Dziś miała miejsce drobna zmiana w profilach seriali. Usunęliśmy przycisk służący do oznaczenia seriali, które obecnie oglądacie. Został on połączony z funkcją “chcę zobaczyć”, dzięki temu nie musicie już dodawać interesujących Was seriali do dwóch oddzielnych list. Od teraz śledzenie emisji ulubionych seriali powinno być znacznie prostsze.
Z powodu tych zmian w profilu użytkownika została wyłączona sekcja “seriale, które oglądam”. Seriale powrócą do profilu wraz z jego nową wersją, nad którą obecnie pracujemy. Powyższe zmiany związane są również z pracami nad nową listą “chcę zobaczyć”, która w przyszłości zostanie gruntownie przebudowana i wzbogacona m.in. o wiele przydatnych filtrów.
Mamy nadzieję, że nowości, które dla Was szykujemy przypadną Wam do gustu. Wkrótce wypatrujcie kolejnych informacji!
Zgadzam się. Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie taka opcja była pomocna, bo dzięki niej wiedziałam, co aktualnie oglądam, a co dopiero czeka w kolejce. Teraz będę musiała się przekopywać przez listę w poszukiwaniu, zresztą nie zawsze się pamięta co się ogląda na bieżąco, a takie oznaczenie pomagało się jakoś zorganizować. Poza tym istnieje znacząca różnica między "oglądam" a "chcę zobaczyć".
Nic zobaczymy co ta zmiana da.
również dla mnie ta funkcja była bardzo przydatna, jestem rozczarowana, że z niej zrezygnowaliście
żeby nie przekopywać się przez listę polecam zaznaczyć na bieżąco oglądane seriale większą ilością 'oczek' w chcę obejrzeć - mają wtedy pierwszeństwo przy wyświetlaniu się na kokpicie.
Co za porażka.Z seriali zrobił mi się teraz b....l na kółkach, więc jak "śledzenie emisji ulubionych seriali powinno być znacznie prostsze" to niby ma być prostsze. I w pełni zgadzam się że twórcy portalu nie rozumieją znaczenia "oglądam" i "chcę zobaczyć" . Dlaczego zawsze w celu niby usprawnienia psuje się to co jeszcze działa a ludziom wciska się kit że tak będzie dla nich lepiej? A może by tak zamiast wymyślać bezsensowne zmiany zapytacie użytkowników którzy z tego portalu faktycznie korzystają ?
Jeśli nie wiedziałaś jakie seriale oglądasz to skąd wiedziałaś o czym one są? No i jak można w ogóle nie wiedzieć co się ogląda?
Zmiana bardzo dobra, narobili pełno tych opcji. Teraz jest przejrzyściej i czytelniej. Poza tym, masa ludzi klikała w oceny seriali, a nie odhaczała (system też sam tego nie robił) tego i tak wisiało, nawet u mnie w znajomych, że obejrzał i ogląda i w ogóle bałagan.
Pozbyłbym się jeszcze materiałów archiwalnych z obsad.
Nie wiem w ogóle skąd wysnute stwierdzenie, że nie wiem co oglądam. Nigdzie ani razu nie napisałam, że nie wiem, tylko, że nie pamiętam. I tak, jest możliwe nie pamiętać o wszystkim, gdy śledzi się w miarę na bieżąco więcej niż 10 czy 15 seriali.
Nie chodzi o to czy się wie, czy nie wie co się ogląda a o to, że ocenione nie są tymi, które się ogląda aktualnie, jeżeli jakiś Twój znajomy wszedł na Twój profil widział co oglądasz aktualnie, a obecnie widzi, co oglądałaś i mogłaś to oglądać np. 2 lata temu, a nie ostatnio.
Mógłbyś wymienić chociaż kilka tych opcji? Myślałem, że ludzie odróżniają Oglądam i chcę obejrzeć (w przyszłości/jak kupię dvd/ściągnę/cokolwiek).
"Poza tym, masa ludzi klikała w oceny seriali, a nie odhaczała (system też sam tego nie robił) tego i tak wisiało, nawet u mnie w znajomych, że obejrzał i ogląda i w ogóle bałagan."
Obecny system będzie automatycznie odhaczał po ocenieniu? Jak tak to kolejna "świetna" opcja, jeśli nie to co się zmieniło? Czy rozprawią się z multikontami, bo tam też oceny wiszą, a może trzeba będzie przejść proces weryfikacji czy rzeczywiście ktoś dalej ogląda serial? Tak na koniec to kogo to obchodzi, że ktoś nie odhacza że już obejrzał?
