Benedict Cumberbatch

Benedict Timothy Carlton Cumberbatch

8,7
114 763 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Benedict Cumberbatch

no właśnie - które jego role (poza Sherlockiem) uważacie za najlepsze? A które najbardziej lubicie? Wprowadzam takie rozróżnienie, bo podziwiam jego rolę w "Pokucie", ale trudno ją lubić... Znakomity jest też jako Christopher Tietjens, zwłaszcza jak się zestawi tę ciężką sylwetkę i nieruchomą twarz z wibrującym Sherlockiem - ale też jakos nie budzi we mnie sympatii. Natomiast bardzo lubię Rory'ego w "Fortysomething" (czy BC grał kiedyś kogos równie normalnego i sympatycznego?) No i Peter Guillam w "Szpiegu": znakomita rola i facet, z którym bym się chętnie umówiła, gdyby nie to, że w weekendy woli odwiedzać swoje stare ciotki :-)

ACCb

Według mnie BC jest genialnym aktorem. Potrafi wczuć się w każdą rolę i oddać charakter granej przez niego postaci. Bardzo lubię go w "Pokucie". Paul Marshall był naprawdę przerażający. Lubię też jego grę w miniserialu "Na koniec świata", gdzie świetnie potrafił przedstawić przemianę bohatera czy też jego wybuchową postać Davida w filmie "Wreckers". Aleksander Masters w filmie "Stuart: Spojrzenie w przeszłość" też jest przekonujący. Zauważyliście że on bardzo często gra geniuszy? Zaczynając od Hawkinga, van Gogha, Stephena Ezarda w "The Last Enemy" na wielbionym przeze mnie Sherlocku kończąc.
Mam tylko nadzieję, że po "Star Treku" i "Hobbice" będzie bardziej rozchwytywany jako aktor.

ACCb

Fortysomething! Rory był najcudowniejszym człowiekiem świata. Taki dobry i uczuciowy. Jak właściwie żaden inny jego bohater. Peter Guillam (a pomyśleć, że poszłam na ten film dla Gary'ego :D). Tak niesamowicie przejmujący w Hawkingu.
Jeśli wszystkie filmy o których się mówi, że mają wyjść w tym roku z nim: Hobbit, Sherlock sezon 3, film The Fifth Estate, film o Turingu, August Osage Country, 12 years a slave, teraz jakiś nowy film Absolutely Anything, Star Trek, to chyba nie będziemy wychodzić z kina/ od telewizora. Jak cudownie :D Chociaż zastanawiam się czy fen facet śpi czasem.

rose_16

No cóż, zdaje sobie sprawę, że wlaśnie ma swój czas - i dopóki pojawiają się ciekawe propozycje, trzeba z nich korzystać. Zastanawiałam się, co go zawiało do Star Treka, bo to jakby inna bajka, nie ma nic wspólnego z tym, co dotychczas robił, ale już widać, że to było dobre posunięcie, skoro promocja filmu oparta jest na jego postaci. Zobaczyć dla odmiany Benedicta w IMAX-ie - bezcenne :-)

ACCb

Warto zobaczyć BC w Small Island , znakomita rola drugoplanowa .

babajaga0707

Zgadzam sie z Tobą całkowicei jego rola w tym serialu była bardzo interesująca chociaz moze nie zaduzo sie tam pokazywał jednak świetnie przedtawił chcarkter człowieka powsiągliwego toczacego walke ze soba a jednak gotowego poswiecic sie dla miłosci ......Bardzo dobrze zagrane bylo to zmaganie ze sobą......w tak ciezkich czasach ....Polecam

Cortina_filmweb

Dlatego to taka dobra rola . Pozostali aktorzy też się dobrze spisali , a zwłaszcza Ruth Wilson

ACCb

Polecam mini serial "The last enemy". Świetny temat, świetna gra Benedicta (zwłaszcza, że tutaj gra trochę inaczej - bardziej oszczędnie).

Przy okazji mam pytanko. Ostatnio na tumblrze trafiłam na takie gify, gdzie jest przebrany za policjanta. Ktoś może kojarzy, z jakiego to jest filmu? Byłabym wdzięczna :)
http://24.media.tumblr.com/tumblr_me2mpqm5gB1rst3kro2_400.gif scena oryginalna
http://25.media.tumblr.com/6163c116d58ba1cfb478c2b373a9c886/tumblr_mig3t23ohm1s3 0ywvo1_500.gif fanowska przeróbka

xena_4

Niewygodna prawda - gra tam jednego z szefów międzynarodowych oddziałów policyjnych w Bośni, bodajże w ramach ONZ (niezłego dupka zresztą :-))

ACCb

Dobrze wiedzieć. Dzięki za pomoc :)

ACCb

Znalazłam właśnie film krótkometrażowy na youtube.com, gdzie Benedict gra podwójną rolę - braci bliźniaków :)
http://www.youtube.com/watch?v=sIM1nL_9dis całkiem niezłe.