Od zawsze te dwie stacje rywalizowały ze sobą. Jednak to Polsat zawsze kopiował TVN, np. TVN dawało Milionerów, a za moment Polsat wypuścił swoją Życiową sznsę. Kiedy TVN dawało Big Brothera, Polsat wyjechał ze zwoimi Dwoma Światami. Teraz gdy nastał sezon ogórkowy w mediach Polsat i TVN postanowiły srobić walkę filmową. Polsat daje w lipcu wszysckie części "Obcego", a TVN trylogię "Ojca chrzestnego". Czas więc przypomnieć sobie największe przeboje tak skrajnych do siebie gatunków. Tu zmierzy się kino science fiction z dramatem gangsterskim :)
Ogólnie myślę, że TVN jest lepszą stacją od Polsatu. Lepsze filmy, oprawa graficzna, oferta programowa... itd. To TVN emituje znane seriale i filmy, a nie Polsat. TVN - najlepsza komercyjna i bezpłatna stacja w Polsce.
wedlug mnie TVN jest o wiele lepsza od POLSATU. Dlaczego? TVN puszcza często fajne nowości filmowe ;) I ogólnie jest giteeees :]
Ja również uważam, że lepszą stacją jest TVN. Po pierwsze puszczają więcej ciekawych filmów ( bez porównania z HBO ale za to trzeba dużo zapłacić). Po drugie program informacyjny Fakty jest bardziej rozbudowany (chociaż osobiście wolą Wiadomości na TVP1), następnie TVN stara się emitować reklamy co 45 minut, natomiast Polsat nadaje reklamy w odstępach 20 minutowych a ich długość często przekracza 15 mimut.
I w TVNie i w Polsacie raz na jakiś czas lecą dobre filmy. Ale ogólnie uważam, że te obie stacje są beznadziejne (W ogóle TV sux).
Reklamy trwają tyle, że człowiek zapomina co oglądał. Na prawie wszystkich kanałach są irytujące szoły;] i telenowele.
Lubie stacje filmowe jak "Ale kino", gdzie film można zobaczyć bez przerw i czasem w oryginalnej wersji językowej z napisami.
hmmm ja jednak wole TVN choć na polsaci leca też czasem fajne filmy tylko te seriale samo zycie, jakaś tam pierwsza miłośc,klinika saotnych serc,pensjonat pod różą...zaduzo tego! zaduzo na polsacie polskich produkcji i jeszcze takich daremnych! i jeszcze te serjale komediowe(polsie),(niechce mi sie wymieniać!)
przyznaje nielubie polskich produkcji i na tvn jest tego mniej ,a jak są to nie takie kiczowate.
Nie porównywałabym "ojca chrzestnego" z "obcym". Polsat właściwie skopiował motyw z kinem gangsterskim, bo w końcu w sobotę wyemituje "Dawno temu w Ameryce". Zresztą nie narzekam na wojnę filmową, bo mogę na niej wiele zyskać (w końcu jakieś porządne filmy puszczają), tylko gdyby reklamy były krótsze, Polsat naprawdę przegina. 30 minut filmu, 20 reklam. katastrofa
Wymień mi chociaż jeden "ciekawy" program.
Ja chce się powiesić jak widze szoły ala "Ciao Darwin", Najsłabsze ogniwo" i Kazimiele, czy "rozmowy w tłoku"
Ogólnie stacje są na takim samym poziomie. Polsat ma lepsze seriale a TVN ma lepsze filmy. Polsat też ma spoko filmy ale za duzo razy je powtarza i to zniechęca ludzi :(
zgadzam się chociaż seriale na tvn nie są takie złe a filmy na polsacie tez nie nie wiem oglądam oba:) i polsat i tvn
TVN jest o wiele lepszy niż POLSAT!!! Mniej reklam i mniej tandetnych seriali typu Pierwsza miłość. Ale ostatnio obie stacje puszczają dobre filmy. Szkoda tylko że są te reklamy. Faktycznie człowiek zapomina co oglądał.
