Ja nie wiem, trzeci raz widzę coś takiego także uznałem to za podstawę hipotezy :D możecie pomóc mi ją
potwierdzić lub obalić

Najpierw kevin sam w domu 3. Tam złoczyńca w pewnym momencie mówi po polsku. Ok, to słabe, bo po
prostu aktor jest polakiem.

Borat. Główny bohater mówi yak szę masz mimo że nie jest w naszym kraju xP

Teraz leci monk na uniwersal channel i w ośrodku dla uchodźców niby z Armenii prowadząca mówi również
po polsku.

Czy w kulturze kina przyjęło się, że dobrym językiem cudacznym, zagranicznym jest polski? ;d

MegaSzczota

W filmie Ścigany z Fordrm, kiedy wynajmuje mały pokoik też mówią po Polsku

ksena999_2

mowia po polsku bo to byli polscy emigranci, wiec nie wiem czy to podchodzi pod obcokrajowcow

MegaSzczota

Pamiętam, kiedyś w TV był pokazywany dośc ciekawy reportaż, o jednej z prestiżowych uczelni w Stanach (chyba chodziło o Uniwersytet Columbia, ale nie pamiętam już dokładnie). Zapytano studentów m.in, co wiedzą na temat Polski. Bardzo nikły procent coś tam wiedział, reszta zadawała pytania w stylu: "Polska??? A u Was rosną banany???" Albo: "Polska??? To chyba gdzieś na Syberii..."
Kazach, Ormianin czy Polak - dla Nich chyba jesteśmy jedną wielką masą ze Wschodniej Europy (albo Azji), która mówi po polsku - no bo skoro Polska sięga aż do Syberii... ;)))

użytkownik usunięty
ika232

To tak samo jak dla nas jedną masą są stany zjednoczone. Wątpię żebyś wskazała bez namysłu na mapie przykładowo gdzie leży nebraska a gdzie północna karolina i podała stolice tych stanów, co dla przeciętnego amerykańskiego 10-latka mogłoby być nie do pomyślenia jacy ci europejczycy są głupi i niedouczeni.

Ale przykład, który podałam, nie dotyczył podziału terytorialnego danego państwa, ani dziesięcioletnich dzieci, tylko dorosłych, wykształconych ludzi... Z resztą... nie ważne :)

ika232

a gdyby ciebie ktos przepytal z afryki to bys wiedziala gdzie jaki kraj lezy i w jakim jezyku sie tam mowi?

uncut

Oczywiście, że nie ;). Może trochę rozminęłam się z tematem przy Uniwersytecie :). Mówiąc o "Nich", miałam na myśli twórców filmowych (reżyserzy, producenci), a w takim przypadku chyba nie powinno byc aż tak rażących błędów...:)

MegaSzczota

W Truman Show jest polska flaga w biurze podróży, od razu mi się to rzuciło w oczy, miały tam być rzeczy, które miały zniechęcić Trumana do wyjazdu (co ciekawe jest tam też włoska flaga).

To trochę niezbyt zadziwiające, ale w filmie Polańskiego (co wiele wyjaśnia) Frantic, w hotelu też jest polska flaga, wraz z wieloma innymi. :)

użytkownik usunięty
MegaSzczota

A w polskich filmach wszyscy mówią po polsku.

MegaSzczota

Moja teoria jest taka, że właścicielami wytwórni filmowych są głównie żydzi a im jest na rękę oczernianie w każdy sposób Polski i Polaków. Ale to tylko mój subiektywny punkt widzenia.