Poszukuję tytułów filmów, które mają działanie depresyjne... tzn. takich smutnych bardzo... ... moga być i filmy, które dobrze się kończą ale poza tym nie zawierają za dużo szczęścia...
Proszę o podpowiedzi...
Z góry dziękuję za pomoc i okazaną cierpliwość...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Ogami_Itto

Angielski pacjent
Pearl Harbor
Edward nożycoręki
Silent Hill (smutne zakończenie)
Dark Water
Philadelphia (chyba dobrze napisałam)
Jak na babkę przystało Romeo i Julia
World Trade Center

Ogami_Itto

Wichrowe wzgórza
Wichry namiętności
Tajemnica Brokeback Mountain
Życie za życie
Szkoła uczuć
Requiem dla snu
Pozdrawiam:)))

paprica

Dziękuję wszystkim za filmowe typy...
Na pewno obejrzę kilka tych, które dotąd nie widziałem bo jakoś zignorowałem...
Aha, jeśli ktoś tu zajrzy i będzie szukał depresyjnego filmu o szczęśliwym zakończeniu przełamującym deprechę, polecam "Zabij mnie później". Niestety film widziałem w telewizji i nie wiem jak wyglada jego dostepność w Polsce.
Czy można prosić jeszcze o jakieś typy filmów mało znanych?

Ogami_Itto

Pianistka
Ma mere
-bo Huppert jest depresyjna

Przełamując fale

Ogami_Itto

Przełamując fale
Dekalog - K.Kieślowskiego
Trzy kolory

Ogami_Itto

ELISA Z RIVOMBROSYma wiele smutnych momentów,depresyjnych i wogóle załamujących.trudno nie płakac.np smierć Giulia,dosyć smutne.Natomist w ELISIE Z RIVOMBROSY 2 śmierć Fabrizia,nie znam osoby(która nie płakałaby przy tej scenie,nie znam!) nawe jak ktoś nigdy nie oglądał,to i tak płakał.Przykładem jest mój śasiad tzm twardziel:) w życiu nie widział tego filmu a jak zobaczył to.beeeee:):):)
POLECAM!naprawde wart:)

Ogami_Itto

dzisiaj mam dzień zaćmy tak generalnie ,ale mysle ze film "tańcząc w ciemnościach" spełni twoje oczekiwania ;]

Ogami_Itto

dzisiaj mam dzień zaćmy tak generalnie ,ale mysle ze film "tańcząc w ciemnościach" spełni twoje oczekiwania ;]

beatrix13

czasem słońce, czasem deszcz

PS - nie zwracajcie uwagi na czasem "dzwiną" grę aktorów, wkońcu to produkcja boliwoodzka :)

Ogami_Itto

hmmm "Zielona Mila" :) i może "Forest Gump"

Ogami_Itto

Moze, to subiektywnie tak to odczuwam, ale na pewno nie bylo mi wesolo po obejrzeniu Butterfly Effect, Vanilla Sky, The Jacket/Obledzie, Leonie Zawodowcu, Draculi Coppoli czy Wywiadzie z Wampirem.

Ogami_Itto

Strasznie dołujący "Lilja 4-ever"

http://lilja.4.ever.filmweb.pl/

ChemicalGirl

Dziękuję za wszystkie propozycje. Serial kostiumowy to musi być coś interesującego. Zawsze podobała mi się taka włąsnie odcinkowa wersja "Nędzników", zwłaszcza wyszukane samobójstwo inspektora. Ogólnie właśnie b. smutnie, a i zdjęcia takie błękitne i wprowadzające w nędzę i ból bohaterów, ich zniszczone życie. Trudno nie zauważyć, że jest tu pewnien melodramatyzm, a nie wszystkim się może podobać historia o takiej XIX-wiecznej uczuciowości...
Lija4ever? Ciekawe..., ja sam czekam na "A Hole In My Heart" - Moodyson to w Polsce ktoś znany z 2 filmów, a reszta jakoś nie dotarła jeszcze...
Dziękuję i pozdrawiam...

ChemicalGirl

no tak... wyszło na to, że nie pomyślałem o "Tylko razem". Z drugiej strony to dziwne, że nie jest dostepne na dvd. A "Ma Mere" to w ogóle polscy dystrybutorzy ominęli. Co się dzieje w tym kraju??? A właściwie - co się stało? Wydanie "Przez ciemne zwierciało" na dvd z pominięciem kina jest dla mnie porównywalne z "Krainą wiecznego szczęśćia".. od czasu gdy w Filmie ta ciekawa adaptacja Kinga znalazła się na zapowiedziach to bezskutecznie na nią czekałem... koszmar... i po dwóch latach na dvd chyba już było... jak szybko...

