Poszukuję tytułów filmów, które mają działanie depresyjne... tzn. takich smutnych bardzo... ... moga być i filmy, które dobrze się kończą ale poza tym nie zawierają za dużo szczęścia...
Proszę o podpowiedzi...
Z góry dziękuję za pomoc i okazaną cierpliwość...
Angielski pacjent
Pearl Harbor
Edward nożycoręki
Silent Hill (smutne zakończenie)
Dark Water
Philadelphia (chyba dobrze napisałam)
Jak na babkę przystało Romeo i Julia
World Trade Center
Wichrowe wzgórza
Wichry namiętności
Tajemnica Brokeback Mountain
Życie za życie
Szkoła uczuć
Requiem dla snu
Pozdrawiam:)))
Dziękuję wszystkim za filmowe typy...
Na pewno obejrzę kilka tych, które dotąd nie widziałem bo jakoś zignorowałem...
Aha, jeśli ktoś tu zajrzy i będzie szukał depresyjnego filmu o szczęśliwym zakończeniu przełamującym deprechę, polecam "Zabij mnie później". Niestety film widziałem w telewizji i nie wiem jak wyglada jego dostepność w Polsce.
Czy można prosić jeszcze o jakieś typy filmów mało znanych?
ELISA Z RIVOMBROSYma wiele smutnych momentów,depresyjnych i wogóle załamujących.trudno nie płakac.np smierć Giulia,dosyć smutne.Natomist w ELISIE Z RIVOMBROSY 2 śmierć Fabrizia,nie znam osoby(która nie płakałaby przy tej scenie,nie znam!) nawe jak ktoś nigdy nie oglądał,to i tak płakał.Przykładem jest mój śasiad tzm twardziel:) w życiu nie widział tego filmu a jak zobaczył to.beeeee:):):)
POLECAM!naprawde wart:)
dzisiaj mam dzień zaćmy tak generalnie ,ale mysle ze film "tańcząc w ciemnościach" spełni twoje oczekiwania ;]
dzisiaj mam dzień zaćmy tak generalnie ,ale mysle ze film "tańcząc w ciemnościach" spełni twoje oczekiwania ;]
czasem słońce, czasem deszcz
PS - nie zwracajcie uwagi na czasem "dzwiną" grę aktorów, wkońcu to produkcja boliwoodzka :)
Moze, to subiektywnie tak to odczuwam, ale na pewno nie bylo mi wesolo po obejrzeniu Butterfly Effect, Vanilla Sky, The Jacket/Obledzie, Leonie Zawodowcu, Draculi Coppoli czy Wywiadzie z Wampirem.
Dziękuję za wszystkie propozycje. Serial kostiumowy to musi być coś interesującego. Zawsze podobała mi się taka włąsnie odcinkowa wersja "Nędzników", zwłaszcza wyszukane samobójstwo inspektora. Ogólnie właśnie b. smutnie, a i zdjęcia takie błękitne i wprowadzające w nędzę i ból bohaterów, ich zniszczone życie. Trudno nie zauważyć, że jest tu pewnien melodramatyzm, a nie wszystkim się może podobać historia o takiej XIX-wiecznej uczuciowości...
Lija4ever? Ciekawe..., ja sam czekam na "A Hole In My Heart" - Moodyson to w Polsce ktoś znany z 2 filmów, a reszta jakoś nie dotarła jeszcze...
Dziękuję i pozdrawiam...
no tak... wyszło na to, że nie pomyślałem o "Tylko razem". Z drugiej strony to dziwne, że nie jest dostepne na dvd. A "Ma Mere" to w ogóle polscy dystrybutorzy ominęli. Co się dzieje w tym kraju??? A właściwie - co się stało? Wydanie "Przez ciemne zwierciało" na dvd z pominięciem kina jest dla mnie porównywalne z "Krainą wiecznego szczęśćia".. od czasu gdy w Filmie ta ciekawa adaptacja Kinga znalazła się na zapowiedziach to bezskutecznie na nią czekałem... koszmar... i po dwóch latach na dvd chyba już było... jak szybko...
Naprawdę dołujące, ale dobre kino. Moodysoon tak dobry jak w ""Fucking Amal". Występują nawet pewne podobieństwa...
"21 gramów" pana Alejandro Gonzáleza Inárritu. Po tym filmie siedziałem wbity w fotel do momentu gdy skończyły sie napisy końcowe...
"21 gramów" pana Alejandro Gonzáleza Inárritu. Po tym filmie siedziałem wbity w fotel do momentu gdy skończyły sie napisy końcowe...
-- Szkoła Uczuć --. Po tym filmie złapałem doła i zacząłem bardzo głęboko zastanawiać się nad swim życiem.
zdecydowanie "21 gramów" zdołował mnie maksymalnie, zajebisty film. No i "Lista Schindlera". "Pasja" - dół straszny nie mogłem zebrać myśli po wyjściu z kina.
Mnie Marzyciel średio wzruszył.... może dlatego, że muzyka Kaczmarka była wg mnie lekko słaba w porównaniu do jego poprzedniej muzyki filmowej? (Chociażby album do "Placu Waszyngtona")
Nie wiem czemu nikt jeszcze nie wymienił "Requiem for a dream"?!?
Jeżeli wczujesz się w role bohaterów, to doznasz prawdziwej deprechy.
Gdy go obejrzałem wpadłem w taki depresyjno-melancholijny nastrój i pozostałem w nim chyba 2 dni.
masz racje kolo film jest mega dolojacy a za bardzo dobrego zakonczenia nie ma wiec Requiem for a dream bedzie w sam raz na deszczowy samotny wieczor
Nie wiem czy już było, bo nie chciało mi się wszystkiego czytać:
Nagi lunch
Godziny
Wilbur chce się zabić - choć ten nie do końca depresyjny
Muzyka- Joy division - mistrzostwo deprechy
Dziękuję za wszystkie propozycje. Jeśli komuś jeszcze się coś przypomni, bardzo proszę o dalsze typy filmowe. Nie kryję, że wiele filmów widziałem, ale pozostałe uzupełnię - na ile pozwoli na to okrutna polska rzeczywistość fimowa. Lilja 4-ever to rzeczywiście coś bardzo godnego zauważenia w kinie, które określamy mianem dołującego. Być może szukanie takich filmów może się wydać komuś dziwne, ale odkryłem, że wiecznie nie można patrzeć na szczęśliwe zakończenia - to nawet niezdrowe.
wiesz co jak na mój gust film najbardziej depresujny jaki w zyciu widzialem to "reqwiem dla snu" po zakonczenie ogladania tego filmu siedzialem przez tv i myslalem ze chyba bardziej dramatycznego zakonczenia nie mi dało sie wymyślić. Jak masz skłonności samobujcze odradzem ten film."godziny" również film o trzech kobietach które które są "więźniami własnrgo życia" ogromnie gorąco polecam.film nagrodzony wieloma nagrodami.
ostatnio mnie zdolowal najbardziej "plac zbawiciela". ogólnie to nie jest dobry film, ale przygnebiajacy bardzo, troche przesadzony, ale dobija dobrze polska rzeczywistoscia
Polecam ci dwa filmy, może nie są aż tak depresyjne lecz z pewnością smutne i intrygujące... Pozdrawiam!
"The Salton sea"
"Dom z piasku i mgły"
"Dom z piasku i mgły" jest obłędnie depresyjny. Prawie płakałem w kinie, a po filmie chciałem coś zmienić w swoim życiu...