Byl temat o pokoleniu polonia-1, tak wiec czas na wspomnienia bajek z RTL7.
Nie mam na mysli tutaj tylko "Dragon Ball". Najbardziej utkwily mi rowniez w pamieci inne tytuly takie jak:
"Klejnot snow"- o wielkim dinozaurze ktory wysyla swoich dwoch
fajtlapowatych podwladnych do krainy snow.
"Tajemnicze zlote miasta"- przygody trojki mlodych bohaterow na tle mitycznej krainie Inkow.
"Gdzie jest Wally"- czekalem tylko na moment az obraz sie zatrzyma i bede mial okazje poszukac tytulowego bohatera:D
"Denver ostatni dinozaur"- bardzo sympatyczna bajka, milo ja wspominam
"Troskliwe misie"- nie jestem pewien czy to na RTL7 bylo, ale napisalem ten tytul, gdyz z charakterystycznym smiechem brzydala "sasasasa" zostalem zmuszony do umieszczenia
A wy jakie bajki pamietacie na ktorych sie wychowaliscie?
upada i zaczyna dymić... hmm co za emocjonujące zakończenie ;) A tak na serio to niestety ale ja takie czegoś nie oglądałem.
Mała podpowiedź: mogło to być coś podobnego do X-Menów, na walkę wręcz nastawione w jakimś sensie. Ten ciemnoróżowy (lub brązowy) robot był bardzo ważną złą postacią z tej bajki.
Znalazłem już jakiś czas temu:
http://www.filmweb.pl/serial/Wild+C.A.T.S+Covert+Action+Teams-1994-224396
A ja szukam bajki od 5 lat i nadal nici. Pamietam ze to byly policjanci, wszystko sie toczylo w "przyszlosci", nowoczesne latajace pojazdy etc. W 90% jestem pewny ze Anime to NIE bylo.
Witam nie mam zielonego pojęcia czy ktoś tu jeszcze zagląda ale potrzebna mi pomoc. Szukam filmu który widziałam z jakieś 6 czy tam 5 lat temu, nie pamiętam czy leciał on na polonii a może RTL7 ? możliwy jest jeszcze polsat. wydaje mi się, że leciał on każdego roku. był to film fantasy (nie serial) taka raczej bajka dla dorosłych, odnoszę takie wrażenie bo zawsze bałam się tego oglądać.. jedyne co pamiętam to wzgórza obfite w zieleń i jednorożce które tak jakby pilnowały tego miejsca.. pod koniec filmu z bagien wynurzył się starzec/zjawa/potwór który za jednym dotknięciem sprawiał, że cała roślinność zaczynała gnić/ usychać... ? wcześniej pojawiały się chyba też ludziki na całych wzgórzach z białymi głowkami jedno po drugim miały zółte świecące oczy i zaczynały trząść głową na bok wydając przy tym dzwieki jakby kostki im strzelały.. wiem że to dziwne szukam pomocy bo już nie wiem gdzie sie z tym zgłosić... bardzo dziwny film .
Sam dosyć długo tego szukałem i znalazłem... Na pewno chodziło Ci o Dinky Di's. Opis pasuje, był tam Kangur, Orzeł Ernest, ich wróg (chyba nazywał się) Mefisto i inni ;)
Może to?
http://www.filmweb.pl/serial/Starcom%3A+kosmiczne+si%C5%82y+zbrojne+Stan%C3%B3w+ Zjednoczonych-1987-188438
No niestety. Chciałbym, żeby przynajmniej udostępniono odpłatnie archiwum RTL7 wraz z ramówkami telewizyjnymi bezpłatnie lub częściowo płatnie.
dzisiejsze pokolenia wychowują się na włatcach móch i na bajkach z Mini Mini, szkoda gadać, kiedyś się leciało ze szkoły do telewizora, bo leciał woody woodpecker, łoś superktoś, rycerze zodiaku, magiczni wojownicy i wiele innych świetnych bajek, to były czasy ;)
Święte słowa... Teraz w tej telewizji sama tandeta, nawet już nie ma bloków dla dzieci i młodzieżty typu "pan tik tak" itp. Szkoda
Szukam tytułu pewnej bajki już z 5 lat i dalej nici z poszukiwań. Przeszukałam wszystkie tytuły z tego tematu i wydaje się to nie być żadną z nich. Nie wiem jak to możliwe, bo to bajka z tych czasów, o których toczy się tutaj dyskusja. Także proszę o pomoc ;).
