stock and Two smoking barrels -czyli po polskiemu Porachunki...
tak, tu bywa nieźle, ale tylko w przypadku kinowych superhitów; reszta jest ... cóż - nie odstaje poziomem od fabularnych
Dirty Dancing - Wirujący Seks
Jak moja staruszka to przyniosła do domu to myślała, że to erotyk :D Chyba był nawet w kinach od 18 lat ale nie jestem pewien ;)
jak dla mnie to właśnie nic nie pobije wspomnianego wyżej tłumaczenie tytułu " Lock, stock and two smoking barrels" na "Porachunki" :|||, a jeszcze nie podobało mi sie przełożenie tytułu " Good Will Hunting" na " buntownika z wyboru" z "Die Hard" tez sie w pelnie zgadzam!!! ach te perełki tłumaczeniowe
Czasem nie wiadomo czy śmiać się czy płakać...Choć w większości te filmy sa superowskie to nad tłumaczeniem można się przekręcić...
Save the last dance - W Rytmie Hip Hopu
Cruel Intentions - Szkoła uwodznia
Final Destination - Oszukać przeznaczenie
Dirty Dancing - Wirujący seks
(i najlepsze :D) How hight - Super Zioło
Normalnie załamka. . . . . .