Komu się nie podobają śnieżnobiałe profile filmów/aktorów, nieczytelne nowe forum oraz przede wszystkim likwidacja świetnego Kokpitu (który zostaje teraz zastąpiony wysypiskiem śmieci jakim jest Mój Filmweb) - ten odlajkowuje Filmweb na Facebooku.

:)

Freeman47

Ok.Muszę wpierw zalajkować?

Pantera128

Ja właśnie jeszcze nie zalajkowałem, więc trzeba będzie zalajkować, a potem odlajkować.

SweetArtist

To samo pomyślałem. Już nie mogę się doczekać kiedy kliknę "Nie lubię" - zaraz po "Lubię". ;)

Troublesome

Najlepiej założyć kilka kont na fejsie, wtedy więcej się odlajkuje i jest większa satysfakcja xD

SweetArtist

Ja odpadam. Mam dosyć złożoną osobowość, jak mi się rozczłonkuje - to będzie wieloraka, rozdwojenie jaźni i te sprawy. Jeszcze któryś "ja" pokocha filmewb i założy kilka kont - żeby tylko polajkować. Podziękuję. Dla dobra mego i waszego.

Freeman47

lubię to :D

Freeman47

886 591 było jak pamiętam + parę głosów więcej zanim odlajkowałem ;)

a gdyby ktoś nie mógł znaleźć:

https://www.facebook.com/filmweb?fref=ts

Jendrek

niestety coś akcja na nie idzie, zamiast ubywać to przybywa :(

Matih1982

Wydaje mi się, że gdyby ogłosić to gdzieś indziej, dotarłoby to do większego grona użytkowników fw. Wiem, że to trochę gimbusiarskie, ale kwejk z taką informacją mógłby pomóc.

humalassa

Strasznie gimbusiarskie. W sumie dobrze by było jakby ubyło ludzi z przedziału wiekowego 15---

BTW. Bekowa akcja.

FerPlej

Czekam na lepsze pomysły.
Wyrażenie "bekowa" jest gimbusiarskie.

humalassa

Używałem go zanim było popularne. Zawsze możesz stworzyć petycję i zebrać odpowiednią ilość głosów.

FerPlej

Uważasz, że w tej sprawie można zrobić coś, co cofnęłoby zmiany na fw? Wydaje mi się, że sprawa jest niestety przesądzona. Powoli oswajam się z myślą o bezpowrotnej utracie starego wyglądu.

humalassa

Szczerze wątpię, chociaż mi to nie przeszkadza. Na minus na pewno ta przeszkadzająca biel. Powinna być opcja wyboru skórki. Reszta mnie nie rusza, albo jest na plus.

FerPlej

Wybór skórki to dobry pomysł. Coś co mi przeszkadza to pomieszanie seriali i filmów w filmografii. Wiem, że niektórzy cieszą się z opcji oceniania aktorów w poszczególnych filmach, wg mnie jest to zbędne.

Freeman47

Spoko xD

Freeman47

niech wróć jak było a nie głupoty robią

Freeman47

Dołączyłem się do akcji.

Freeman47

Popieram!

Freeman47

nie wiem czy to dużo pomoże, bo samych moich znajomych jest ponad 70 osób z zalajkowanym Filmwebem, a mało osób jednak wchodzi tu na forum, musiałaby być inaczej reklamowana ta akcja :/ żeby odczuli różnicę w liczbach

dags89

Jak masz fejsbuka to wklej treść akcji na tablicę i udostępnij wszystkim. Ci 70 znajomych maja pewnie tez swoich znajomych ;) "Podaj dalej" oglądałeś? :)

Jendrek

OglądałAś ;) i nawet książkę czytałam. Zasadniczo o coś takiego mi chodziło. Widziałam już na fejsie dwie strony typu "Filmwebie oddaj kokpit", choć osobiście bardziej mi zależy na wyglądzie stron filmów/aktorów :P

Freeman47

ciach i po lajku :D

Freeman47

A co mi tam. I tak to nic nie da, ale nie będzie korcić, by kliknąć w jakiś link do strony aktora gdy wrzucą. :D

xKoweKx

Zrobione....chociaż pewnie to nic nie da :(

Matih1982

Wygląd pewnie zostanie, ale przynajmniej Kokpit można spokojnie uratować ;]

Freeman47

No nie wiem. Dość stanowczo mówią, że nie ma szans na pozostawienie kokpitu. Musiałby się zdarzyć bojkot totalny, brak ruchu, włoski strajk itd. Kilka odlajkowań na fejsie nie pomoże przywrócić kokpitu.

