Moim zdaniem powinien powstać serial na podstawie książki "Ojciec Chrzestny". Można by wtedy w kilkunastu odcinkach umieścić większość wątków i scen bardzo ważnych, które pominięto w filmie, tudzież zawrzeć ostatni rozdział, którego pominięcie w filmie dało dziełu Coppoli inną wymowę. W rolach głównych widzę Toma Sizemore'a i Nicka Robinsona. W rolę Federico mógłby się wcielić Logan Lerman, a w Santino Liam Hemsworth.
Można powiedzieć, że taki mini serial powstał- https://www.filmweb.pl/serial/The+Godfather%3A+A+Novel+for+Television-1977-4727
Z informacji, które udało mi się odnaleźć to połączenie dwóch odsłon w mini serial.
Osobiście uważam, że obsada była idealnie dobra oraz to jeden tych dzieł, które nikt inny nie powinien ponownie tykać.
Jedyne podobieństwo do książki (z opisu tak wnioskuję, jeśli podałeś dobry link) to motyw pobicia dziewczyny. Poza tym ten miniserial (jeśli to faktycznie miniserial) trwa ledwie półtorej godziny.
Sorki nie wiem czemu wyświetla mi się film, zwłaszcza ze link w opisie mam prawidłowy :) - Filmweb już się totalnie sypie.
https://www.imdb.com/title/tt0809488/ - Według imdb trwa aż 7 godzin i 14 minut, co zrozumiałe jeżeli to są 2 filmy połączone jako całość.
Może obejrzę kiedyś, jak dorwę, jednakowoż wątpię, aby całość zawierała scenę negocjacji rodzin, cały pobyt Michaela na Sycylii i wszystko o Vito Corleone od młodości aż po dojście do władzy plus to, co było w ostatnim rozdziale książki. Wolałbym jednak obejrzeć serial. Drugiej części, mimo że niby lepsza i z większą ilością Oscarów, nie dałem rady obejrzeć do końca (wyłączyłem przy scenie prezentacji złotego telefonu). Części trzeciej nie tknąłem. Dodatkowo książka odebrała mi smak na to.
Według Wikipedii serial ma dodatkowe sceny których nie było w dwóch filmach, chociażby pierwsze spotkanie Vito Corleone z Hymanem Rothem. Osobiście bardziej interesuje mnie ten serial niż gdyby powstał nowy.
Metro 2033 to jedna z moich ulubionych książek, pozostałe dwie części trylogii też lubię, drugą najmniej. Już dawno myślę o tym. Głuchowski ponoć sprzedał prawa do adaptacji, ale ewentualne zdjęcia miały być kręcone w nowojorskim metrze (w moskiewskim jest zakaz filmowania). Jestem fanem Głuchowskiego nie mogę się doczekać adaptacji/ekranizacji.
Gry wyszły fajnie, ale serial jedynie z rosyjską obsadą. Jak znam życie akcję przeniosą do USA i klimat pójdzie się gonić.
Tak jak kolega wspomniał Metro 2033 idealnie nadaje się na serial. Właśnie kończę czytać Głuchowskiego i zabieram się za trylogię Diakowa.
Z SF to z chęcią obejrzałbym też
- Przygody Endera O.S. Card
- seria Układ Słoneczny B. Bova
- seria Hyperion D. Simmons
- trylogia marsjańska K.S. Robinson
- Gone Zniknęli M. Grant
A fantasy to polskie
- Pan Lodowego Ogrodu Grzędowicza
- Achaja Ziemiańskiego
- Drugi Krąg E. Białołęcka (tylko tu byłby problem bo autorce od 20 lat nie chce się dokończyć historii)
- Żywostatki i Skrytobójca R. Hobb
- Świat Czarownic A. Norton
- Trylogia Wojen Makowych R.F. Kuang
- Pierwsze Prawo J. Abercrombie
- Patrole S. Łukjanienko
- Mroczna Wieża S. King