To nie był zupełnie scenariusz, to było coś jak krótkie opowiadanie.
Esej Andrieja napisany podczas wstępnego egzaminu na WGIK. Został
napisany za jednym podejściem, licząc w sumie 6 stron tekstu. Za tą
pracę Andriej otrzymał najwyższą ocenę, "5". Historia opiera się na
jego doświadczeniach podczas wyprawy na Syberię, latem 1953 roku.
Andriej pracował jako pobieracz próbek w naukowej ekspedycji, która
została wysłana na Syberię przez Instytut Złota w Moskwie... jednak
prawdziwym celem wyprawy nie były poszukiwania złota, lecz raczej
diamentów... naturalnie diamentów dla przemysłu, na które było duże
zapotrzebowanie w ZSRR.
Opowiadanie zostało zatytułowane "Koncentrat", ponieważ w procesie
analizy skały, stosowana jest procedura, podczas której skała jest
czterokrotnie "koncentrowana" aby określić co w sobie zawiera.
Wyprawa była okryta wielką tajemnicą, utrzymywana była jako
tajemnica
państwowa. Ale opowiadanie nigdy nie zostało sfilmowane, nie powstał
na jego podstawie scenariusz.
No i co? Poczekałbyś trochę, a zobaczyłbyś przy "Koncentracie" opis o treści, którą sam przytoczyłeś (zresztą za: http://www.acs.ucalgary.ca/~tstronds/nostalghia.com/). [www.acs.ucalgary.ca/~ts ...] Jeśli usunie się taki film, wkrótce prawdopodobnie znowu ktoś go doda, sugerując się imdb (bo w ich bazie film ten figuruje). Poza tym to chyba nielada ciekawostka, więc czemu pozbawiać jej filmwebowiczów? Tym bardziej że podobne filmy są już w bazie: http://www.filmweb.pl/Film?id=120545 [www.filmweb.pl/Film?id= ...]
Niestety tego filmu nie ma i nigdy nie powstał, a jak wiesz Tarkowski nie żyje- więc go nigdy nie będzie, choćby nawet imdb wypisało jeszcze 5 dodatkowych:)
Mam całą filmografię Tarkowskiego, ale tego filmu nie ma- jego rodzina jak i studia na jakich przebywał calkowicie potwierdzili to co pisze na stronach zagranicznych Nostalgii, i uznali całkowitą słuszność- że tego filmu nie ma poprostu.
Mam stare gazety rosyjskie (które także potwierdzają to).
Wczoraj dodałem na emule Tempo Di Viaggio- jeżeli się tym bawisz, to możesz powoli ściągać, przetłumaczyłem też napisy na Polski.
Został jeszcze film "Dzisiaj przepustki nie będzie"- myśle także o umieszczeniu go na sieci p2p- ale jeszcze nie teraz- i to będzie ostatni film do kompletnej całej dyskografii.
Z krótkich studenckich filmików został jeszcze Dzisiaj przepustki nie będzie (film czarno-biały), naprawdę ciekawszy i bardziej rozbudowany film niż Zabójcy, ale z kolei Mały Marzyciel- bardziej mi przypadł do gustu- z pierwszych etiud.
Tak, zauważyłem że udostępniasz "Czas podróży" (równiez korzystam z fileheaven ;-) - a chyba nie ma większego miłośnika Tarkowskiego niż Ty, więc tak skojarzyłem że ten Paweł z filmwebu i ten z FH to ta sama osoba [tym bardziej, że znam też Twoją stronę o Tarkowskim]). Niestety ostatnio mam niemałe kłopoty z działaniem edonkey'a, więc niestety zmuszony jestem go sobie darować...
Wracając do "Koncentratu", to jednak uważam że dobrze jest jeśli istnieje w bazie filmwebu, choć to faktycznie coś na kształt paradoksu czy nonsensu ;P
Witam!- zgadza się:)- "Czas Podróży"- ma na razie około 23 źródła- w tym u mnie znajduje się na razie całe, chciałbym aby się rozpowszechnił, gdyż to interesujący film-dokument, nie pozbawiony oczywiście uroku- reki mistrza. Z "Koncentratem" jest sprawa oczywista, lecz masz rację co do tego- iz mimo że nie istnieje- może istnieć jako coś przypominającego nieoszlifowany szczyt piramidy- jaką mogą być filmy Tarkowskiego, może to być jakaś nieodgadniona do końca część filmografii- jako część pewnej tajemnicy, jakie stale się przeplatają w filmach tego geniusza- pozdrawiam!
Hej, z tego co się orientuję przetłumaczyłeś także kilka tekstów do filmów Tarkowskiego. Ciekawi mnie czy zainteresowany byłbyś zrobieniem napisów do filmu innego rosyjskiego klasyka - Andrieja Konczałowskiego i jego "Syberiady". Jeśli podejmiesz się zadania, mogę zaopatrzyć Cię w kopię tego fantastycznego filmu :)
Witaj !!!
Jak na razie nie rozważam tłumaczenia napisów do Syberiady, mam ten film ale chciałbym mieć wersje reżyserską- może kiedyś się ukaże!
Na razie będę pracował przy tłumaczeniu Nocy- Antonioniego, ściśle w/g scenariusza z książki M. Kornatowskiej- to zapewne zajmie mi dużo czasu- ale brakuje mi tego filmu do całej tetralogi tego Twórcy w języku polskim, i zależy mi na perfekcyjnym przetłumaczeniu tego dział. Zaś na następny tydzień ukaże się Andriej Rublow- po polsku- w wersji reżyserskiej na 3 CD, jest już przetłumaczony tylko drobne korekty gramatyczne- w/g mnie będzie to bardzo dobre tłumaczenie tego wielkiego działa Tarkowskiego.
Dlaczego jest informacja, że Andriej Tarkowski wyreżyserował Koncentrat??? Jak mógł go wyreżyserować skoro filmu nie było...?? Napisał scenariusz O)K) ale wyreżyserował??
Też się dziwie, poprostu ludzie uwierzyli w internetowa bazę filmów w usa, oficjalnie potwierdziła rodzina, jak i wytówrnia filmowa- że Koncentrat- to jedynie scenariusz- film nigdy nie powstał:)
ale niech ludzie dalej żyja w błędzie- nawet w świadomym błedzie...:)
Także nie czaję, po co dodaje się do bazy filmów filmweb.pl rzeczy, które nie istniały. Argument, że jakiś amrykaniec tak uczynił, bo nie doczytał... bardzo głópi. Gdzieś wyżej wyczytałem, że ktoś ten ,,film’’ dodał, by nikt go dodawać już przez pomyłkę nie musiał: czy to jest mądre? Rozumowanie Katrola dziwaczne conajmniej.
A nawet jakby Andrzejek był napisał kiedyś taki scenariusz... to także wolałbym, aby nie wpisywać tutaj scenariuszy niezrealizowanych. Wtedy by trza za ciosem iść i np. powypisywać scenariusze o... chociażby Wojciecha Jerzego Hasa, które przed ,,Pętlą’’ (ale i po) mó odrzucała cenzóra. A jak Has, to setki innych ziomów, byłby niezły syf ftedysz, ale by sie dopiero ludzie w balona robili! Oponuję więc za jakąś konsekwencją: albo albo!
A do Pawła B., jeśli to czyta (albo do innych, co odpowiedź znają), mam pytanie o SYBERIADĘ. Owósz mam wersję taką nieco 3 godziny przekraczającą, a tu i ówdzie można wyczytać, że film ma 4 i pół godziny. Więc ja mam jakąś okrojoną, komercyjną wersję, czy jak? Jak to było z tym filmem?