Szukam tytułów 2 filmów

użytkownik usunięty

1. Film turecki, który widziałem kiedys na TVP3 jako "Rozbójnik" czy "Historia rozbójnika" [ale pod tym tytułem żadnego filmu nie znalazłem...], gdzieś około z początku lat '90s, trochę w stylu kina irańskiego o przyjaźni chłopca z rozbójnikiem z gór [może to był jego ojciec?] który z jakichś powodów jedzie do miasta i tam ginie [sugestywna scena na tle nieba rozświetlonego fajerwerkami - wyglada jakby rozbójnik odlatywał - co miało jeśli dobrze pamiętam pewne znaczenie w obliczu wcześniejszych dialogów], jeśli dobrze pamiętam pojawiał sie tez motyw utraconej ukochanej rozbójnika i zemsty. Pamietam nawet dokadnie jak rozbójnik wyglądał [charakterystycznie turecko-goralsko ubrany w szerokie spodnie etc, łysy, niewysoki, z wąsem, o wyrazie twarzy pełnym honoru, dumy i jakiejś mądrości]
... problem w tym że nie znam właściwego tytułu tego świetnego filmu

2. Film bardziej znany - jeśli dobrze pamiętam koprodukcja
angielsko-[francusko-???? nie raczej angiesko-]
jugoslowiańsko- [nie wykluczam że chorwacko- lub etc]
i chyba "jakaś południowo-środkowo amerykańska" [Paragwaj?? etc]

o losach południowo[środkowo?]amerykańs kiego rewolucjonisty, lewaka [czy może komunisty..] wierzącego święcie w swoje idee który przyjeżdża do Europy i nie wiem czemu trafia do Jugosławii [może miał z nia jakieś związki?] ogarniętej wojną domową
film gdzieś z połowy lat '90s a nieznany tytuł którego szukam kojarzy mi się z jakimś hiszpańskim imieniem... czy przydomkiem... może był to "Chico" ale pod tym tytułem nic nie znalazłem...

a w ogole film przywołuje mi na myśl "pieśń Carli" i ... [też mi tytuł wyleciał z glowy...] niemiecki film o NRDowskiej terrorystce i przemianach ustrojowych NRD-RFN

użytkownik usunięty

heeeeeej niech ktos to przeczyta i odpowie mi!!!! ...:)