hihi. Tandeta tu i tu. W11 - hahaha to jest dopiero tandeta. Nie wspomne o "Na wspólnej". Na polsacie leci jeszcze zmutowany anioł. Qrcze... Płakać się chcę. Jeszcze dziś widziałem kawałek szołu pt. "Taniec z gwiazdami" (chlip, chlip) - trauma do końca życia
dla mnie tvn pozostaje w sferze marzeń. wstyd się przyznać, ale tak się składa, że dyposnuje jedynie 4 fantastycznymi programami [a jaki rewelacyjny odbiór jest!]. Co do Polsatu: uda się im czasem puścić naprawdę bardzo miłe filmy [Dawno temu w Ameryce, chociażby], ale reklamy wszystko psują, nie ma radości z oglądania nawet baardzo ciekawych obrazów. TVN z pewnością pokazuje lepsze filmy, wolałabym poraz drugi obejrzeć trylogię Ojca Chrzestnego, aniżeli Obcego [choć film cenię]. Nie wspominając o American Beauty, Szeregowcu Ryanie czy Gumpie, które, z tego co się orientuje, mozna było obejrzeć niedawno na tvnie.
Dla mnie TVN jest lepszym programem, bo są na nim lepsze filmy i o wiele krótsze i rzadziej puszczane reklamy; a na POLSACIE reklamy są co 20 min i trwają ok. 15 min
Obecnie muślę, że Polsat nie ma szans z TVN.
Po pierwsze programy informatyczne (np.FAKTY przodują w śród programów tego typu mogą jedynie ustępować WIADOMOŚCIOM TVP, a WYDARZENIA Polsatu są daleko w tyle).
Po drugie programy rozrywkowe ( tu także bez konkurencji).
Po trzecie i najważniejsze filmy i seriale ( od dawna Polsat nie nadawał tak bardzo cieszących si.ę popularnością seriali jak tvn, a Polsat dopiero teraz w okresie wakacyjnym dał kilka dobrych serali, w sród filmów oczywiście pierwszy jest TVN ).
Tak więc TVN według mnie jest najlepszą polską stacją ostatnich lat.
I wygląda na to, że tak pozostanie bo Polsat musiałby się bardzo, ale to bardzo postarać by mu dorównać w przyszłości.
Co do tego, ze Polsat zawsze kopiował TVN sie zgodze (zreszta ni wim czy znajdzie sie taka osoba, ktora moglaby temu zaprzeczyc), a ja zawsze wolałam TVN, pod każdym względem. :*
Osobiście stro razy bardziej preferuje TVN.
Chociażby Dla LOTR czy HP i inne wieeelkie kinowe hity.
Polsat sie nie umywa nawet do tego.
TVN lepszy.
Podzielam wiekszosc powyzszych opinii.
MINUSY
Oczywiscie programy z Hubertem zeszly na psy (on sam tez ma humor tak beznadziejny, ze zal mi sie go robi...). Inne SZMATŁAWCE typu Miriam, czy Ciao Darvin, itp to po prostu błazenada i robienie papki z mozgu. Chyba bym dostal choroby psychicznej, gdybym mial to wszystko ogladac.
PLUSY
Tutaj oczywiscie wysoko cenie m.in: FAKTY, UWAGA!, POD NAPIECIEM, no i na koncu filmy. Jest mniej reklam niz w Polsacie. Stacja moim zdaniem lepiej zorganizowana technicznie i wizualnie.
Wracajac jeszcze do filmow - nie jest to mocna strona, bo i tak wciskaja te cholerne reklamowki, a o oryginalnej wersji dzwiekowej z napisami to nawet nie ma co marzyc.
Na koniec mała dygresja:
Ponadto KREW MNIE ZALEWA, gdy widze np. "Szeregowca Ryana", np. przerazającą scenę początkową filmu. Scena, która przede wszystkim ma pokazac tragizm tamtych wydarzen i byc pomnikiem bohaterow, ktorzy zgineli walczac o wolnosc.... Scena, ktora pokazuje cos waznego, co dziala na nasze uczucia... a tu co? A TU RAMKA NA DOLE WYSKAKUJE KOLOROWA I RAZI OCZY ZACHĘTĄ DO WYSLANIA SMS na 7272 - "wygraj kase". KURDEEEEEEEEEE!!!!
Jak tak mozna! To mnie dołuje. Moze patrze zbyt emocjonalnie na to, ale zrozumialbym taką błazenade podczas jakiejs komedii, ale nie wtedy, gdy pokazują śmierć tych nieszczęsnych młodych ludzi... :( :( :(
Reasumując: TVN górą, choc jest dla mnie daleki od ideału.
