Brigitte Bardot

Brigitte Anne Marie Bardot

8,1
1 877 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Brigitte Bardot

Moja ukochana Brigitte Bardot napisała książki takie jak (niestety tylko dwie z nich zostały wydane w Polsce):

1 Noonoah, le petit phoque blanc (data wydania - 1 grudzień 1978)

to historyjka dla dzieci o małej białej foczce. Bardotka chciała by dzieci i ich rodzice dowiedzieli się o ich smutnym losie. Walczyła kilkanaście lat i wreszcie dokonała tego, że Francja nie importuje już foczych skór.

2 Initiales B.B. : Mémoires (data wydania - 24 wrzesień 1996)
Inicjały B.B. : Pamiętniki (data wydania - maj 1998)

to pierwsza część autobiografii B.B., opisującą Jej życie od narodzin aż do wycofania się z filmu w przeddzień Jej 39. urodzin.
Po książkę tę sięgnąłem, gdyż uwielbiam zwierzęta i imponowało mi osiągnięcia Brigitte w walce o polepszenie ich bytu. Wszędzie, przy każdej większej akcji pojawiało się to samo nazwisko - Bardot...
Kim właściwie jest Brigitte Bardot, jaka jest? - Zastanawiałem się?
Przeczytałem i się w Bardotce zakochałem! Jest moją drugą połówką, naprawdę! Czytając Jej myśli łapałem się na tym, że są to myśli moje!
Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło!
Książka jest wspaniała, uwielbiam i ją i Bardotkę! Czytam ją co najmniej cztery razy do roku :) Moja ukochana książka!

3 Le carré de Pluton (data wydania 11 październik 1999)

to druga część autobiografii BeBe, opisującą dalsze Jej losy po skończeniu z filmem - czyli walka o los zwierząt, aż do lat '90.
Ta książka wydaje mi się być jeszcze ciekawszą z uwagi na sam temat zwierząt, które uwielbiam! Ale tym samym jest ona nieatrakcyjna dla żądnych skandali polskich wydawców i dlatego nie doczekaliśmy się jej polskiego wydania. Żal...

4 Un cri dans le silence (data wydania 7 maj 2003)
Krzyk w ciszy (data wydania maj 2003)

to krzyk do nas, ludzi byśmy się obudzili i przestali niszczyć siebie i otaczający nas Świat! Książka idealnie obrazuje to co się dzieje na Świecie, wytyka nasze wady, sprowadza na Ziemię, budzi z otumanienia! Strasznie się denerwowałem czytając tę książkę, zwróciłem również uwagę na wiele ważnych spraw dotyczących naszego życia... Strzał w dziesiątkę!

5 Vies privées (data wydania 13 wrzesień 2006)

to wywiad rzeka z przyjacielem-dziennikarzem Henry-Jean Servat. 'Moje życia prywatne' opowiadają o... życiu i mężczyznach Bri-Bri. Więc pewnie jest tam nieco pikantnych szczegółów, dlatego nie wiem co się tak ociągają z polskim wydaniem.

5 Pourquoi ? (data wydania 14 wrzesień 2006)

DLACZEGO? - pyta Brigitte Bardot. Dlaczego uważamy się za panów Świata, znęcamy się nad zwierzętami, nie mamy żadnych zahamowań ni wstydu. Nie szanujemy nikogo i niczego, zwłaszcza naszych mniejszych braci - zwierząt, które zostały stworzone po to, byśmy się nimi zajmowali i opiekowali. Są zależne od nas i ludzi i jest to nagminnie wykorzystywane. W złych celach.
To druga książką, którą BARDZO chciałbym przeczytać. Niestety, prędzej się chyba nauczę języka francuskiego, niż doczekam polskiego wydania. Bieda...

W Polsce wydano dwie z tych książek napisanych przez Brigitte, ale również trzy inne:

1 Maria Oleksiewicz:
Bardot (data wydania 1979)

to minibiografia, napisana z wielką dozą subiektywizmu. Nie polecam.

2 Roger Vadim:
D'une étoile l'autre (data wydania 1986)
Moje trzy żony: Bardot, Deneuve, Fonda (data wydania 1990)

to wspomnienia Rogera Vadima - pierwszego męża Brigitte.
(Książka jest podzielona na trzy części - dwie inne słynne kochanki - bo mężem Catherine Deneuve to on nigdy nie był... Nie wiem kto wpadł na taki tytuł... ŻAL)
Biografię się przyjemnie czyta i przynajmniej wszystko się zgadza z tym co napisała sama Brigitte. Bo niestety, nie jest tak w przypadku następnej książki.

3 Jeffrey Robinson:
Bardot - Two Lives (data wydania 1994)
Brigitte Bardot - (data wydania 1995)

to książka, która była reklamowana jako pierwsza biografia Brigitte Bardot napisana przy udziale gwiazdy.
Okazało się jednak, że nie do końca...
Brigitte Bardot spotkała Jeffrey'a Robinsons jeden jedyny raz w życiu o czym pisze w słynnym wstępie do owej książki. Pojawił się znikąd z różą w dłoni, opowiadał o Jej dzieciństwie, jakby naprawdę Ją dobrze znał, powiedział, że napisał o Niej książki i chciałby by Brigitte napisała do niej wstęp. Bardotka poprosiła o udostępnienie Jej tej książki, by się dowiedzieć co tam wypisał, ale niestety nie miał jej przy sobie... Potem zniknął, ale tak często wydzwaniał do męża Brigitte - Bernarda d'Ormala i Jej siostry Mijanou, tak ich prosił, by wpłynęli na to, by napisała ten wstęp, że po kilku tygodniach namów zgodziła się i napisała te kilka słów. Obiecał, że znaczna część profitów zostanie przekazana Jej Fundacji broniącej zwierząt i dlatego się zgodziła.
Po ukazaniu się książki, okazało się, że prócz kilku słów wypowiedzianych przez osoby, z którymi Robinson naprawdę rozmawiał, cała reszta to w większości plotki i sensacje z brukowców...
Wszystko skończyło się nerwami i sądem.

