Clara BowI

Clara Gordon Bow

7,2
128 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Clara Bow

Clara Gordon Bow ( 29 lipca 1905 – 27 września 1965) była amerykańską aktorką, która zyskała sławę w erze kina niemego w latach 20. XX wieku i z powodzeniem przeszła do kina dźwiękowego w 1929 roku. Jej występ w roli odważnej ekspedientki w filmie It przyniósł jej światową sławę i przydomek „ The It Girl ”. Bow stała się uosobieniem szalonych lat dwudziestych i jest opisywana jako ich główny symbol seksu .

Bow wystąpiła w 58 filmach, z których wszystkie oprócz 11 były nieme. 33 zachowały się w całości, 14 częściowo zaginęło, a 11 całkowicie. Niektóre z hitów to Mantrap (1926), It (1927) i Wings (1927). Została nazwana pierwszą atrakcją kasową w 1928 i 1929 roku, a drugą atrakcją kasową w 1927 i 1930 roku. Mówiono, że jej obecność w filmie zapewniła inwestorom, z prawdopodobieństwem prawie dwa do jednego, „bezpieczny zwrot”. U szczytu swojej sławy otrzymała ponad 45 000 listów od fanów w ciągu jednego miesiąca, w styczniu 1929 roku.

Po ślubie z aktorem Rexem Bellem w 1931 roku Bow wycofała się z aktorstwa w 1933 roku. Jej ostatni film, Hoop-La , został wydany w 1933 roku. Następnie została farmerką w Nevadzie . Bow miała dwójkę dzieci. We wrześniu 1965 roku Bow zmarła na zawał serca w wieku 60 lat.

Wczesne życie

Bow urodziła się w dzielnicy Prospect Heights na Brooklynie w Nowym Jorku , przy ulicy Bergen 697 w „ponurym, skromnie umeblowanym pokoju nad podupadłym kościołem baptystów”. Według spisów powszechnych USA z 1910 i 1920 roku jej rok urodzenia to 1905. W spisach powszechnych USA z 15 kwietnia 1910 r. i 7 stycznia 1920 r. wiek Bow podano odpowiednio jako 4 i 14 lat. Spis z 1930 r. podał wiek 23 lat. Bow była trzecim dzieckiem swoich rodziców. Jej dwie starsze siostry, urodzone w 1903 i 1904 roku, zmarły w niemowlęctwie. Jej matce, Sarah Frances Bow (z domu Gordon, 1880–1923), lekarz zalecił, by nie zachodziła w ciążę z obawy przed śmiercią kolejnego dziecka. Pomimo ostrzeżenia, Sarah zaszła w ciążę z Clarą pod koniec 1904 roku. Oprócz ryzykownej ciąży, w lipcu 1905 roku Nowy Jork nawiedziła fala upałów, a temperatury osiągnęły szczyt około 38°C (100°F). Lata później Clara napisała: „Nie sądzę, by dwie osoby kiedykolwiek spojrzały śmierci w twarz wyraźniej niż moja matka i ja w poranek moich narodzin. Obie byłyśmy zrezygnowane, ale jakoś udało nam się wrócić do życia”.

Rodzice Bow pochodzili od angielskich i szkocko-irlandzkich imigrantów, którzy przybyli do Ameryki pokolenie wcześniej. Bow powiedziała, że ​​jej ojciec, Robert Walter Bow (1874–1959), „miał bystry, przenikliwy umysł… wszystkie naturalne kwalifikacje, by coś osiągnąć, ale nie… wszystko zdawało się iść nie tak, biedactwo”. Kiedy Clara miała cztery i pół roku, jej ojciec był bezrobotny. W latach 1905–1923 rodzina mieszkała pod 14 różnymi adresami, ale rzadko poza Prospect Heights, ponieważ ojciec Clary był często nieobecny. „Nie sądzę, żeby moja matka kiedykolwiek kochała mojego ojca” – powiedziała. „Wiedział o tym. I to go bardzo nieszczęśliwiło, ponieważ zawsze ją ubóstwiał”.

Kiedy matka Bow miała 16 lat, wypadła z okna na drugim piętrze i doznała poważnego urazu głowy. Później zdiagnozowano u niej „psychozę epileptyczną ” . Od najmłodszych lat Bow uczyła się, jak opiekować się matką podczas napadów, a także jak radzić sobie z epizodami psychotycznymi i wrogością. Mówiła, że ​​jej matka potrafiła być „dla niej okrutna – i często tak było”, ale „nie miała takiego zamiaru i to dlatego, że nie potrafiła sobie pomóc”. Mimo to Bow czuła się pozbawiona dzieciństwa; „Jako dziecko opiekowałam się matką, a ona nie opiekowała się mną”.

