Wpisujcie tu filmy jakie pamiętacie z motywem modlitwy (niekoniecznie religijne). Jeden motyw mocno utkwił mi w pamięci w filmie Miasto Aniołów, anioł Seth (Nicolas Cage) chce stać się zwykłym człowiekiem i rzuca się z rusztownia na jakiejś budowie, w trakcie tej sceny w tle (a szczególnie jak się podgłosi dźwięk) to słychać chór który odmawia po polsku modlitwę.... zawsze w tym momencie mam gęsią skórkę...
Pozdrawiam!!

Mei

Oczywiście "The Boondock Saints" !
Pozdrawiam :)

MacManus

Muszę przyznać, że tego filmu nie oglądałam choć dużo o nim słyszałam... po twojej notce zaraz go ściągnęłam. W najbliższym czasie go obejrzę i wtedy odezwę się do Ciebie :-).. Pozdrawiam!!

Mei

W filmie I stanie się koniec End of days Arnold nawraca się i mówi: Proszę Boże.
Pomóż mi.
Dodaj mi sił.
oraz w Świętych z Bostonu

Południowy Boston |Dzień Świętego Patryka
00:00:22:Ojcze nasz któryś jest w niebie
00:00:25:Święć się imię Twoje
00:00:27:Przyjdź królestwo Twoje
00:00:29:Bądź wola Twoja
00:00:31:Jako w niebie tak i na ziemi
00:00:34:Chleba naszego , powszedniego |daj nam dzisiaj
00:00:36:I odpuść nam nasze winy
00:00:39:Jako i my odpuszczamy |naszym winowajcom
00:00:42:I nie wódź nas na pokuszenie
00:00:46:Ale nas zbaw ode złego
00:00:49:Bo Jego jest Królestwo , moc |i chwała
00:00:54:Teraz i na zawsze. Amen.
00:01:02:Dziękuję Ojcze , że przyjechałeś |z drugiego końca miasta
00:01:06:żeby być naszym gościem
00:01:08:Gdzie jest mój błyszczący miecz
00:01:11:Gdy wstrzymuje się od osądów
00:01:16:Wezmę odwet na moich wrogów
00:01:20:I wszyscy oni zapłacą srogą cenę
00:01:24:O Panie
00:01:26:Wezwij mnie pod swoją prawicę
00:01:28:I zalicz mnie do grona świętych.

użytkownik usunięty
Mei

Najlepszym filmem z motywem modlitwy jest "Przełamując Fale"; głównie sceny z Bess

Mei

Mi też najbarziej w pamięci utknęła modlitwa z Miasta Aniołów.
Ta scena jest po prostu powalająca i nie da się jej zapomnieć. Mogłabym ten film oglądać bez końca!!! Jak jescze coś sobie przypomne to napisze.

Mei

Najlepszy jest motyw modlitwy w "Pulp Fiction", kiedy Jules (Samuel L. Jackson) cytuje Biblię przed zabiciem swojego "zlecenia".

Jolly_Roger

Rzeczywiście ta scena jest powalająca, Samuel L. Jackson jest niesamowity... Pozdrawiam..

Mei

"...and you will know that my name is the LORD!" ach księga Ezechiela 25:17 ;D mialem to kiedyś na poczte głosową wrzucone;d ale jednak świeci z bostonu ze swoim "in nomine patri, et fillis et spiritus sancti" niszcza nawet Julesa;]

Mei

Muszę koniecznie obejrzeć ten film! Mi z modlitwą kojarzy się najmocniej Constantine (egzorcyzmy itp.)-może dlatego że niedawno widziałam.

PS Jeszcze jedno skojarzenie- Kevin sam w domu kiedy Kevin modli się przed jedzeniem :):):) [i zaczynają bić dzwony o 21.00-złodziejaszki przychodzą....]

skimos

Motyw modlitwy? W "Uśpionych" był przerażający. Chłopak, nastolatek, stoi z rękami opartymi na stole w jakimś ciemnym pokoju w zakładzie poprawczym. Strażnik zdejmuje mu spodnie, karze mu się modlić, a sam go...Bardzo bardzo smutne

Mei

Oczywiście, moment z Miasta Aniołów jest cudowny wprost.
Scena modlitwy w Uśpionych przerażająca.

A tak może z trochę innej beczki, to modlitwa z Dnia Świra. Może niezbyt to religijne, ale naprawdę świetne. Polska mentalność. Taa.

Mei

Mnie oczywiscie tez najbardziej utkiwlo w pamieci cytowanie Biblii przez Julesa w Pulp Fiction:D. Zapamietalem jeszcze modlitwe Kondrata z Dnia Swira i ta ze swietych z bostonu, choc nie zrobila na mnie jakiegos szczegolnego wrazenia.

Mei

zdecydowanie modlitwa ze swietych z bostonu!! ale takze pastiz paciorka z dnia swira

Szczepan

Taki motyw pojawia się w Stygmatach- Frankie Paige leży na łóżku a ojciec Andrew Kiernan wyjmuje różaniec i modli się....

Mei

Kto oglądał Anię z Zielonego Wzgórza to wie że modliła się do Boga o to by pozostać na Zielonym Wzgórzu... :-))

Mei

"Saving Private Ryan" i modlitwa snajpera. Dla mnie to było kapitalne.

użytkownik usunięty
crox

W mojej pamięci pozostała modlitwa szeregowca Jacksona ("Szeregowiec Ryan") i oczywiście modlitwa z filmu "Święci z Bostonu".

Mei

1. "Modlitwa za konających"
2. "Byliśmy żołnierzami"
3. "Miasto aniołów"