Byl temat o pokoleniu polonia-1, tak wiec czas na wspomnienia bajek z RTL7.
Nie mam na mysli tutaj tylko "Dragon Ball". Najbardziej utkwily mi rowniez w pamieci inne tytuly takie jak:
"Klejnot snow"- o wielkim dinozaurze ktory wysyla swoich dwoch
fajtlapowatych podwladnych do krainy snow.
"Tajemnicze zlote miasta"- przygody trojki mlodych bohaterow na tle mitycznej krainie Inkow.
"Gdzie jest Wally"- czekalem tylko na moment az obraz sie zatrzyma i bede mial okazje poszukac tytulowego bohatera:D
"Denver ostatni dinozaur"- bardzo sympatyczna bajka, milo ja wspominam
"Troskliwe misie"- nie jestem pewien czy to na RTL7 bylo, ale napisalem ten tytul, gdyz z charakterystycznym smiechem brzydala "sasasasa" zostalem zmuszony do umieszczenia
A wy jakie bajki pamietacie na ktorych sie wychowaliscie?
Zwierzofraszki;)
Dragon Ball
Rycerze Zodiaku
Kapitan Planeta
Byla jeszcze bajka o takiej rodzince z super mocami tylko nie pamiętam czy to na RTL7 leciało
az sie lezka w oku kreci;) pozdro dla ludzi ktorzy mieli okazje doswiadczych tych pieknych chwil z RTL 7;]
Hey jestem z pokolenia poloni 1 i RTL7, tzw przełomowiec hehe
stworzyłem dla nas forum głownie dla poloni 1 ale o rtl7 tez tam jest potrzebuje ludzi
http://www.polonia1generation.fora.pl/
Ok, jestem w stanie nawet jakoś pomóc chociaż głównie dlatego, że wśród moich znajomych bardzo mało osób kojarzy w ogóle tamte kanały.. Wiedzą kto to Tsubasa ale na tym się zwykle kończy.. :/
Fakt że Odjazdowe kreskówki mi się kojarzą z Anime np Slayers czy Dragon Ball, to te normalne też fajne
Super pies-:D trochę stare ale zabawne
Bonic Six-"We are family I fight for them" lubiłem to
(mogę się mylić) Speed Racer, :D coś w tym jest, w końcu He;s Demon on wheels.
w pamięć mi się wbiły trzy bajki 3 serie "dragon ball","anaruk..." i jeszcze była kiedyś taka bajka osadzona w czasach starożytnego Egiptu bodajże ale nie jestem pewien,to było tak dawno że nawet nazwy nie pamiętam
Ta kreskówka ze starożytnym Egiptem w tle to może "Papirus"? Wiem, że powstała animacja na podstawie komiksu, ale nie jestem pewien czy leciała na RTL7.
Nie nie nie to nie to ,to było tak dawno temu że o ja,już chyba nigdy sobie nie przypomnę tytułu tej bajki,nawet żadnej sceny nie pamiętam
Sorka ale mam pytanie pamiętacie taką bajke gdzie był zielony mutant policjant? Jak ona się nazywała?
Ta bajka o zielonym mutancie policjancie to "Savage Dragon". Sam kiedyś tego szukałem. Na youtube jest kilka odcinków: http://www.youtube.com/watch?v=pS_V91x2zN0
Czy ci, którzy piszą, że dzisiaj już nie ma takich bajek, że współczesne kreskówki to chłam i nie nadają się dla dzieci, na pewno oglądali te same anime co ja? Z tego, co pamiętam w "Daimosie", "Yatamanie", "Gigi", "Tygrysiej masce" i innych "Czarodziejkach z księżyca" nie brakowało przemocy, erotyki i niewybrednych żartów. Cóż, sentymenty robią swoje.
Poza tym zastanawiam się, czym się różni pokolenie Polonii 1 od pokolenia RTL7, bo z powyższych wpisów wnioskuję, że niczym. Sam jestem z '87 i pamiętam Disneya na TVP1, Hanna-Barbera na TVP2, kreskówki z Polonii1, RTL7, Polsatu, TVN'u, Cartoon Network i Fox Kids.
Świetna uwaga. Też mam niesamowity sentyment do anime na których sie wychowywałem a trzeba przyzna niektóre jak tygrysia maska przemocy miała aż zanadto.
hej czy ktos może zna tytuła anime co było puszczane kiedys tylko nie wiem czy to było w rtl7 akcja tego bła w kosmosie i było tacy kolesie co wsiadali do takich jakby robotów one im sie do głowy podłaczały i walczyli w tym tak jakby w zbrojach czy cos takiego czy ktos moze to pamieta???