Była to na pewno japońska animowana bajka. Nie jestem pewna czy leciała na 100% na RTL7, ale raczej tak, chociaż mogła to być również Polonia1. Niemniej jednak występowali tam zarówno ludzie (główni bohaterowie - dwójka dzieci [chłopak i dziewczynka]) oraz zwierzęta (misie - w sensie pluszaki), które były ożywione. Ten główny pluszak miał specjalną pałeczkę, którą zatrzymywał czas (wszystko stawało w miejscu oprócz głównych bohaterów) i "pukając" nią o jakąś powierzchnię robił taką czarną dziurę w czasoprzestrzeni, do której wskakiwali główni bohaterowie i szukali tam zaginionej (uwięzionej) dziewczynki. Mieli na to określony czas, bo po jakimś czasie dziura w czasoprzestrzeni zamykała się i wtedy musieli pozostać tam na zawsze.
Czy ktoś coś w ogóle kojarzy? Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc ;)
Z tego co widzę chyba nie wymieniono jeszcze "Omer i syn gwiazdy"
http://www.filmweb.pl/serial/Omer+et+le+fils+de+l%27%C3%A9toile-1992-504599
Potrzebuję tytułów dwóch starych seriali:
1) W ciemną noc idzie w kierunku gościa czarna pantera. Facet jest przerażony. W pewnym momencie podchodzi do niego już bardzo blisko, a on woła: "Wybacz mi, bo zgrzeszyłem!", później powtarza raz jeszcze: "Wybacz mi, bo zgrzeszyłem!". Wtedy pantera daje mu spokój. Narrator czyta na koniec odcinka: "Najważniejsza jest pokora". Jestem pewny, że to leciało na RTL7 przed serialem "Czy boisz się ciemności".
2) Dwoje dzieciaków przedostało się do innego wymiaru. Może to być "Sliders" albo "Zagubiony w czasie", ale nie jestem pewny. Równie dobrze mógł to być odcinek "Czy boisz się ciemności", ale w to już raczej wątpię. Otóż opiszę dokładniej. Jakiś facet-potwór (bardziej śmieszny niż przerażający, długie włosy chyba miał) goni ich. Wtedy jeden z tych dzieciaków przebija go ogromną rybą ze ściany. Potwór ginie, ale za jakiś czas wraca. Pamiętam jak są w jakiejś chacie/pomieszczeniu i tak jakby "telewizja się kończy" (następuje przerwanie sygnału i robi się wokoło szaro, jak w przypadku braku kablówki). Wiem, że ten dzieciak mówi do brata/siostry: "Wszystkie postacie telewizyjne giną dopiero za drugim razem". Później jakoś tak się stało, że ten potwór wpadł na to "szare pole bez telewizji" i zginął, tym razem na dobre. A oni jakoś szczęśliwie wrócili do domu.
2) prawie na pewno jest to jeden z odcinków dziewczyny z komputera :) był tam motyw z przebiciem kolesia rybą i tekst o tym, że telewizyjny morderca zawsze ginie za drugim razem. http://www.filmweb.pl/serial/Dziewczyna+z+komputera-1994-94298
Dzięki za odpowiedź. Akurat znalazłem to na innym forum już kiedyś. Bodajże nosi nazwę "Bikini camp slasher". A kojarzysz może w jakim serialu pojawił się motyw tej pantery z numeru 1 ?
Najlepsze, że znalazłem coś podobnego w Miami Vice, w sensie zdjęcia. To było dokładnie takie ujęcie.
https://m.imdb.com/title/tt0647109/mediaviewer/rm2442866688/?ref_=tt_md_3
Czarna pantery w nocy, ale sprawdziłem dokładnie i niestety nie to. Ależ się zawziąłem :-)
Wilk i Zając
Brygada RR
Krecik
Muminki
Rumcajs
Dinozaur Dave
Żwirek i Muchomorek
Kubuś Puchatek
Lucky Luke
Kacze Opowieści
Jetsonowie
Flinstonowie
Top Cat
Kreska (Balum Balum)
Bolek i Lolek
Przygody Baltazara Gombki
He Man
Czarodziejka z Księżyca
Dragon Ball
Nody
Listonosz Pat
Strażak Sam
Zaczarowany Ołówek
Koziołek Matołek
Duszek Kacper
Tom i Jerry
Zwariowane Melodie
Scooby Doo
Pies i Kot
Myszka Miki i Kaczor Donald
Alladyn
Timon i Pumba
Balu i Kaczucha
Jacek i Placek
Troskliwe Misie
Ulisses
Football
Denver ostatni dinozaur
i wiele innych....