ChemicalGirl

Naprawdę dołujące, ale dobre kino. Moodysoon tak dobry jak w ""Fucking Amal". Występują nawet pewne podobieństwa...

Ogami_Itto

"21 gramów" pana Alejandro Gonzáleza Inárritu. Po tym filmie siedziałem wbity w fotel do momentu gdy skończyły sie napisy końcowe...

Ogami_Itto

"21 gramów" pana Alejandro Gonzáleza Inárritu. Po tym filmie siedziałem wbity w fotel do momentu gdy skończyły sie napisy końcowe...

Ogami_Itto

-- Szkoła Uczuć --. Po tym filmie złapałem doła i zacząłem bardzo głęboko zastanawiać się nad swim życiem.

Gabriel123

Ja miałam doła po American History X i po 25. godzinie.
Pozatym wszystkie wyzej wymienione xD

eat

I jeszcze Marzyciel, Powrót (to jest ten rosyjski) i Stowarzyszenie Umarłych Poetów

eat

zdecydowanie "21 gramów" zdołował mnie maksymalnie, zajebisty film. No i "Lista Schindlera". "Pasja" - dół straszny nie mogłem zebrać myśli po wyjściu z kina.

eat

Mnie Marzyciel średio wzruszył.... może dlatego, że muzyka Kaczmarka była wg mnie lekko słaba w porównaniu do jego poprzedniej muzyki filmowej? (Chociażby album do "Placu Waszyngtona")

Ogami_Itto

Nie wiem czemu nikt jeszcze nie wymienił "Requiem for a dream"?!?
Jeżeli wczujesz się w role bohaterów, to doznasz prawdziwej deprechy.
Gdy go obejrzałem wpadłem w taki depresyjno-melancholijny nastrój i pozostałem w nim chyba 2 dni.

bobek85

masz racje kolo film jest mega dolojacy a za bardzo dobrego zakonczenia nie ma wiec Requiem for a dream bedzie w sam raz na deszczowy samotny wieczor

Ogami_Itto

Nie wiem czy już było, bo nie chciało mi się wszystkiego czytać:
Nagi lunch
Godziny
Wilbur chce się zabić - choć ten nie do końca depresyjny
Muzyka- Joy division - mistrzostwo deprechy

pangargan

Dziękuję za wszystkie propozycje. Jeśli komuś jeszcze się coś przypomni, bardzo proszę o dalsze typy filmowe. Nie kryję, że wiele filmów widziałem, ale pozostałe uzupełnię - na ile pozwoli na to okrutna polska rzeczywistość fimowa. Lilja 4-ever to rzeczywiście coś bardzo godnego zauważenia w kinie, które określamy mianem dołującego. Być może szukanie takich filmów może się wydać komuś dziwne, ale odkryłem, że wiecznie nie można patrzeć na szczęśliwe zakończenia - to nawet niezdrowe.

Ogami_Itto

Sylvia
Cześć,Tereska
Symetria
Reqiem dla snu

Martin_Eden

wiesz co jak na mój gust film najbardziej depresujny jaki w zyciu widzialem to "reqwiem dla snu" po zakonczenie ogladania tego filmu siedzialem przez tv i myslalem ze chyba bardziej dramatycznego zakonczenia nie mi dało sie wymyślić. Jak masz skłonności samobujcze odradzem ten film."godziny" również film o trzech kobietach które które są "więźniami własnrgo życia" ogromnie gorąco polecam.film nagrodzony wieloma nagrodami.

Ogami_Itto

ostatnio mnie zdolowal najbardziej "plac zbawiciela". ogólnie to nie jest dobry film, ale przygnebiajacy bardzo, troche przesadzony, ale dobija dobrze polska rzeczywistoscia

kurczak_7

Polecam ci dwa filmy, może nie są aż tak depresyjne lecz z pewnością smutne i intrygujące... Pozdrawiam!
"The Salton sea"
"Dom z piasku i mgły"

e_robertos

"Dom z piasku i mgły" jest obłędnie depresyjny. Prawie płakałem w kinie, a po filmie chciałem coś zmienić w swoim życiu...

Ogami_Itto

nie wiem w jakim celu chcesz oglądac takie filmy bo ja osobiście nie cierpie takiego gatunku..... ale jek juz to polecam ci "Symetrię"