Tak samo jak większość z was uważam że TVN jest lepszy od Polsatu.... Od kąd pojawila sie ta stacja, przestałam praktycznie ogladać polsat... Irytuje mnie w niej prawie wszystko... chociaż ostatnio wolę oglądać Wydarzenia na Polsacie, niż Fakty na TVN...
Wczoraj zdecydowałem się przesłać link do tego forum na maila do Polsatu. Mam nadzieję, że raczą to przeczytać i zastanowić się nad swoją "polityką". Jeżeli uzyskam odpowiedź na tego maila, to z pewnością go opublikuję :)
Pozdrawiam wszystkich, STING K.
No bo co Ci biedacy maja odpowiedziec. Tu nie ma co dewagowac, tylko trzeba zmienic prawie wszystko! Polsat jednak z tym sobie nie poradzi. Zbyt duzo w nim reklam i kszty takiego "unormalnienia" programu bylyby ogromne.
REKLAMODAWCY powinni tez czytac takie fora. Moze wowczas topili by kase w inny kanal dystrybucji reklamy, bo Polsat moim zdaniem to jest kanałem... ale dosłownie, a reklama tam umieszczana trafia do coraz mniejszego grona ludzi (na co wskazuja powyzsze komentarze :) )
Wygrywa TVN a POLSAT może wracać na pole :D Na TVNie przynajmniej nadają cos sensownego - naprawde Hity jak na polskie możliwości budżetowe (i przynajmniej różne)a POLSAT nie dośc że w każde święta mamy powrórki z Kevina to regularnie co jakiś czas leci "rambo" i takich przypadków jest sporo... to na dodatek jak zacznie jednym gatunkiem filmowym to ciągnie kilka tygodni...(teraz mają ere UFOli)....I chodź w obu stacjach najbardziej denerwują mnie REKLAMY trwające po kilkanaście minut (no ale cóż stacjie komercyjne zarabiać jakoś musza) to w tym starciu zdecydowanie wygrywa TVN choć moim ideałem stacji telewizyjnej jest HBO i HBO2 i ewentualnie CANAL+ film :D
zdecydowanie lepszy jest TVN. Powodow jest wiele: rzadziej reklamy, oferuje ciekawsze filmy, ktore choc powtarzane, to rzadziej niz na POLSACIE... Poza tym nie znosze tych kiczowatych serialow, "robionych" na sile: kiepskich, miodowe lata, daleko od noszy, kiedys cos tam o klarze bylo... Nie dosc ze filmy powtarzaja w kolko to jeszcze i seriale... O roznicy w Faktach i Wydarzeniach juz nie mam sily pisac... TVN, TVN i jeszcze raz TVN! (choc ostatnio cos mi sniezy...) Pozdrawiam:-)
Polsat to świetny kanał, ale TVN jest 100x lepszy lecz zgadzam się z tym że reklamy trwają 15 minut.
TVP1 i 2 są świetne.
doskonałe filmy i 0 REKLAM.
TVP 1 i 2 sa do kitu, bo jak film leci 3 godziny i niema reklam, to co robisz (szczasz w pampersa???). Najlepszy jest Polsat bo daje najlepsze filmy, a TVN duzo mniej.
Od początku tego roku obejrzałem chyba z 10 filmów na polsacie, w większości powtórki. Na TVN obejrzałem dużo więcej filmó i dużo mniej powtórek. Kiedyś wolałem ogląądać Polsat, Ale teraz puszczają tam samą tandetę.
A ja nie mam w tej chwili tvn bo zasrany dekoder polsatu i nie płacę abonamentu bo mi szkoda. ja chce tvn za darmo !!!
Zdecydowanie wolę TVN. Polsat powinien zmienić te wszyskie zapowiedzi 'a teraz krótka przerwa reklamowa' na 'a teraz przerywamy reklamy, aby pokazać państwu fragment filmu'... jak ktoś lubi reklamy - polsat jest właśnie dla niego!
Polsat jest zdecydowanie gorszy od TVN, dlaczego? tu zgodzę się z przedmówcami - reklamy, wszelkie reality show, tandetne produkcje polskie (daleko od noszy *_* przykładowo) No cóż. Chwali im się jedynie to, że od czasu do czasu puszczają dobre filmy(w przerwach między reklamami ;))
Ale i tak TVN górą...
Ps. Sting, dobrze, że napisałeś tego maila... Może to im da do myślenia ;) (oby)
Pozdrawiam
No to chyba jestem pierwszym który opowie się za polsatem. Dlaczego?