Z perspektywy góry nasze aktualne reakcje to rzecz normalna i należy je przeczekać. Cytat z wywiadu sprzed 11 miesięcy:
"Każda duża zmiana to jest szok. I bunt (śmiech). Ale taka jest natura ludzka. Ludzie uważają, że jak już się do czegoś przyzwyczaili, to jest to najlepsze i najfajniejsze. Ale fala niechęci na ogół dość szybko opada."
[http://natemat.pl/86713,filmweb-bez-tajemnic-nie-sprzedajemy-recenzji-krzysztof -michalowski-o-serwisie-ktory-znaja-wszyscy]

Arcycersjanin

Ignoranci. Może faktycznie trzeba się wstrzymać z jakąkolwiek aktywnością, ale jak zrobi to 20 osób to na niewiele się to zda. Do większego grona użytkowników ciężko dotrzeć.

Arcycersjanin

Dzięki za link. Wniosek: za parę miesięcy zapomnimy, że było coś takiego jak kokpit, jak zapomnieliśmy, że było inne logo, inny wygląd Filmwebu, inne funkcjonalności. Czy czegoś wam to nie przypomina?

Arcycersjanin

O, dzięki za ten link, "ciekawe" rzeczy sobie poczytałem.

Arcycersjanin

Krzysztof Michałowski, to jeszcze chyba z poprzedniego offline nie wrócił skoro opowiada takie głupoty, ale macie racje to są ignoranci. Kierownictwo nie zagląda na forum, nie ma pojęcia na temat opinii i zapotrzebowań, nie interesują ich nasze pomysły ale do wypowiadania w temacie w którym niewiele mają do powiedzenia i wznoszenia toastów za czyjąś ciężką, dokładną pracę, to są pierwsi. To zachowanie typowo sejmowe - korytowe.

"Każda duża zmiana to jest szok. I bunt (śmiech). Ale taka jest natura ludzka. Ludzie uważają, że jak już się do czegoś przyzwyczaili, to jest to najlepsze i najfajniejsze. Ale fala niechęci na ogół dość szybko opada."

Oczywiście jest to wierutna bzdura, mi osobiście i wielu moim znajomym żadne zmiany graficzne nie przypadły do gustu i z czasem to zdanie w żadnym wypadku się nie zmieniło. Bo jeśli coś jest słabe i nie funkcjonalne to takie zostaje, przecież nie ma cudów, jak można coś takiego sugerować. Zresztą na ten temat powinni wypowiadać się ludzie którzy są jakiś dłuższy czas na portalu, a nie ci którzy założyli konto 2 miesiące temu i wchodzą raz na rok by ocenić nową część Transformersów itp itd.

Poza tym stwierdzenie aż cuchnie podejściem komunistycznym, w stylu: "twój pan wie co będzie dla ciebie najlepsze, więc się zamknij i udawaj że ci się podoba".

Last_Ronin

A to jest już mistrzostwo hipokryzji i kłamstw, gdy twierdzi się że na filwebie nie ma trolli i wszyscy się kochają...co za żenada.

"I jak funkcjonuje ta filmwebowa społeczność?

Kiedy ostatnio rozmawialiśmy z jednym z naszych partnerów biznesowych, był pozytywnie zaskoczony poziomem naszej społeczności. Wynika to ze specyfiki Filmwebu: duża część dyskusji toczy się pod konkretnymi filmami – często bardzo niszowymi. Tam nikt nie trafia z przypadku. Rzadko zdarza się ktoś, komu chodzi tylko o kłótnie i ubliżanie. Oczywiście – na stronie głównej jest tego więcej, ale kto niezainteresowany wejdzie np. na stronę koreańskiego thrillera “New World”. Kto miałby to znaleźć i komentować?"

Last_Ronin

Czekaj no! Jest zawsze fragment o młodych zdolnych krytykach, co to nie są w stanie napisać 5 newsów z rzędu, żeby tak ze 3 z nich błędów nie zawierały :)

Tak na marginesie, może byłem po prostu mało uważny w przeszłości, ale takiej ilości narzekań na zmiany nie widziałem dawno, jeśli w ogóle. A co się będzie działo jak zmienią stronę profilu za jakiś czas! Bo podejrzewam, że też wszystko powywracają do góry nogami.

