Andrzej Sapkowski

9,1
897 ocen scenariuszy
powrót do forum osoby Andrzej Sapkowski

Saga Wiedźmińska powinna być lekturą w szkołach.

0wner2

Ha i może być! Zgodnie z nową podstawą programową jedną z lektur obowiązkowych jest wybrana (przez polonistę) powieść fantasy, więc jeżeli nauczyciel wybierze Sapkowskiego, to w szkołach "Wiedźmin" będzie omawiany na polskim :D ja niestety będę przerabiał Tolkiena :(

0wner2

Może nie całość, ale wybrane opowiadania jak najbardziej.

litwosxd

Moim zdaniem bardziej Pieciąksiąg, a nie opowiadania.

0wner2

Lecz by zrozumieć sagę, trzeba ją przeczytać całą. A jest w niej mnóstwo przemocy i erotyki, na którą Ministerstwo w życiu nie pozwoli.

litwosxd

No bez przesady, do Liceum to by się nadawała :P

0wner2

Ta, polonistki by mdlały jakby uczniowie zaczęli rzucać ulubionym cytatami. "No bo przecież w lekturze było!".

litwosxd

Hehe :D

użytkownik usunięty
0wner2

Oprócz sagi o Wiedzminie dodać Lord of the Rings i Harrego Pottera no może jeszcze Conana z Cymerii i mamy zestał zmieniający mentalność narodową orpócz tego nie z fantazy Mechaniczną Pomarańczę i Lot nad Kukułczym Gniazdem i patriotyzm ala prezes JK zniknie w try mi ga

Harry Potter to syf w porównaniu do LOTRA i Wiedźmina.

użytkownik usunięty
0wner2

Nie dla mnie to jedna z tych książek,z którymi się dorasta na kolejne książki oczekiwało się z niecierpliwością choć pani Rownling daleko do Sapkowksiego i Tolkiena jednak to jedna z moich ulubionych książek fantazy

użytkownik usunięty
0wner2

Zgadzam się :) co takiego sie wszystkim nastkom podoba w tym Harrym Potterze?!
Lotr i Wiedźmin przynajmniej ma jakąś fabułę

LOTOR średniak Conan ujdzie a Poterem tto kartkami można sobie co najwyzej tyłek podetrzeć jeśli dobrej jakosci papier

użytkownik usunięty
0wner2

a obowiązkowy serial Z archiwum X filmy Klątwa i the ring wersje japońskie i macie wychowanych młodych Polaków XXI wieku

0wner2

Miałem w gimnazjum przerabiać "Miecz przeznaczenia", ale nie przerabialiśmy, bo... większość nie chciała! Od kiedy to uczniowie decydują czy lekturę chcą czytać czy nie.

doliwaq

miecz przeznaczenia zaje a

0wner2

Jeżeli chodzi o polskich pisarzy fantasy (nie sci-fi) to zdecydowanie najlepszy w historii wraz z Feliksem W. Kresem. Stawiam ich na równi, czytam polskie fantasy i jest naprawdę dużo świetnych książek innych autorów ale proza Tych Panów bije wszystko.

0wner2

A w mojej szkole właśnie przerabiamy Krew Elfów (3 gimnazjum) :) Tyle że i tak książkę przeczytało około 5 osób na 23.

paulinea

To debile jacyś.

paulinea

Ale Ty chyba przeczytałaś? ;-) Kiedy weszła książka Sapkowskiego do spisu lektur? Orientujesz się może?

_ENKI_

Jasne, ja już kilka lat temu czytałam całą serię. Wydaje mi się, że ta książka to osobista inicjatywa nauczycielki.

0wner2

to byłaby jedyna lektura jaką bym przeczytał:D

0wner2

"Najwybitniejszy polski pisarz w historii"
To zdanie miałoby podstawy sensu, gdybyś przed słowem "historia", dopisał słowo "fantasy". Pomijając już nawet klasykę polskiej literatury, z którą częściowo miałeś styczność na lekcjach języka polskiego, to nawet w ogólnie pojętej fantastyce Sapkowski wypada przeciętnie. O wiele ciekawszym pisarzem był na przykład, nasz "polski Orwell" - Janusz Zajdel.

użytkownik usunięty
0wner2

Dla mnie nie ma lepszego pisarza fantasy również i na świecie. Najbardziej mnie śmieszy jak ludzie miano najlepszego przypisują Martinowi, temu od Gry o Tron. Co najmniej niedorzeczne i śmieszne. Nie ma nic lepiej napisanego niż cykl wiedźmiński. Jeśli kiedykolwiek drogi hejterze o nicku killer83_2 to zobaczysz mam nadzieję że połkniesz język ze złości. Ale nie zobaczysz bo nie ma tu miejsca dla miłośników "geniuszu" Martina.

użytkownik usunięty

Dokładnie!