Też tego szukałem, a nie mogłem sobie tytułu przypomnieć. To była jedna z moich ulubionych bajek z dzieciństwa :D
Miałam to szczęście załapać się na RTL7, bajek raczej nie oglądałam, kojarzę chyba tylko Tajemnicze złote miasta, ale za to pamiętam świetne seriale, które tam puszczali.
To były piękne czasy:
Sliders
Czy boisz się ciemności?
Czynnik PSI - uwielbiałam ten serial.
Trzecia planeta od słońca
Sunset Beach - szczególnie uwielbiałam wątek Terror Island ;)
Świat Pana Trenera
Burning Zone
Steven Spielberg przedstawia: Niesamowite historie
Siódme poty
Słodka dolina
Szpital Uniwersytecki
I jeszcze inne. ;D Byłam uzależniona od tej stacji, po powrocie do domu oglądałam chyba tylko ten kanał. :D
Poszukuje tytułu zagranicznego bajki Anaruk chłopiec z grenlandii jeśli ktoś zna jeśli może to niech poda. dziekuję
Przecież "Anaruk chłopiec z Grenlandii" to lektura szkolna jest... napisana zresztą przez Polaka, Czesława Centkiewicza... i zdaje się, że nie ma w ogóle takiej bajki (filmu)...
Pamiętam, że RTL 7 miał dużo seriali i bajek (anime) ;) np.:
- Dragon Ball
- Exosquad
- Yaiba - legendarny samuraj
- Ed
- Przyjaciółki i rywalki
- Magiczni wojownicy
- kochane kłopoty
- Pełna chata
- Trzecia planeta od Słońca
- Ptaki nocy
- Wojowniczki z krainy marzeń
- Brygada ratunkowa
- One Tree Hill
- Kongoo
- S.O.S Croco
- Dr. Slupm
- Inspektor Eddie (aktualnie leci na COMEDY CENTRAL)
- Dwóch i pół
- Siostrzyczki
- Łowca dusz
- Motomyszy z Marsa
- Detektyw Monk
- Renegat
- Nikita
- Camilla
- Gang Dinozaurów
- Kapitan Planeta
- Kapitan Jastrząb (ale to chyba leciało na P1-nie jestem w 100% pewna)
- Gigi
- Sally czarodziejka
- Dżdżownica Jim
- Rycerze Zodiaku
- Orkiestra Oskara
- Klejnot snów
- Sylwan
- Trefniś
- Denis rozrabiaka
- Zwierzofraszki
- Simba, król lew
- Tajemnice Złotego miasta
- Pan Złota Rączka
- Basket Fever
- Starla i jaźdźcy
- Super pies
- O czym szumią wierzby?
- Power Rangers
i wiele wiele było tych bajek i seriali :)
szkoda, że teraz dzieciaki nie mogą oglądać tak fajnych bajek:(
gdzie podziały się te dobre beztroskie czasy.... ehhh
Jak dobrze sobie powspominać stare dobre czasy, to forum to świetny pomysł ;]
I kieruje pytanie do znawców odnośnie pewnego anime które jakiś czas temu leciało, a ja nie mogę znaleźć jak się nazywało, może wy bodziecie wiedzieć.
Mianowicie to była załoga statku, która szukała kryształów które były porozsiewane w różnych miejscach, te kryształy były ich jedyną bronią przed czarną wodą (wyglądała jak gęsta ropa) która pochłaniała wszystko. To niestety wszystko co kojarzę, jeśli ktoś da jakąkolwiek wskazówkę będę bardzo wdzięczny.
pozdrawiam. ;]
Chodzi ci o "klejnot snów"
sprawdz tu są openingi do anime które leciały na RTL7
http://www.youtube.com/watch?v=VA_yChe2Mg0&feature=related
Pozdrawiam :)
Denver, ostatni dinozaur ;-) wszystkich nie pamietam, ale to były bajki, a ni to co teraz pokazują dzieciom. To był inny świat - lepszy moim zdaniem. Ja pamiętam jeszcze "Sweet Valley" - wprawdzie to nie bajka, ale tez super wspomnienia i chętnie bym do tego wróciła.
