Anna Guzik

7,0
1 852 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Anna Guzik

Chcesz napisać o aktorze? Idź do teatru...
Opinie oparte na miernych serialach o miernej fabule i miernych dialogach, wymuszających mierną grę nie wystarczą.
Żeby o aktorze cokolwiek powiedzieć, trzeba go zobaczyć na deskach teatru. Trzeba przez chwilę pooddychać tym samym scenicznym powietrzem, poczuć wibracje wywołane jego głosem, nie głośnikiem telewizora, czy kina domowego. Trzeba słyszeć każdy krok i szelest kostiumu. Dostrzec napięcie między aktorami, którego nie odda żadna kamera.
Wtedy dopiero można cokolwiek powiedzieć.
Anna Guzik to fantastyczna aktorka dramatyczna, potrafiąca zagrać w sposób brawurowy, omalże na granicy wybuchu. Umiejąca budować na scenie nastrój tak precyzyjnie, że aż niedostrzegalnie. To aktorka, która jako jedna z nielicznych grając nie mizdrzy się do widza, nie udaje, że gra, jak gros jej koleżanek i kolegów po fachu, którzy na deskach kontrolują się, przyglądają sobie w trakcie gry i korygują. Ona wchodzi w rolę jakby zupełnie zapominając o sobie, stając się rolą, utożsamiając z nią w pełni. Jej ekspresja jest prawdziwa.
Coraz trudniej o taki kunszt.

Chcesz poznać aktora? Idź do teatru.

farestart

Zgadzam się w stu procentach.
Dawno nie widziałam na teatralnych deskach tak przekonywującej gry aktorskiej.
Polecam "Piaskownicę" w Teatrze Polskim w Bielsku-Białej

felutka

A ja się nie zgadzam. Akurat Anna Guzik w Na Wspólnej jest jedną z
najkoszmarniejszych odtwórczyń. Taka Anna Korcz czy Ewa Wiśniewska potrafią
zamienić te drętwe dialogi w perły. Nie sztuką jest być genialnym w roli.
Sztuką jest być genialnym w rolach.

farestart

Masz racje...
Widzialem ta Pania w paru spektaklach i zawsze byla po prostu swietna...
Mam to szczescie, ze mieszkam w okolicach Bielska-Białej i mam mozliwosc zobaczenia jej w Teatrze Polskim :)

farestart

ale to jest filmweb a nie teatrweb :P