Tak więc z tych pięciu książek dotyczących Brigitte Bardot wydanych w Polsce, polecam trzy z nich: dwie autorstwa samej Bardotki - 'Inicjały B.B. : Pamiętniki' i 'Krzyk w ciszy' oraz jedną napisaną przez Rogera Vadima - 'Bardot, Deneuve, Fonda'.
Resztę można sobie z czystym sumieniem darować!

Można je dostać na Allegro, lub dwie pierwsze także tu:
http://www.inbook.pl/index.php?a=szukaj&s=bardot&d=1...

POLECAM!

bardotek69

Może jakieś książki na temat Audrey, Marilyn, Taylor na wymianę?

bardotek69

posiadam tylko dwie książki o Brigitte, gdybym znała francuski to pewnie wykupiła bym wszystkie jakie wyszły ;)

Lady_Whiskas

A które?

Wiesz, że w Polsce wydano w sumie pięć książek dotyczących Bardotki. Tam wyżej się rozpisałem jakie i kiedy i czemu warto!

Polecam! ;-)

bardotek69

mam jej pamiętniki i właśnie zamówiłam z antykwariatu książkę Marii Oleksiewicz, chce jeszcze zamówic ta drugą napisana przez Brigitte :D

Lady_Whiskas

Ta Oleksiewicz jest najgorsza z tych polskich, teraz powinnaś przeczytać 'Krzyk w ciszy' autorstwa samej Bardotki, następnie 'Bardot, Deneuve, Fonda' Vadima, a potem co chcesz - Oleksiewicz lub Robinsona.

bardotek69

Oczywiście, to tylko moja skromna opinia na temat tych książek, nie musisz robić, co ci każę ;-P

Ale tak się podnieciłem, że od razu napisałem co chciałem!

bardotek69

spoko, 8zł ta książka to tam wiesz ;) ale chyba zdjęcia są w nie nie?
widzę, że muszę przygotować sporo gotówki :D

Lady_Whiskas

Są zdjęcia, takie z magazynu filmowego 'Film', wszystkie czarno-białe.
Ale sam tekst jest wkurzający. Ta książeczka jest w małym formacie, jak połowa zeszytu chyba. I też ją chyba kupiłem za 8 zł :-P Ale polowałem na nią kawaaał czasu.

bardotek69

takie maleństwo? -.-
Na zdjęciu wyglądała na sporą xD haha patrzyłam w necie książkę Robinsona, 24zł muszę trochę odczekać bo dopiero co zamówiłam biografię Audrey za 30zł xD

Lady_Whiskas

Poczekaj, aż znajdziesz książkę Robinsona za 10 złotych, więcej warta nie jest.
A jaką książkę o Audrey zamówiłaś?

bardotek69

chyba żartujesz, właśnie zamówiłam za 24 xD nie noo ja to mam szczęście.
Audrey mam "Oczarowanie. Życie Audrey Hepburn".

Lady_Whiskas

No co ty!?! Ale przepłaciłaś! Szkoda, szkoda... Nie da się tego cofnąć?
Spróbuj coś z tym zrobić!

A Audrey extra, też mam :-D

Czy masz może książkę 'Audrey Hepburn - Uosobienie elegancji', autorstwa jej syna Seana Hepburn Ferrer'a? Jeśli nie, to polecam ją w pierwszej kolejności!

bardotek69

a tam i tak ja za to nie płacę ;) wiesz wiedząc, że ta książka mimo wszystko jest dostępna to i tak wątpię czy bym czekała, jestem STRASZNIE niecierpliwa, a z Audrey na razie się nie śpieszę, na B.B. Wydaję w pierwszej kolejności xD

Lady_Whiskas

Dobrze, dobrze, Bardotka najważniejsza :)

Jak ci się podobały 'Pamiętniki'?

EXTRA, nie?

Są moją ulubioną książką!

bardotek69

noo bardzo mnie wciągnęły :D

*krótki*

Lady_Whiskas

Jeżeli znasz angielski, lub masz nadzieję w przyszłości poznać, to polecam Ci tę książkę:

http://cgi.ebay.co.uk/436-Bebe-BeBe-The-Films-Of-Brigitte-Bardot-Tony-Crawley_W0 QQitemZ310142197008QQcmdZViewItemQQptZAntiquarian_Books_UK?hash=item310142197008 &_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1121|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1318|301%3 A0|293%3A1|294%3A50

Ja ją mam, jest wspaniała, zawiera krótką, aczkolwiek niezakłamaną biografię Bardotki oraz opisy oraz fragmenty recenzji wszystkich Jej filmów. Do tego mnóstwo zdjęć (niestety tylko czarno-białych), a okładka najpiękniejsza na Świecie!

W lepszej cenie tego nie znajdziesz, naprawdę się opłaca, ja kupiłem to dużo drożej, a jak masz szansę to licytuj i ją wygraj, bo naprawdę warto!

To tak naprawdę jedyna, albo jedna z dwóch książek po angielsku, które warto mieć!

POLECAM!