Ostatnio (ostatni piątek 23.07 około 23-ciej) TVP program 2 wyemitował świetny film rzecz o 2 siostrach, z których jedna była ciężko chora. Muszę sprawdzić tytuł. Naprawdę cudowna konwencja, świetne pomysły scenarzysty i operatora. Rzadko zdarza się o przyzwoitej godzinie obejrzeć w TV dobry film. Proszę was podzielcie się tym co udało Wam się dobrego obejrzeć w TV (niekoniecznie z tytułami) a ja sprawdzę tytuł.
Chodzi ci o "Księgę gwiazd" Z Mary Stuart Masterson. Rzeczywiście film miał specyficzny klimat. Czasami zdarzają się w telewizji ciekawe filmy. Ale ostatnio coraz rzadziej. Oglądałaś "Sztukę latania" z Kennethem Branaghem i Heleną Bonham Carter? Też ma podobny klimat.
Tak oglądałam, również bardzo dobry film może ten klimat jest związany z Wielką Brytanią, chyba oba filmy powstały w tym kraju, ale "Księga ..." wydaje się bardziej magiczna może chodzi o sposób patrzenia na rzeczywistość taki odrealniony. W "Sztuce latania" przyglądano się barzdziej problemowi kalectwa, dla niektórych jest to twarda rzeczywistość. Z drugiej strony ludzie kalcy pewnie inaczej patrzą na świat niż Ci uważani za nie kalekich. Anglicy mają do tego dryg, czasem staje się to bardzo odrealnione np. jak "Alicja w Krainie Czarów" lub książki Jonathana Carolla (innego niż ten od Alicji). W każdym razie taki bajkowo magiczny sposób przyglądania się rzeczywistości bardzo mnie fascynuje w kinie.
No i bardzo dziękuję za tytuł - nie muszę już sprawdzać - nie lubię się bawić w encyklopedię. Niemniej jednak tytuły takich filmów warto zapamiętatywać.