Podsumowując zmiana jest beznadziejna, a nie bardzo dobra.
Można napisać też tak: Nie pamiętasz ile seriali oglądasz, że musisz zaznaczać, że oglądasz?
I jeszcze mogę napisać w "twoim stylu": A kogo to obchodzi, że takiej opcji nie ma? Przecież zawsze można napisać a co kogo to obchodzi. Bez sensu.
Chyba nie zrozumiałeś, bo zaznaczałem "Oglądam" te seriale które oglądałem, a chcę obejrzeć te które miałem zamiar kiedyś obejrzeć. Nie rozumiem czepiania się ciągle ilości, oglądam 2 seriale, 3 mam zaznaczone jako chcę obejrzeć, zrobiło Ci to różnicę? Możesz dodać kilka zer za "2" i "3" jeśli chcesz.
Mój styl? O czym Ty piszesz? Napisałem, że nie rozumiem przejmowaniem się tym że ludzie zapominają odznaczać "oglądam" po skończeniu serialu lub rzeczywistym zaprzestaniu oglądania, a Ty wyskakujesz z jakimiś opcjami.
Wciąż czekam na jakieś przykłady opcji, które ta zmiana wprowadziła.
Liczę na jakieś argumenty, a nie teksty w stylu czyjegoś stylu...
Ale Ty ciągle piszesz w stylu "nie rozumiem jak można przejmować się, że ludzie nie odhaczają".
Więc odpowiadam dokładnie w taki sam sposób: "Nie rozumiem jak można przejmować się, że ta opcja zniknęła".
Czego tu nie rozumiesz? Posługuje się taką sama argumentacja jaką Ty zacząłeś się posługiwać.
No tak, nie rozumiem tego, jakie to ma znaczenie? Może wytłumaczysz dlaczego, bo może czegoś nie zauważam. Dla mnie ma znaczenie, że usuneli przydatną dla mnie i wielu tutaj osób wypowiadających się funkcję z powodu ludzi, którzy mają takie coś gdzieś lub zapominają.
Będę się powtarzał, ale chciałbym zobaczyć te opcje, wręcz pełno opcji.
Ma znaczenie chociażby estetyczne, w panelu seriali. Więc dlaczego napisałeś, że "kogo to obchodzi, że nie odhaczają", skoro mnie to obchodzi? Teraz nie ma tej zbędnej opcji, zrobiło się przejrzyściej i ładniej.
Osobiście jeszcze bym usunął "chce obejrzeć" ze stron seriali.
Opcji zbędnych jest tu po prostu pełno i oczywiście można je wypisać, ale najpierw to bym chciał zobaczyć jakąś prawidłowość w twoich wypowiedziach.
Dla Ciebie zbędnej dla innych nie, szkoda tylko, że trzeba usuwać coś zamiast po prostu tego nie używać, nikt Ci nie kazał prawda?
"Osobiście jeszcze bym usunął "chce obejrzeć" ze stron seriali."
Dobra, trudno mi to skomentować, gdyż wcześniej chciałem napisać z ironią, "najlepiej to usuńcie chcę obejrzeć jak i oceny seriali" lub coś podobnego.
Niestety ten portal wkrótce będzie wyglądał estetycznie - zdaniem niektórych - ale funkcjonalności będzie miał żadne. Kiedyś padła sugestia z mojej strony, żeby dodać opcję "Gram" przy ocenie gier, gdyż niektóre gry nie da się skończyć lub po prostu się lubi powracać do nich.
Podałeś, że estetyka, nadal szukam gdzie jest estetyka w jednej zakładce więcej która dodaje funkcjonalności. Teraz trudno mi ocenić czy znajomy jest w trakcie oglądania serialu czy ma go zamiar obejrzeć w nieokreślonej przyszłości. Taka funkcjonalność.
Nie ma co dalej dyskutować, Tobie się zmiana podoba, mnie kompletnie nie. Nie zmienia to faktu, że filmweb staje się mniej funkcjonalną stroną.
Ej, dobra, trochę mi się pomyliło.
Ok, zapomnij o tym co Ci napisałem, przyznaję, masz sporo racji i przyznaje się do błędu.
Choć jak ja bym był szefem tego Filmweba to bym tu zrobił małe szuru-buru w wielu opcjach. :D
Hehe, no tak, rzeczywiście przeszedłem na Waszą stronę. Bierę widły i ruszam w pierwszej linii. Tak, to opcja może być, nawet jeśli jej nie używałem.