Nie zrozumcie mnie żle TVN jest świetnym kanałem i bez niego polska tv straciłaby dużo. Tym bardziej że jest telewizją znacznie "młodszą od polsatu, ale o co przemawia za polsatem dla mnie liczy sie bardziej.
Po pierwsze - polsat ma znacznie lepsze seriale. To prawda może ich trochę dużo ale ich poziom zostawia w tyle taki np. "Na wspólnej"
Po drugie - kwestia filmów. To zależy co kto woli. Polsat też daje od czasu do czasu kilka perełek np. ostatnio seria "Obcy"
Po trzecie - seriale komediowe. No proszę porównajcie takie "Kasia i Tomek" do chociażby "Daleko od noszy" lub "Nagi patrol"
Po czwarte - programy rozrywkowe. Myślę że Maraton uśmiechu jest niezły, ale nowe "świerze powiewy" "Kabaretonu" i "Ligii mistrzów śmiechu" są lepsze.
I na koniec serwisy informacyjne nie wiem czy to Jego sprawka ale odkąd Tomasz Lis przeszedł do Polsatu Jakość informacji jest znacznie wyższa i spokojnie dorównuje "Faktom"
Starałem się porównać nie tylko Filmy ale całe programy tych telewizji i moim zdaniem lepszy jest polsat.
TVN jest moim zdaniem zdecydownie lepszą telewizją a powodów należy szukać już w samym podejściu ich założycieli do telewizji jako medium. Dla Solorza telewizja to tylko kolejny z biznesów, który przy okazji stanowi doskonałe narzędzie public relation. Walter z kolei miał coś na kształt "wizji" by oto z niczego zbudować profesjonalną stację, dynamiczną i nowatorską. I pomimo różnych zmian w aspekcie własności TVN to właśnie kierunek, który on nadał stacji decyduje o jej dzisiejszych poczyniach na rynku. Oczywiście doraźnym celem był zysk ale miał to być naturalny efekt "dobrze robionej telewizji".
TVN jest zdecydowanie bardziej kreatywna. I chociaż często przybiera to formę zwykłego zaadaptowania do naszych realiów rozwiązań, formatów, całych programów sprawdzonych na świecie - to jednak dynamika wprowadzania tych ulepszeń przez TVN wymusiła realne zmiany u pozostałych graczy na rynku. To duża zasługa tej stacji. Jednak jest i ciemna strona tego faktu - zwiększanie atrakcyjności często odbywa się kosztem spłycenia przekazu, znaczącego obniżenia poziomu intelektualnego programów a to już jest pójście na łatwiznę znane z Polsatu.
Teraz dnośnie tego co kinomana najbardziej interesuje czyli filmów... (oczywiście wyłączając wszelkie seriale) Według mnie obie stacje ani nie powalają na kolana ani się nie kompromitują. Ciągłe powtórki i sporadyczne pojawianie się wartościowego tytułu są naturalnym efektem kalkulacji dyrektorów programowych. Wystarczy być selektywnym i wykorzystywać okazje. I tyle w tym temacie bo sam akurat rzadko poszukuję filmowych inspiracji na antenie tych dwóch stacji.
A co do konfrontacji Godfather-Obcy to z czysto formalnego powodu - przerywania emisji przez reklamy - zmagania Ripley przeplatane 5-minutowym blokami z podpaskami i Red Bullem (lub też losowaniem Lotto ;) ) mogą okazać się wypranymi z emocji filmikami sci-fi. Oczywiście w przypadku Ojca chrzestnego to też herezja ale to nie ten gatunek gdzie zbudowanie napięcia u widza jest jednym z najważniejszych celów. Mniejszy więc uszczerbek dla odbioru. Na szczęście sam nie mam takich dylematów bo wszystko powyższe mam na dvd ;) ;)
no wiec można oceniać to dwojako. są to napewno dwie świetne stacje i ciężko powiedzieć która powiela którą. (osobiście uważam że każda każdą). nie podoba mi sie natomiast podejście tvn-u do polityki, televizja ma duży pływ na to co sądzą ludzie, nie powinni wiec promować ani robić antyreklamy ugrupowaniom politycznym. polsatowi tego zarzucić nie można . to moje zdanie i każdy ma prawo sie z nim nie zgadzać.