Zakładam nowy temat, bo ostatnio mój przyjaciel obejrzał po raz pierwszy jakikolwiek film Chrisa(nie śmiać się!). Od dawna polecałem mu filmy Nolana, ale jakoś nigdy nie mógł się za nie zabrać. Od razu mówię, że jest to wielki fan kina i sam się zastanawiałem co powie na jego temat. Tym bardziej, że sam uwielbiam twórczość CN. Na razie widział Incepcję i Interstellar-oto co napisał w korespodencji ze mną:
"Tak, koniecznie muszę uzupełnić Nolana. Jest genialnym reżyserem. Dzięki takim jak on kino jako sztuka wysoka i prawdziwa wciąż żyje, a jednocześnie nie jest niszowy, taki tylko do klubu filmowego. Wiesz, Incepcja i Interstellar to filmy z głębokim przesłaniem o nas ludziach. Dokąd my zmierzamy, do czego jeszcze się posuniemy i w dobrym i w złym. Te filmy nie dają odpowiedzi, tylko refleksje i otwierają mnóstwo pytań. I to jest niezwykłe. "
I dalej:
"Ale to jest właśnie u niego genialne, jak inteligentnie wykorzystuje elementy kina komercyjnego najlepszej jakości jako kostium do pokazania tego, co głębokie i ważne. To nie są filmy dla zwykłych pożeraczy popcornu, tu trzeba myśleć, ale może właśnie za pomocą tego kostiumu on che wywołać myślenie u tych popcornowców. To jest tak jak u Szekspira."
Serce mi urosło po tych słowach:-)