Obiecana - w momencie, w którym przyznałbym Ci rację - lista zbędnych dla mnie opcji:
- guzik "Poleć serial/film"
- podawana liczba osób "chcących obejrzeć"
- komentarze użytkowników pod naszymi ocenami/komentarzami
- fejsbukowe like'i przy ocenach/komentarzach
- fejsbukowe "lubię to"
- googlowe "lubię to"
- jakieś goggle + obserwuj
- czerwony guzik na samej górze "zobacz zwiastun"
- zarys fabuły
- zdjęcia przy rolach (zawierają spojlery)
Każdą z nich uważam za niepotrzebną, "zaśmiecającą" profil filmu, wpływającą na przejrzystość i estetykę i każdą z nich w sumie można zastąpić, jest zdublowana lub jest jakimś skomercjalizowanym znakiem czasu. Wyjątkiem zarys fabuły, podobno to na potrzeby aplikacji mobilnych, ale osobiście też bym to wywalił :P
Oczywiście, ktoś może się nie zgodzić, w tym również Ty, to by była nowa dyskusja, w tamtej to Ty miałeś rację. Pozdrawiam
- guzik "Poleć serial/film"
To może być przydatne, aczkolwiek nie działa u mnie ten przycisk.
- podawana liczba osób "chcących obejrzeć"
Nie czepiałbym się tego.
- komentarze użytkowników pod naszymi ocenami/komentarzami
Komentarze ok, chociaż opcja wyłączenia wskazana.
- fejsbukowe like'i przy ocenach/komentarzach
Kompletnie bezużyteczne.
- fejsbukowe "lubię to"
- googlowe "lubię to"
- jakieś goggle + obserwuj
Takie coś można ukryć, możliwe że poprzez blokadę zawartości, ale ja używam na Operze Sociopath które ukrywa takie przyciski. Oczywiście jeszcze lepiej gdyby ich w ogóle nie było.
- czerwony guzik na samej górze "zobacz zwiastun"
Też nie działa więc zbędny (zwiastuny też nie działają).
- zarys fabuły
Jeśli wymagane do aplikacji mobilnych to można to ukryć, chyba że na stronie mobilnej (nie aplikacji).
- zdjęcia przy rolach (zawierają spojlery)
Racja, ale czasem jak się przegląda jakiegoś aktora/aktorkę i widzi, że grał/a w danym filmie a się nie pamięta postaci to jest bardzo przydatne. Oczywiście znowu pojawia się opcja ukrycia zdjęcia, lub po najechaniu myszką na rolę mogłoby się pojawiać.
To są właśnie opcje, prawie każdy jest wtedy zadowolony. Niestety nie ma co zakładać dyskusji na ten temat, bo już takich było pełno a i nie przyniosły efektu. Prosty przykład - ten temat i wprowadzenie usunięcia używanej "Oglądam" funkcji przez wielu.
Szczerze mówiąc, nie pamiętam ile dokładnie seriali oglądam - zwłaszcza że większość z nich ma po kilka sezonów.W sumie ponad trzydzieści. Owszem, muszę zaznaczać, żeby się nie pogubić - i żeby mieć łatwy dostęp. Nie rozumiem dlaczego zabrano opcję, która służyła dobrze tylu użytkownikom. Jeśli jakiejś opcji nie potrzebujesz - nie używaj jej. Nie powinno Ci przeszkadzać, że inni potrzebują i używają.
A możesz mi wytłumaczyć, jak można oglądać 30 seriali na raz i pamiętać o czym one wszystkie są?
Proszę, nie obrażaj się, ale przecież oglądanie 30 seriali na raz jest po prostu bez sensu, bo człowiek pogubi się w tym wszystkim (skoro gubi się nawet w zapamiętaniu co ogląda), potraci wątki i zostanie mu patrzenie tylko na obrazki. Jaki w tym sens? Wytłumacz mi.
Już tłumaczę :)
Czekam na caly nowy sezon jakiegoś serialu (czasem jak jestem niecierpliwa, jak przy np. leftovers teraz, zaczynam oglądać czekając tydzień na nowy odcinek). Jak już mniej więcej cały seozn jest, to oglądam go mniej więcej jeden odcinek na dzień (jak serial mniej wciągający, to ze dwa - trzy odcinki na tydzień). W ten sposób w jednym tygodniu oglądam dwa do czterech seriali. Sezon danego serialu się kończy więc sięgam po nowy sezon innego, wcześniej oglądanego. Albo czasem zaczynam oglądać jakiś (dla mnie) nowy. Pamięć mam dobrą, nie gubię się. Zdarza się, że zapomnę szczegóły jakiegoś nieoglądanego przez rok serialu - wtedy idę na imdb.com, tam są streszczenia poszczególnych odcinków i sobie odświeżam.