Yammamoto

Narzekania na wygląd zawsze były (choć moim zdaniem jeszcze nigdy było tak źle, że nie mogłem przeglądać jednej strony bo "wypadały mi oczy" a czcionka wygląda jak bym używał lupy), jednak ogrom tej fali wynika z nagromadzenia się błędów i złych rozwiązań. Tym bardziej że od około roku wprowadzone są tak żałosne i nikomu niepotrzebne funkcje że ludzie są już sfrustrowani.

Mnie np. Irytują artykuły takich ludzi: http://www.spidersweb.pl/2014/12/nowy-filmweb.html

Gdzie koleś (tak jak pisałem już wcześniej), wchodzi sobie na filmweb raz na jakiś czas (pewnie na Smartfonie), ale wypowiada się jakby codziennie dodawał milion materiałów, przeglądał i udzielał się na stronie regularnie. I takim jełopom prawie wszystko pasi, piszą bzdury typu że coś zostało naprawione...coś co według nikogo poza redakcją nie było błędem i nikomu nie przeszkadzało. No chyba że ja się mylę i te wszystkie zachwalające artykuły są po prostu sponsorowane.

Last_Ronin

Jak dla mnie to niech sobie wprowadzają, co chcą, ale niech robią to z głową. Bo nawet daty premier się nie wyświetlają jak należy. Pojąć tylko nie mogę (jak i większość osób), jak można likwidować kokpit, który jest przydatnym narzędziem (i nie istniał pół wieku, żeby wymagał poprawy albo usunięcia) i zastąpić go... tym czymś.

Yammamoto

Błędów jest mnóstwo. Atrybuty w filmografiach, zaburzona chronologia w filmografiach, daty premier jak mówisz, funkcja "często pracuje z...", coś tam jeszcze zauważyłem ale już nie pamiętam.

Arcycersjanin

Nikt się opiniami userów nie będzie przejmował tak jak nikt nie bierze serio opinii dzieci. Wszystkie zmiany jeszcze nie zaszły, ale już teraz jest to portal dla gimnazjalistów. Miejsce gdzie mogą lajkować, trollować, scrollować tą tandetną imitację fejsa, poklikać w banery i zniknąć wraz z nadejściem ciszy nocnej. To dla nich są te głupawe videoblogi i wielkie zdjęcia do oglądania, bo i tak niczego czytać nie będą. Nawet te zmiany w ocenie ludzi filmu są chyba tylko po to żeby dzieciarnia miała się gdzie wyklikać. Fala niechęci faktycznie opada, proporcjonalnie z tym jak odchodzą zawiedzeni niską jakością portalu użytkownicy. Ale co tam... Zapisy do gimnazjum są co roku, przyjdą następni.

FranzSix

Dokładnie, taka jest niestety prawda. Administracja żyje we własnym świecie, oni wiedzą najlepiej, a nie użytkownicy. W sumie to nawet jest im na rękę, jeśli część ludzi odejdzie, bo przyjdzie młodsze pokolenie, dla którego kolejne zmiany będą tylko zwiększały atrakcyjność portalu. Więcej wejść, więcej kliknięć, większe obroty i tak dalej. Co z tego że na przykład poziom merytoryczny spadnie? To się nie liczy.
Z drugiej strony, gdybym teraz był powiedzmy w wieku gimnazjalnym, pewnie bym się cieszył, że wszystko takie nowoczesne, że mogę sobie poklikać i wszystko by mi się podobało.
Choć jeszcze z innej strony to obecna krytyka pochodzi także od użytkowników korzystających ze strony sporadycznie i tych z krótszym stażem (nie żeby autorzy zmian się tym przejęli).

Arcycersjanin

Tak szczerze mówiąc, to ja się spodziewałem rychłej, kolejnej zmiany wyglądu. Gdy wprowadzili ostatni nowy design z półtorej roku temu (ten z wyglądem zerżniętym z imdb) opinie ludzi związanych z branżą były takie se. Później gdy zmienili stronę główną, też były zastrzeżenia do designu - głównie do kolorystyki i ciemnego koloru, który choć miał odnosić się do starej stylizacji (czerwono-czarnej), to była ona archaiczna w stosunku do reszty internetu i panujących standardów.