w tym seriale
takie jak
WOW
Pan Samochodzik
Wojna Domowa
Tajemnica Sagali
Podróż za jeden uśmiech
Wakacje z Duchami
Gwiezdny Pirat
Zorro
i koszmar z dzieciństwa, czyli Przyjaciele wesołego diabła....
więcej nie pamiętam na tą chwilę...
ech to były czasy....
a teraz już prawie trzydziestka na karku....:)
Anime
Dragon Ball
Slayers: Magiczni wojownicy
Rycerze Zodiaku
Yaiba - legendarny samuraj
Dr Slump
Seriale animowane
Bolek i Lolek
Casper
Dennis Rozrabiaka
Denver, ostatni dinozaur
Dżdżownica Jim
Gdzie jest Wally?
Pampalini łowca zwierząt
Reksio
Rocky łoś Superktoś i przyjaciele
Świat Bobbiego
Woody Woodpecker
Seriale
Alf
Czy boisz się ciemności?
Czynnik PSI
Dziewczyna z komputera
Lassie
Pełna chata
Sliders
Zagubiony w czasie
Jeszcze pamiętam ze był serial o rodzinie którą przeniosła się w czasie do prehistorii ale nie pamiętam tytułu.
To było coś a nie jakieś Disney Chanel i inne tego typu gó*na bo inaczej okreścić się tego nie da niestety.Żałuje ze nie ma już RTL7 ale może to lepiej bo nie wiadomo co by dzisiaj puszczali
Nie wiem czy juz się pojawił ten tytuł i czy to było nadawane na rtl 7 ale czy ktoś pamięta Starlę i jeźdźców? Jeszcze było Kangoos o kangurach co grali w kosza i o krokodylach.
Pamiętam jeszcze Gigi( chyba z rtl7 już) Basebolista, o dziewczynach co grały w siatkówkę. Ale za DB nigdy nie przepadałąm.
Poszukuję tytułu. Kreskówka była o wyścigach samochodowych a potem główny bohater zasuwał na perkusji.
Szukam bajki, nie pamietam tytulu, ale byla ona o dwoch siostrach, ktore nie mialy ze soba dobrego kontaktu. Starsza z nich mieszkala z dziadkiem. Mlodsza miala blond, krecone wlosy i konia, ktory nazywal sie Endriu, czy jakos tak. W tej bajce duzo bylo o koniach.
Kojarzy ktos moze bajke i tytul? Z gory dziekuje za pomoc! :)
Szukam filmu, którego akcja rozgrywa się chyba w eskimoskiej wiosce (bo jest zima), pierwsza scena przedstawia rytuał, chyba po polowaniu, gdy kobiety biorą do ust krew zwierząt i plują w twarz wojowników. W związku z tym, że brakuje zwierzyny, wojownicy wyruszają żeby znaleźć nowe miejsce na wioskę. Kobiety i dzieci zostają. Pewnego dnia młody chłopak wyrusza na nartach na polowanie, a w między czasie na jego wioskę napada inne plemię i zabija wszystkich. Chłopak widzi to, próbuje sprawdzić czy jego rodzina żyje ale zostaje schwytany i biorą go jako zakładnika, żeby doprowadzić do reszty. W górach, karze wszystkim związać się, żeby nie spadli, ale i tak wszyscy giną.
Błagam nie mogę spać przez ten film :) leciał chyba na rtl 7.
Z góry dzięki :)
"Tropiciel"
http://www.filmweb.pl/film/Tropiciel-1987-132837
http://www.youtube.com/watch?v=5BBn-7H2kEk
Szukam bajki (nie jestem pewien czy leciała na RTL7) pamiętam tylko fragment odcinka gdy akcja działa się na statku, na którym było dużo złota, a bohater który był na tym statku był cały poowijany bandażami.
a ja szukam bajki, którą widziałem gdzieś w telewizji, nawet nie jestem pewien na jakim kanale, a może nawet nie po polsku, ale opiszę co pamiętam ;p
Świat był chyba postapokaliptyczny, przez kilka odcinków na, chyba, ostatki ludzkości jechała armia chyba zdalnie sterowanych czołgów. W międzyczasie pojawiły się też ogromne roboty albo cuś takiego, a jedna z armii ludzi zamieniła się w jakieś zombi cosie.