Wszystko zależy od tego, czy się jest serialowym maniakiem/ maniaczką, czy nie :) a ja chyba jestem na dobrej drodze do stania się takową :) Ceniłam sobie filmweb za łatwy dostęp do informacji o tym co oglądam, a tu zrobili mi przykrą niespodziankę. I nie obrażam się :)
Wyobraź sobie że łatwiej zapamiętać samą treść oglądanych odcinków niż który to był numerek sezonu i odcinka. Tez oglądam ponad 30 i wystarczy małe streszczenie dawane zwykle na początku nowego sezonu, a nie będę rok czekać na kolejny sezon nie oglądając w międzyczasie nic nowego xD
a filmwebowe zmiany to coraz większa porażka, w dodatku wcina niektóre oznaczenia, nawet całych sezonów że 'oglądałam', wracam do zeszytu dopóki nie znajdę lepszej strony do śledzenia seriali >.<
Co z tego? Możemy wszyscy być przeciwni temu a wystarczy, że ekipa będzie ZA i zostanie to wprowadzone tak czy inaczej. Jesteśmy skazani na ich wymysły i na to co im się podoba a to jak wpłynie to na użytkowników mają głęboko w poważaniu. Pomysł moim zdaniem również idiotyczny jak wiele ostatnich zmian ale cóż ja mogę, cóż my możemy ;] KAŻDY portal z czasem schodzi na psy, bo każdemu z biegiem lat zaczyna się nudzić i to właśnie z tych nudów wprowadzane są zmiany na siłę, tak żeby po prostu coś zmienić, niekoniecznie na dobre ;]
a mi bardzo pasowały wszystkie odnosniki chcę obejrzeć, obejrzane, seriale które oglądam, było jasno i klarownie, a teraz pierepałki, nikt nic nie wie i nikt nic nie rozumie, a jedynie załoga jest na TAK.
Też o tym mówię. Na każdym portalu z czasem zaczyna robić się 'burdel' bo szanowna ekipa zaczyna wprowadzać zmiany, które niekoniecznie są potrzebne ale ważne żeby cokolwiek zrobić i pokazać, że 'coś' się robi. Szkoda tylko, że to my - użytkownicy, nie mamy nic do powiedzenia w tej kwestii bo tak naprawdę to my korzystamy z tego portalu a nasze zdanie jest niezauważane i lekceważone. Nie mamy nic do powiedzenia i jeśli 'ekipa' będzie chciała to może przeistoczyć ten portal w cukierkową 'naszą-klasę' i będziemy na to skazani. Ważne jest to co podoba się im, a nie nam. Przykre.
a czy Ty lub ktokowiek wiedział o tych zmianach wcześniej? ja dziś wchodzę na konto i szukam i szukam i myślę, że ja coś usunęłam przypadkiem, albo przestawiłam w profilu. zero wyjaśnień. po coś ten adres @ podawaliśmy. tak trudno było wygenerować wiadomość dla wszystkich o zmianie? już nie mówię o ankiecie wśród użytkowników...bo to by było za wiele dobra.
Na chwilę obecną ta zmiana jest dla mnie tylko utrudnieniem, a nie żadną pomocą. Poznikały mi wszystkie seriale, które obecnie oglądam i pomieszały się z tymi, które mam w odległych planach. Może ta zmiana nie stanowi problemu, dla tych, którzy oglądają 1-2 seriale, ale jeśli ktoś ogląda ich 10, to jednak pojawia się problem. Ale trudno, zostaje czekać, aż pojawią się wszystkie zmiany.
Ja oglądałem 30. Niektóre z odcinkami wychodzącymi co rok, niektóre co tydzień, a jeszcze inne z backlogu. Teraz mam jeden wielki burdel. Brawo filmweb.