mam pytanie wlasnie do was :) czy pamiętacie taka bajkę ona leciala na rtl7 wlasnie o takich trzech kaczkach (albo to nie kaczki ale cos podobnego) i ubrane byly w takie dlugie bluzy i kazdy miał litere na bluzie i jak pamietam był czerwony niebieski i zielony nie jestem w stanie przypomnieć sobie tytułu, bardzo bym prosił jeśli ktoś pamięta tą bajkę o podanie tytułu :)
Slayers byli najlepsi nawet dzisiaj jak oglądam to wciąż się z ich tekstów
śmieje. Zauważyłem że nikt nie wymienił Sylvana czyżby nikt go nie pamiętał
D: http://www.youtube.com/watch?v=mDdjh--Nip0
Kurde a pamieta ktos z was taka bajke ona leciala jeszcze na rtl7 lub juz na tvn7, odbywala sie w snieznej scenerii i byly w niej odgrywane rozne tornieje zimowe, charakteryzowala sie tym ze podczas turnieji miala wstawki komputerowe
Pamiętam tą bajkę, ale niestety nie wiem jaki miała tytuł. Dwie pary sportowców ciągle ze sobą rywalizowały, a jedna z nich oszukiwała w każdych zawodach żeby wygrać ;p. Kojarzy mi się jeszcze że zawody odbywały się w Ankarze.
Ja też chciałabym znaleźć pewien film, który na pewno leciał na rtl7. Pewna wioska (chyba indiańska bo pamiętam tipi) zostaje napadnięta przez jakieś inne plemię. Akcja rozgrywa się w zimie (albo na biegunie polarnym...sama już nie wiem). Część wioski jednak zdążyła wcześniej wyruszyć na poszukiwanie lepszego miejsca do osiedlenia się, a pozostali zostają wymordowani, oprócz pewnego chłopca, który w tym czasie był na polowaniu czy coś takiego. Zostaje on złapany przez napastników, którzy wymuszają na nim obietnicę że doprowadzi ich do reszty swoich ludzi. Wiem że film kończy się na tym, że chłopakowi udaje się ich przechytrzyć.
Pomóżcie bo bardzo mi zależy :)
Nie wiem czy pamiętacie ale była taka bajka podajrze właśnie na rtl7 o czarnoskórych kolesiach z osiedla i byl w śród nich taki gruby który byl sprawiedliwy i wogóle nie wiem jak ta bajka sie nazywała. przez jakiś czas była przed dragon ballem. Piszcie jak wiecie jak sie nazywała ;]
a pamiętacie może taka bajkę na tvn chyba już leciała albo rtl7 nie jestem pewna ale chodzi mi głownie o piosenkę początkową była taka piękna, wolna, śpiewała to jakaś kobieta taki wolny bardzo kawałek a bajka chyba o kotach była (?) kurcze tyle lat ta piosenka mi po głowie chodzi ale nie mam zielonego pojęcia co to i jak brzmi ale pamietam do dziś ze piękna była ;d
a to jeszcze mi sie przypomniał jakis domek w lesie hmmm cos z lasem to miało wsólnego i biały albo rudy kot był a dokładnie kotka
Tak, odpowiedź na komentarz sprzed 5 lat, no ale... chodzi o piosenkę: "Ten świat, sprzed lat, znów mi się śni. Stary dom, gdzie Tom zwali mnie. Siostra ma i mój brat, dziadek co dobry był, mój dom, rodzinny co znikł we mgle. Dobrze mi, ciepło mi, czasem tylko wracam w snach, do tych dni, ciepłych dni, i rodzinnych, słodkich lat. Mam swój dom, bliskich krąg, żyję miło i bez trosk, lecz we śnie wzywa mnie dziadka głos.
To Mikan, pomarańczowy kot :)
kkk_d, ta bajka to "ZImowe Igrzyska", film natomiast - "Tropiciel" (niedawno Amerykanie zrobili jego nieudany remake).
Oczyliście po raz kojeny mój umysł :D, Szukałem serialu Zaginiony świat - Land of the Lost ale zapomnaiłem jak się nazywał :P dopiero te słodki (Barneyo podobny stworek i czołówka obudziła wspomnienie)
A ja pamiętam takie anime gdzie pewna dziewczyna została wchłonięta w bibliotece przez książkę i w krainie do której trafiła był bohater ze znamieniem i bohaterka która się przebierała za mężczyznę ponieważ jej brat zginął z jej winy i nigdy nie mogła tego sobie wybaczyć. Nie jestem pewien czy to leciało na RTL7 ale gdzieś na pewno leciało. Jeżeli ktoś pamięta tytuł albo ma link do odcinków tego anime to byłbym bardzo wdzięczny.