Stan Sarah stopniowo się pogarszał i kiedy zdała sobie sprawę, że jej córka ma szansę na karierę filmową, matka Bow powiedziała jej, że „byłoby jej o wiele lepiej, gdyby umarła”. Pewnej nocy w lutym 1922 roku Bow obudziła się z nożem rzeźnickim przyłożonym jej do gardła przez matkę. Clara zdołała odeprzeć atak i zamknęła matkę w swoim pokoju. Rano matka Bow nie pamiętała tego zdarzenia. Później Robert Bow umieścił ją w sanatorium .

Clara opowiedziała później o tym zdarzeniu:

Padał śnieg. Mama i ja byliśmy zmarznięci i głodni. Od kilku dni cierpieliśmy z zimna i głodu. Leżeliśmy w objęciach, płakaliśmy i próbowaliśmy się ogrzać. Było coraz gorzej. Więc tej nocy mama… ale nie mogę ci o tym opowiedzieć. Dopiero kiedy to sobie przypomnę, wydaje mi się, że nie mogę żyć.

Według biografa Bow, Davida Stenna , Bow została zgwałcona przez ojca w wieku szesnastu lat, podczas gdy jej matka przebywała w zakładzie psychiatrycznym. 5 stycznia 1923 roku Sarah zmarła w wieku 43 lat na epilepsję. Kiedy krewni zebrali się na pogrzebie, Bow była tak zdenerwowana, że ​​„oszalała” i próbowała wskoczyć do grobu, aby być z nią, krzycząc, że są „hipokrytami” i że nie kochali ani nie troszczyli się o jej matkę, gdy żyła.

Bow uczęszczała do PS 111, PS 9 i PS 98. Dorastając, czuła się nieśmiała w towarzystwie innych dziewcząt, które dokuczały jej z powodu znoszonych ubrań i włosów przypominających „marchewkę”. O swoim dzieciństwie mówiła: „Nigdy nie miałam ubrań… I przez większość czasu nie miałam co jeść. Po prostu żyliśmy, i to właściwie wszystko. Dziewczynki unikały mnie, bo byłam tak źle ubrana”.

Od pierwszej klasy Bow wolała towarzystwo chłopców, stwierdzając: „Mogłam polizać każdego chłopca mojego wzrostu. Moja prawa ręka była dość sławna. Moja prawa ręka rozwinęła się od tak częstego rzucania… Kiedyś wskoczyłam za duży wóz strażacki. Dostałam za to sporo uznania od gangu”. Bliski przyjaciel, młodszy chłopiec, który mieszkał w jej budynku, spłonął żywcem, co ją prześladowało. Usłyszała jego krzyki i pobiegła mu na pomoc, zwijając go w dywan, aby ugasić ogień, ale zmarł w jej ramionach. W 1919 roku Bow zapisała się do liceum dla dziewcząt Bay Ridge . „Nosiłam swetry i stare spódnice… nie chciałam być traktowana jak dziewczyna”. Jej matka cieszyła się długim okresem dobrego zdrowia i zmieniła wygląd Bow, ścinając jej włosy na bardziej kobiece. Bow powiedziała, że ​​„był jeden chłopak, który zawsze był moim przyjacielem… pocałował mnie… Nie byłam zła. Nie oburzyłam się. Byłam przerażona i zraniona… Wiedziałam, że nigdy nie mogłabym wrócić do bycia chłopczycą”.

Zainteresowanie Bow sportem i jej zdolności fizyczne skłoniły ją do planowania kariery instruktorki lekkoatletyki. Zdobyła pięć medali na „ bieżniach żużlowych ” i za swojego trenera uważała swojego kuzyna Homera Bakera – mistrza kraju na pół mili ( ok. 800 m) w latach 1913 i 1914 oraz rekordzistę świata na 660 jardów ( ok.  600 m). W 1920 roku Bow i Bakerowie dzielili dom – który nadal stoi – przy Prospect Place 33.

