Witam! :) Zaczęłam właśnie czytać III tom opowieści Paulliny Simons o losach Tatiany i Aleksandra
pt.:"Ogród letni". Od pierwszych stron nie mogę oprzeć się wrażeniu, że już znam tę historię! Jestem
pewna, że oglądałam film, który opowiadał podobną. Za nic nie mogę przypomnieć sobie tytułu, a według
internetu, trylogia Simons jak dotąd nie została zekranizowana. Mogę liczyć tylko na waszą pomoc, bo
oszaleję dopóki nie dowiem się jaki to był film! Zatem do rzeczy. Nie wiele pamiętam z tego filmu, ale
myślę, że kilka charakterystycznych scen na pewno. Historia opowiada o młodym małżeństwie z małym
synkiem, żyjącym w Stanach Zjednoczonych. On pracuje łowiąc homary, ona zajmuje się dzieckiem i
każdego dnia siedzi z synkiem w porcie i przygląda się jego pracy lub czeka aż wróci z pełnego morza.
Ona zaprzyjaźnia się z pułkownikiem - weteranem wojennym, który wrócił z frontu jako kaleka i wiecznie
wysiaduje w ogródku przed domem, a ona często do niego przychodzi pogawędzić i poczęstować go
papierosem. Mąż nie jest tym zachwycony. Pewnego dnia muszą zacząć uciekać. Nie pamiętam co działo
się dalej, ale jestem pewna, że jest taki film. Co jakiś czas zmieniają miejsce zamieszkania w obawie
przed zdemaskowaniem (?). Nie pamiętam dlaczego uciekali w filmie; być może ta historia jest tylko
łudząco podobna? Mam nadzieję, że mi pomożecie! Dodam tylko, że nie był to kinowy hit, lecz telewizyjny
wypełniacz czasu;). Mógł powstać w latach 90tych. Pozdrawiam i błagam o wybawienie! :)