Barkhad Abdi

Barkhad Cabdi

7,6
5 243 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Barkhad Abdi
sweet_anger

spore zaskoczenie.

sweet_anger

kpina jakaś :/

sweet_anger

Pewnie Oscara też dostanie, wierzyć się nie chce...

sweet_anger

O ch.. wam chodzi koleś zagrał genialnie, jego postać była jak z dokumentu.

young22

Gdyby takie nagrody były corocznie i konsekwentnie przyznawane tylko za konkretną rolę, to ok. Ale tak nie jest. Zawsze są jakieś tendencje, poprawność polityczna, moda, zwał jak zwał. W każdym razie w tym roku od czasu ogłoszenia nominacji były wrzuty pod adresem Amerykańskiej Akademii Filmowej, że nominuje za mało kolorowych. To samo było w 2002 roku i wtedy laureatami zostali Halle Berry i Denzel Washington. I o ile Denzel zagrał mistrzowsko (ale Crowe w "Pięknym umyśle" w niczym mu nie ustępował, a może i go przerósł), to nagroda dla Berry była wg mnie pomyłką i powinna trafić do Judi Dench za "Iris", bo to była rola absolutnie wybitna. No ale nie trafiła, bo było ciśnienie na nagradzanie czarnoskórych aktorów. I dzisiaj także mamy podobną sytuację. Więc szanowne Hollywood nagrodzi i McQueena za "Zniewolonego" i McCounaghey'a za rolę geja z AIDS w "Dallas Buyers Club" (tutaj akurat w pełni zasłużenie), a może i Abdiego za "Kapitana Phillipsa" (choć Leto jest bezkonkurencyjny aktorsko).
Dla niego sama nominacja jest wielkim wyróżnieniem, bo to człowiek znikąd, nie ma na koncie ani jednej choćby kilkusekundowej roli i nie wiemy tak naprawdę czy jest dobrym aktorem. W sumie to nic o nim nie wiemy, może po prostu zagrał siebie.
Nie ma sprawiedliwości w świecie nagród filmowych, nigdy nie było i nie będzie, bo to potężna machina biznesowa rządząca się swoimi prawami i nagradzająca twórców wg aktualnej koniunktury.

sweet_anger

Masz racje oscary zazwyczaj nie są sprawiedliwe właśnie przez poprawność polityczną, dla mnie np.fakt że Di Caprio nigdy nie dostał statuetki to jakaś kpina. Co do Abdiego to w ogóle by mi nie przeszkadzała jego wygrana, przyznam szczerze że bardziej mi się podobał niż Leto, wydaje mi się że łatwiej zagrać kontrowersyjną postać transwestyty w kiecce niż postać w teorii banalną, która jedyni dzięki Abdiemu stała się nieprzeciętna.

young22

W tym roku DiCaprio też nie dostanie Oscara, co oczywiście jest wielką niegodziwością i koronnym dowodem na brak obiektywizmu przy przyznawaniu statuetek. No cóż...