RTL 7 to całe moje dzieciństwo! Leciały tam najlepsze seriale (tudzież bajki): Czy boisz się ciemności?, oczywiście Dragon Ball, Pinky i Mózg, Woody Woodpecker - to te, które najbardziej zapamiętałam.
temat super!:) 'Starla i jeźdzcy' - ze wszystkich bajek jakie już zostały wymienione, brak chyba jeszcze tego tytułu :D
http://www.youtube.com/watch?v=hDxOx24EHzQ
RTL 7 na zawsze pozostanie w pamieci ludzi którzy urodzili sie miedzy 1986-1993...
Wierz mi że nie tylko urodzonych w okresie 1986-1993 : )
Ja się urodziłem w 1984 roku i bardzo dobrze wspominam tą stację i akurat nie tylko z bajek , ale i ze świetnych filmów (dużo horrorów tam leciało) , seriali , no i również z wielu fajnych programów jak choćby " Wieczór z Wampirem ".
Ach to była stacja ... : )
Nie to co teraz , kiedy przyszła era " Trudnych spraw " durnych seriali , wszelakich " tańców " i gotowania na każdej stacji , kiedyś to się telewizje z przyjemnością oglądało , a teraz rzygać się chce jak się patrzy na to co leci w telewizji : (
Chomik_93 - tak, jak pisze Siwy 1984, nie tylko w tych latach, co Napisałeś ;-) Ciut starsi od Ciebie również ;-) Na YT komentujący pamiętają tę Stację także z rocznika 94 :-)
Jak bardzo się cieszę, że po tylu latach nieistnienia RTL 7, dalej Pamiętamy o tej Stacji. Tak mi przykro, że telewizja ta musiała tak skończyć... Z chęcią bym obejrzał ponownie, np.: " Czynnik PSI" i "Siódme niebo". Na pewno oglądałbym też "7 Minut" i ZOOM". Teleturniej "Podaj dalej" (można sobie przypomnieć na YT) też był dość ciekawy i pełen emocji :-).
Włącz siódmy zmysł - RTL 7 :-)
O anime też nie można zapominać, bo były to naprawdę klasyczne produkcje - Slayersi, anime z wytwórni Clampa! Ale te tłumaczenia... :)
Błagam potrzebuje pomocy!
Chodzi o bajkę z RTL7 pamiętam tylko tyle że bohaterami są chłopak i dziewczyna i walczą ze złym chłopakiem i dziewczyna a na końcu każdego odcinka zło przegrywa i coś wybucha i jest pokazany grzyb atomowy z czaszką...
Tak mnie męczy tytuł tej bajki już od kilku tyg. i robi się to irytujące...
Aż myśleć nie moge na inny temat ;)
Cieszę się, że wciąż to pokolenie jest aktywne. Powoli wypiera je z internetu pokolenie "Cartoon Network" co jest smutne zważywszy na to co leciało na RTL7, a co na CN.
Moją ulubioną bajką był "Woody Woodpecker" :)
Poza tym było jeszcze wiele świetnych bajek, które mniej lub lepiej pamiętam. O niektórych przypomniałem sobie oglądając stare kasety albo openingi na youtube. Polecam wpisać sobie hasło "RTL7" i zobaczyć swoje stare dzieciństwo :)
Witam, poszukuje pewnej bajki, oglądałem to koło 1997. W bajce bohaterami były psy, co zamieniały się w obrońców, czy jakoś tak, a następnie ratowały świat, ktoś kojarzy?
ja tam wolę "pokolenie tvp1" i Wilka i zająca" albo Reksia, Bolka i Lolka, Zaczarowanego ołówka czy Krecika - tych kreskówek nic nie przebije...
Pamięta ktoś bajkę, chyba coś w stylu anime, o takiej małej dziewczynce, która miała magiczne lusterko i dzięki niemu zamieniała się w kogo chciała? :D