Benedict Cumberbatch

Benedict Timothy Carlton Cumberbatch

8,7
114 763 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Benedict Cumberbatch

Żeby nie było, pytam z czystej ciekawości. Wiecie coś na ten temat?

(on mi w sumie nie wygląda na ateistę, ale ma ciekawość musi być zaspokojona)

RaptorRed

podobno najbliżej mu do buddyzmu, ale nie pamiętam, gdzie to wyczytałam

iwonrud

Nieważne gdzie, grunt, że pamiętasz, iż wyczytałaś.

Dzięki.

Do buddyzmu..Ciekawe.

RaptorRed

ale nie praktykuje, to bardziej system filozoficzny, więc nie masz odpowiedzi na swoje pytanie

tutaj coś znalazłam, podobno gdzieś tu mówi , że był protestantem, ale nie słuchałam tego
https://itunes.apple.com/us/podcast/sherlock-meet-the-filmmaker/id815189745?mt=2

iwonrud

W każdym razie dziękuję za poświęcenie.

iwonrud

Wyczytałaś to na angielskiej Wikipedii. :)

lkulka

raczej nie, ale wszystko jest możliwe z moją starczą demencją ;)

iwonrud

Mi wygląda na normalnego faceta. Wierzącego.

Megawiki2001

mam masę normalnych znajomych - niewierzących
aktor jest od grania ;)

iwonrud

ja gdzieś czytałam że jak kręcił Star Treka to mówił że "kostium był tak obcisły że było widać jakiego jest wyznania" , więc zdawało mi się że może jest żydem.

Vala_MalDuran

To mógł być żart. W Ameryce obrzeza się chłopców za względów higienicznych a nie religijnych. Może jest obrzezany, ale to nie oznacza, że jest Żydem. Sama kiedyś miałam chłopaka, który musiał być obrzezany w wieku młodzieńczym a był katolikiem.
Zresztą co to za różnica jakiego jest wyznania?

malgorka

on nie jest z Ameryki tylko z Wielkiej Brytanii :p

Kinuska

Wiem o tym. Podałam przykład Ameryki. Są różne motywy, nie tylko religijne.

Vala_MalDuran

Równie dobrze dzięki kostiumowi można było stwierdzić, że nie jest żydem. Ani muzułmaninem, bo także ta religia przewiduje obrzezanie :-)

ACCb

He, he, właśnie, właśnie kostium może być za, albo przeciw :]. Pewnie wychował się po prostu w zachowawczym Anglikanizmie brytyjskiej, wyższej klasy średniej i w coś tam wierzy, ale za bardzo nie wiadomo w co. Trochę wiary przodków, trochę buddyzmu, trochę animizmu itp :), taki "new age", przecież to typowe u aktorów. No chyba, że się nie ujawnia, konkretna wiara (chyba że Judaizm) jest nie medialna.

RaptorRed

A zresztą to kogo to obchodzi. Nie znamy go z życia normalnego i nie możemy go w ten sposób ocenić. Nawet jeśli wierzył by w coś innego to i tak aktorem zostałby nadal świetnym. Tak w ogóle to poco te tematy?! Obrażamy BC!

RaptorRed

rzeczywiście na wikipedii jest, że najbliżej mu do buddyzmu ale nigdy nie natknęłam się na materiał źródłowy ;)
Sam Benedict mówił (w Apple Store Sherlock Q&A , nazywało się to chyba Applelock czy cos w tym stylu, jakieś 2 mies. temu), że wychował się w religii protestanckiej (w domyśle jak sądze: anglikanizm). Ale ogólnie to chyba nie jest jakoś bardzo wierzący ;)

m_gnomik

co do buddyzmu to nauczał angielskiego w jakiejs buddyjskiej szkole po studiach ale nic odnosnie wierzen osobistych nie wyczytalam

ANULKA870

hm... nie po studiach tylko "gap year" przed studiami raczej ;) to było w Tybecie, nauczał angielskiego w klasztorze (buddyjskim). Szczerze mówiąc nie sądzę, żeby to miało sprawić, że ktoś przejdzie nagle na buddyzm. Ale kto go tam wie, jeśli mówi niby, że "najbliżej mu do buddyzmu" to prawdopodobnie oznacza to tyle, że podobały mu się takie czy inne elementy życia/wiary owych mnichów. Biorąc pod uwagę, że nikt go w żadnym kościele/świątyni nie widział, nie deklaruje się jako wierzący oraz ogólne tendencje społeczeństwa myślę, że można śmiało powiedzieć, że wyznawcą żadnej religii nie jest. W każdym razie nie praktykującym. :)

RaptorRed

Przyznam szczerze. To było głupie pytanie.