Także nie dziwi mnie oczojebna biel i szykowałem się na nią :) Dlatego już dawno zainstalowałem sobie ciemną skórkę, więc mogę spokojnie wpatrywać się w ekran.

Natomiast w najczarniejszych snach nie przypuszczałem, że komukolwiek strzeli do głowy wyłączenie Kokpitu - najprzydatniejszej rzeczy na tym portalu...

Freeman47

To rzeczywiście pachnie jakimś sabotażem ;) Tu przecież nie chodzi o samą skórkę czy kolorki, ale o cały szereg błędów. Po prostu niesamowite. Aż trudno uwierzyć, że coś takiego się tu wydarzyło.
Tak jakby naprawdę ktoś celowo próbował tu coś zniszczyć, obniżyć wartość portalu i zniechęcić wielu jego użytkowników. Czy szefowie Filmwebu mają świadomość co tu się w ostatnich dniach stało i jakie mogą być tego konsekwencje, czy nie za bardzo?

per333

Mam dokładnie takie same odczucia. Ktoś celowo zniszczył coś, co było naprawdę dobre. Po co? Po co były wprowadzane zmiany?

Freeman47

odfajowane, na pohybel gnomom

Freeman47

Popieram, Kokpit to najlepsza rzecz jaka na Filmwebie jest i tylko tak moge śledzić odcinki i ich premiere a teraz co jakieś śmieci dadzą, co to kogo obchodzi co znajomy z filmwebu zrobił jak go nawet nie znasz beznadzieja !!!!!

Freeman47

Ty masz ...ŁEB ;)

Julilla_2

Wiem, że nie powinienem tutaj do Ciebie pisać. Nie jest to w temacie, ale niestety, prywatnej wiadomości nie mogę do Ciebie wysłać (nie mam 10 punktów ;(
Piszę by poznać powód odrzucenia mojego opisu filmu Warcraft. Twój jedyny komentarz to "skopiowane", choć ja widzę jeden opis do tego filmu, napisany przez WIELKI_BEN, który to jest znacznie mniej obszerny niż moje wypociny. Poza tym jego opis jest błędny, co niewtajemniczeni mogą nie wykryć.
Mianowicie ten fragment:
"Epicka opowieść fantasy oparta na popularnej grze wideo firmy Blizzard Entertainment - "World of Warcraft"."
W połączeniu z tym fragmentem:
"Fabuła filmu opowiada o wydarzeniach rozgrywających się na rok przed początkiem akcji gry"
wprowadza czytelników w błąd, ponieważ wierzą oni, że film będzie ekranizacją wydarzeń na rok przed początkiem najnowszej części gry (World of Warcraft), a de facto akcja filmu ma opowiadać pewną historię z czasów pierwszej części serii (Warcraft 1). To tak jakby ktoś pomylił starożytnych Greków ze współczesnymi :P Poza tym wymieniłem głównych bohaterów, podałem obsadę filmu oraz dwa konkretne źródła. Moim zdaniem powinny zostać dwa opisy: dla tych co nie mają pojęcia o Warcrafcie - opis WIELKIEGO_BENA i dla tych, którzy mniej więcej orientują się co i jak - mój opis.

Dentarg

Tak na przyszłość - raczej każdy weryfikator ma blog, na którym możesz taką skargę napisać czy podzielić się wątpliwościami dotyczącymi odrzuconej kontry, najczęściej zatytułowany "Weryfikacja" czy coś w ten deseń. Julila również taki posiada: http://www.filmweb.pl/user/Julilla_2/blog/554813-VERYfik%28S%29acja Myślę, że w takich sprawach najlepiej udać się tam. Pozdrawiam. :)

Andaira

Dzięki. Julilla już mnie o tym poinformowała. Pozdrawiam również :)

Freeman47

Nowy wygląd, to dno przykryte kilometrem mułu. I to bynajmniej nie jest kwestia przyzwyczajenia do poprzedniej skórki, to kwestia tego, że nowa jest nieczytelna i daje po prostu po oczach, to białe tło męczy wzrok. PORAŻKA!

Freeman47

Istnieje jakaś szansa, że zostanie stary wygląd filmweb'a? Obecny, to jakiś koszmar. Właśnie zauważyłam, że filmy i seriale są upchane razem w filmografii aktorów. To jakaś paranoja. Uważam, że "znielubienie" filmweb'a na fb to dobry sposób na okazanie swojego niezadowolenia, pytanie tylko, czy to coś da...