... jedna z nielicznych, która przeniknęła do widza zza oceanu... imponujący dorobek.
i nie rozumiem dlaczego wśród najważniejszych wypowiedzi o Agnieszce Holland umieszczono wyłącznie negatywy, cały ten jad. To dowodzi jakiejś koszmarnej stronniczości (tu kieruję zarzut wobec twórców strony). Można wysnuć wniosek, że na filmwebie utworzyło się jakieś narodowe stronnictwo - nastawione wrogo wobec reżyserki. Co oczywiście jest nieprawdą, bo pojawiły się także wypowiedzi przychylne, które niestety nie znalazły takiego uznania.
Przytocz proszę te wypowiedzi przychylne o Polakach, bo ja takich nie słyszałam/czytałam. Ona agresją się wykazuje do własnych rodaków to się nie dziwie , że z ich strony jest jad. Ja się takimi słowami gwiazdy z przerośniętym ego nie przejmuje , więc teraz nawet tego plucia jej na nas nie przytoczyłabym , ale na szacunek z mojej strony niech nie liczy. Jest osobą publiczną i takie żałosne opinie powinna zachować dla siebie.
Cóż, podzielam opinie Agnieszki Holland na temat wielu Polaków pomimo, że jestem Polką, a Polskę postrzegam jako nietolerancyjny zaścianek. I to, że ktoś mówi o tym głośno nie jest JADEM tylko wygłoszeniem pewnej opinii, może ma skłonić do refleksji. Idiotyzmem byłoby natomiast głoszenie laurek i peanów ku czci narodu, taką epokę mamy za sobą,
Ja też nie mam najlepszego zdania o nas Polakach, ale wrzucanie wszystkich do jednego worka przez babę, która nic nie wie o życiu w Polsce za minimalną krajową jest bardziej niż śmieszne. Nikt jej nie każe głosić laurek i peanów na nasz temat, ale takie gadanie mogłaby zostawić dla siebie. Tylko o niej to źle świadczy, nie o nas. Mądry człowiek- obcokrajowca nawet się tym nie przejmie i nie wyrobi sobie opinii, póki sam się nie przekona na własnej skórze jacy jesteśmy.
To tak jakbym ja miała powiedzieć, że Amerykanie to najgłupszy naród na świecie, bo prawie nikt tam nie ma skończonych studiów bo ich nie stać, a reszta ma kupiony dyplom za kasę rodziców. W tyłku mają własny język i mówią niegramatycznie, jeśli oczywiście nie są analfabetami. Co druga laska będąc nieletnią ma dziecko z jakimś dealerem gangsterem, a własne dziecko wychowuje na przyszłą gwiazdę Disneya. żeby zarabiało na mamusię.
Zapominasz jednak o tym, że tacy twórcy jak Agnieszka Holland, Jan A.P. Kaczmarek, Paweł Pawlikowski i wielu, wielu innych - przez to czego dokonali są promocją Polski. Ich dokonania świadczą przecież najwymowniej o polskiej wrażliwości, są jakimś głosem w świecie. I pod tym względem Agnieszka Holland dokonała dużo więcej niż całe grono rodaków-paszkwilantów. Krytyka Polski i Polaków jest uprawniona - i głosić ją może każdy jeśli tylko dostrzega coś co go jakoś poruszyło. Ty, ja, reżyser, muzyk, dziennikarz, pisarz. Dlatego kompletnie odrzucam taki sposób myślenia o jakim piszesz -( "takie gadanie mogłaby zostawić dla siebie"?! Koszmar.) Właśnie odwrotnie - głośmy nasze oburzenie wobec tych rzeczy i zjawisk które postrzegamy jako złe - choć to wymaga odwagi. Na pointę - niskie zarobki nie usprawiedliwiają w żaden sposób rasizmu i nietolerancji dla inności.