Wszystko zepsuliście. To była moja ulubiona funkcjonalność Filmwebu. Zwłaszcza, że od pewnego czasu seriale w zasadzie zastępowały mi filmy pełnometrażowe.
kolejny kretyński pomysł, obecnie seriale przewyższają poziomem filmy i oglądam na bieżąco bardzo dużo pozycji. dzięki zakładce "oglądam" od razu zaznaczałam kolejne obejrzane odcinki i miałam porządek. tutaj też miałam seriale, których kolejny sezon pojawi się niebawem. trzeba było uprzedzić, że opcja zostanie wyłączona, zrobiłabym listę. jak można mieć zero szacunku dla wieloletnich użytkowników? jak już chcieliście coś usuwać to polecam durną zakładkę "nie interesuje mnie"
Zgadzam się z wszystkim poza ostatnim zdaniem. Zakładkę "nie interesuje mnie" ("nie chcę zobaczyć") używam i uważam za przydatną.
Jakiekolwiek usuwanie istniejących funkcji jest bez sensu. Nawet, jeżeli z 'oglądam' korzystało 100 osób, to teraz jedyne, co będą robić, to szukanie alternatywy dla filmweba.
mam podobny problem, przy niemal 30 serialach, które oglądam bardzo związałam się z fukncjonalnością tej zakładki, a teraz mam niezły chaos.
Nie chcę oceniać przed włączeniem tej funkcji, ale z tego co widzę/czytam to będzie to totalny i absolutny bezsens. Seriale, które oglądam to była jedna z fajniejszych funkcji tutaj - jednym kliknięciem mogłem przejść od razu do strony i przypominało mi to o niektórych serialach, które oglądam.
Tak się zastanawiam czy zatrudniliście kogoś na stanowisko "jak popsuć ostatnie w miarę logiczne funkcje filmwebu"? Bo najpierw zniszczyliście doszczętnie program a teraz to.
Cieszę się, że w końcu pracujecie nad poprawą "chce obejrzeć", ale mam nadzieję, że wprowadzenie tych zmian, nie będzie trwało miesiącami, bo jak dla mnie to nie powinno się wyłączać wcześniej starych funkcji puki nowe nie są gotowe.
Żeeeeeeeeeeeeeeeeee Coooooooooooooooooo?
W jakim wszechświecie pomieszanie obecnie oglądanych seriali z tymi co chcę obejrzeć ma być pomocne? W obecnie oglądanych miałem ich kilka i na bieżąco zaznaczałem sobie w komentarzu na którym sezonie obecnie jestem i wszystko było ładnie widoczne na stronie profilu, w chcę obejrzeć mam za to ponad 200 seriali i teraz by odnaleźć wśród nich te które oglądam to katorga a nie pomoc. Ja mam jeszcze kilka obecnie oglądanych, ale pozdrawiam mocno osoby, które mają ich kilkanaście/dziesiąt - Filmweb Was kocha, wiedzcie o tym. Jestem tu aktywnym użytkownikiem, poza biernym ocenianiem, często się wypowiadam i dodaję kontrybucję tworząc Waszą bazę, a Wy w zamian wylaliście się na mnie i innych mi podobnych, stąd czuję się mocno oburzony faktem, iż usunęliście jedną z fajniejszych funkcji portalu bez jakiejkolwiek konsultacji z użytkownikami.
Jeden wielki dramat, jeszcze to tłumaczenie mocno wybitne. Naprawdę.
http://media.tumblr.com/88aa06ddc1c18a4796d64e51a0ab0b55/tumblr_inline_n8supk04J h1sjw6ak.gif
Wchodzę w kategorię "chce obejrzeć" i widzę 30 seriali, które już od dawna oglądam. Wytłumaczcie mi jaki jest w tym sens, bo naprawdę nie rozumiem. Jak dla mnie jest różnica między serialem, który aktualnie oglądam, a serialem który obejrzę za miesiąc, rok albo 10 lat. Teraz bajzel jest wszędzie, na kokpicie i w profilu. Super :)
A mnie się zmiana podoba. Pamiętam, że zawsze denerwowało mnie, że w serialach, które obecnie oglądam automatycznie zaznaczała się opcja "chcę zobaczyć". To było kompletnie bez sensu.
Nie zaznaczam sobie jak opętana 200 seriali, które chcę obejrzeć, to i problemu nie mam :P
Chyba najlepiej byłoby, gdyby wszystkie 3 opcje istniały, ale można było zaznaczyć tylko 1 z nich (oglądałam, oglądam albo zobaczę). Jakby się nad tym dłużej zastanowić, to takie mieszanie "oglądałam" z "oglądam" albo "zobaczę" z "oglądam" zbyt dużego sensu nie miało.