Andriej Tarkowski

8,7
1 850 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Andriej Tarkowski

Jest mozliwość zrobienia zagranicznych wydać dvd- z polskimi napisami. Pod uwage wziołem wydawnictwa Criterion Collection i Artificial Eye- z tego pierwszego wziolem pod uwagę jedynie solaris, i Andrieja Rublowa (205 min-wer.reż), zaś z Artificial Eye- pozostałe.

Napisy chciałbym stworzyć ze scenariuszy- 2 tomowej wersji- jakie posiadam, jak na razie stworzyłem jedynie napisy w/g scenariusza do "Walec drogowy i skrzypce"- uwzględniłem pełne odbicie dialogów jakie w filmie maja miejsce- więc uważam napisy za wzorcowe.

5 programami można stworzyć kopie orgionału, z opcją wyboru polskich napisów w menu, sam to przetestowalem jak na razie na tym filmie- i wszystko ladnie działa- więc otwieraja sie nowe drzwi- na filmy o jakości które w Polsce nigdy nie będa miały miejsca- i napisy dialogowe- które nigdy nie będą wzorcowym odbiciem scenariusza samego rezysera.

Praca jest bardzo długa i w szczególności czasochlonna- ale w przyszlości chciałbym stworzyć coś co będzie idealne w obrazie, dźwięku i w napisach- zamówienie filmów jest na kwote około 900,- zł, w sumie brakuje mi jedynie 2 pozycji- do pelnej filmografii wydanej na dvd- 2 najlepszych wytwórni- pozostają tylko chęci i praca.

Napisałem o tym, aby postawić kolejny krok w kierunku poznawania rezysera, artysty i mistrza- jakim zapewne jest...

Pawel_2

Nie myślałeś żeby zgłosić się z tym np. do p. Gutka czy p. Torbickiej? Myślę, że to osoby które mają chęci, znajomosci i na pewno by pomogły w jakis sposób. Przecież wydanie boxu Tarkowskiego z dodatkiem PL i ENG napisów to byłby RARYTAS!

Pawel_2

Idea jest jak najbardziej sluszna; w Polsce nie ma niestety mozliwosci dostania na DVD (z polskimi napisami) takich filmow jak dziela Tarkowskiego, Antonioniego, Bunuela, Saury i dlugo jeszcze mozna wymieniac.

Jest oczywiscie alternatywa w postaci divixow czy innych wynalazkow dla masowego widza, ale jesli ktos mial mozliwosc ogladania "Stalkera" w formacie DVD ten wie o czym mowie.

Nie wydaje mi sie zebysmy mogli sie szybko doczekac polskiego wydania filmografii Tarkowskiego (choc Gutek wlasnie wydal kilka filmow Bergmana - chwala mu za to). Niestety przyczyniamy sie do tego i my - zalozyciel tego tematu rowniez - sprawa jest oczywista wiec nie bede sie w to dalej zaglebial.

Jesli chodzi o samo opracowanie napisow to nie jest to sprawa zbyt skomplikowana ale zdecydowanie bardzo pracochlonna. W tym miejscu podchodzil bym jednak bardziej sceptycznie do opierania sie glownie na przywolanych przez Ciebie scenariuszach - jak pewnie dobrze wiesz nie sa one pelnym odbiciem dialogow filmowych o czym najlepiej swiadczy Stalker.

Twoj post juz troche tutaj wisi bez wiekszego odzewu. Daj znac jak ida prace nad projektem a jesli potrzebowalbys pomocy to sluze serdecznie.

poiuyt

chodziło mi o jakąś alternatywe, mozna powiedzieć o jakiś zastępnik- tego co nie ma. Kiedyś kupiłem wydanie Bergmana, i to jest to na co można czekać- piękne wydanie w pudełku- rozkładane kartonowe opakowania czarnych pudelek z przezroczystymi płytami dvd, opis na każdej, także z nagrodami, i do tego książeczka z opisami filmów- chyba ta sama treść co na stronie gutka. Pakiet nie jest tani i nie jest dla masowego kinomana- i tu zachodzi pytanie- czy to sie opłaca pod kątem zysku- oczywiście dla nich?-tego nie wiem- ktoś to pewnie przeliczył, przeprowadził analize- no i chyba sie opłaca...

Co do Tarkowskiego- faktycznie wydanie Artificial Eye- Stalkera i Zwierciadła w formacie dźwięku 5.1- to inna bajka, tło muzyczne robi niesamowite wrażenie, no ale np. Nostalgia czy Ofiarowanie- już zrobione w wersji 2.0, co jest oczywiście dotkliwie odczówalne- zwłaszcza przy porównianiu. Zdecydowałem sie jenak na zakup Rublowa i Solaris- wydawnictwa Criterion Collection- dlatego że Rublow- tu jest w wersji reżyserskiej (w Artificial Eye- nie)- i Solaris- ma więcej dodatków (2DVD). Jak na razie mam tylko zrobione napisy w/g scenariusza do filmu: "Walec drogowy i skrzypce"- angielskie hardsuby- niestety są łączone z filmem i mozliwość dodania polskich- bedzie powodowac efekt nakrywania się jednych na drugie- ale scenariusz tworzy "odbicie lustrzane" dialogów w filmie- dużo kwesti i małych niułansów było po angielsku pominięte!

Naprawdę to praca na długie jesienne wieczory- bardzo czasochłonna- myśle że kiedyś napewno będę próbował wziąść się za jakiś kolejny film.

Ale pomysł wydania pakietu Tarkowskiego- to sprawa moich marzen- estetyczne okładki- remasterowany obraz i dzwięk- gdzie tylko się da- najlepszy, no i ujęcie jeszcze filmów: Dzisiaj przepustki nie będzie i Zabójców- cały poprostu komplet- przyznam że 1000,- zł mógłbym wydać- aby cos takiego mieć- no i koniecznie polski lektor- do wyboru, o napisach nie wspomne:)

Pudełko o oszczędnym prostym kształcie i kolorystyce- ale to już sprawa do grafików. Można ująć jeden fakt, że np. Bunuela nie dalo by się wydać w całej gamie filmów- gdyz jest za dużo, tak jak w przypadku Bergmana- to juz na pewno nie, ale Tarkowskiego- można śmiało "zaryzykować" na wszystkie filmy- całą filmografię.

Pawel_2

Mam pytanie natury technicznej: na jakich płytach nagrane są Solaris i Rublow z Criterion Collection i Stalker z AE? DVD9 czy DVD5?

poiuyt

i wciąż brak boxu z jego filmami...

MaX_20

Ale jest box kina rosyjskiego, gdzie znajdziesz Stalkera, Solaris, Dziecko wojny i Andrieja Rublowa. Zawsze coś:)

krysiron

I Ofiarowanie jest pojedynczo do kupienia.

Pawel_2

Dajmy sobie z tym na razie spokój. Wchodzą nowe formaty HDDVD i BlueRay, niedługo one będą rządziły na rynku. Po co komu pokompresowane materiały, które obecnie promuje się na zwykłym DVD? W tych filmach są piękne zdjęcia, warte bezstratnego wydania z ostrym jak żyleta dźwiękiem. Jestem za tym, by Gutek czy Mayfly nie spieszył się z wydawaniem filmów Tarkowskiego. Czekajmy cierpliwie na coś naprawde wartościowego... O kombinowaniu czegokolwiek własnym sumptem nawet nie ma sensu mysleć. Jaki zasieg miałoby to wydawnictwo? Kto by je miał? To jakieś mrzonki.

Pawel_2

Jeżeli miałbyś robić napisy a piszesz "wziołem" to ja dziękuję, nie chciałbym...