1921–1922: Wczesne lata

Na początku lat dwudziestych XX wieku około 50 milionów Amerykanów – połowa ówczesnej populacji – co tydzień chodziło do kina. W miarę jak Bow dorastała, jej pozycja jako „chłopca” w jej dawnej paczce stawała się „niemożliwa”. Nie miała dziewczyn, szkoła była dla niej „rozdzierającym serce bólem”, a jej dom był „nędzny”. Na ekranie znajdowała pocieszenie: „Po raz pierwszy w życiu wiedziałam, że na świecie istnieje piękno. Po raz pierwszy widziałam odległe krainy, spokojne, urocze domy, romans, szlachetność, przepych”. I dalej: „Zawsze miałam dziwne przeczucie co do aktorów i aktorek na ekranie… Wiedziałam, że zrobiłabym to inaczej. Nie potrafiłam tego analizować, ale zawsze to czułam”. „Wracałam do domu i byłam jednoosobowym cyrkiem, biorąc role wszystkich, których widziałam, przeżywając je przed lustrem”. Bow mówi, że w wieku 16 lat „wiedziała”, że chce zostać aktorką filmową, nawet jeśli była „kwadratowym, niezdarnym dzieckiem o zabawnej twarzy”.

Wbrew woli matki, ale przy wsparciu ojca, Bow wzięła udział w corocznym ogólnopolskim konkursie aktorskim magazynu Brewster Publications, "Sława i Fortuna", jesienią 1921 roku. W poprzednich latach inni zwycięzcy konkursu znaleźli pracę w filmach. W ostatnim teście ekranowym konkursu Bow zmierzyła się z kobietą mającą już doświadczenie w scenach, która wykonała "piękny kawałek aktorstwa". Członek ekipy później stwierdził, że kiedy Bow grała scenę, faktycznie stawała się swoją postacią i "żyła nią". W styczniowych wydaniach Motion Picture Classic z 1922 roku jury konkursu, Howard Chandler Christy , Neysa McMein i Harrison Fisher, podsumowało :
Jest bardzo młoda, ma zaledwie 16 lat. Ale jest pełna pewności siebie, determinacji i ambicji. Obdarzona jest mentalnością daleko wykraczającą poza jej wiek. Ma w sobie iskrę boskiego ognia. Pięć różnych testów ekranowych, które przeszła, pokazało to bardzo wyraźnie; jej emocjonalny wachlarz ekspresji wzbudzał niezwykły entuzjazm u każdego jurora, który oglądał testy. Doskonale sprawdza się w ekranizacji. Jej wygląd niemal wystarcza, by poprowadzić ją do sukcesu bez pomocy umysłu, który niewątpliwie posiada.

Bow wygrała suknię wieczorową i srebrne trofeum, a wydawca zobowiązał się pomóc jej „zdobyć rolę w filmach”, ale nic się nie stało. Ojciec Bow kazał jej „nawiedzać” biuro Brewstera, znajdujące się na Brooklynie, dopóki nie wymyślą czegoś. „Żeby się mnie pozbyć, a może naprawdę chcieli (mieć) cały czas i byli po prostu zajęci”, Bow została przedstawiona reżyserce Christy Cabanne , która obsadziła ją w filmie Beyond the Rainbow , wyprodukowanym pod koniec 1921 roku w Nowym Jorku i wydanym 19 lutego 1922 roku. Bow zagrała w pięciu scenach i zaimponowała Cabanne swoją zdolnością do wywoływania łez na zawołanie, ale została wycięta z ostatecznej wersji. „Było mi niedobrze”, wspominała i myślała, że ​​jej matka miała rację co do biznesu filmowego.

Bow przerwała naukę w ostatniej klasie szkoły średniej, po tym jak dowiedziała się o wygranej w „Konkursie Sławy i Fortuny”, prawdopodobnie w październiku 1921 r., i podjęła zwykłą pracę biurową. Jednakże reklamy filmowe i komentarze redakcyjne w gazetach z lat 1922–1923 sugerują, że Bow nie została wycięta z serialu Beyond the Rainbow .

1922–1924: Wczesne filmy nieme

Zachęcana przez ojca, Bow nadal odwiedzała agencje filmowe, prosząc o role. „Ale zawsze coś się działo. Byłam za młoda, za mała albo za gruba. Zazwyczaj byłam za gruba”. W końcu reżyser Elmer Clifton potrzebował chłopczycy do swojego filmu „ Down to the Sea in Ships” , zobaczył Bow w magazynie „Motion Picture Classic” i po nią posłał. Próbując zatuszować jej młodzieńczy wygląd, Bow związała włosy i pojawiła się w sukience „ukradkiem” od matki. Clifton powiedział, że jest za stara, ale wybuchnął śmiechem, gdy jąkająca się Bow wmówiła mu, że to ona jest dziewczyną z magazynu. Clifton postanowił zabrać Bow ze sobą i zaoferował jej 35 dolarów tygodniowo. Bow zaproponowała 50 dolarów, a Clifton się zgodził, ale nie mógł powiedzieć, czy „nada się do roli”. Bow dowiedział się później, że jeden z redaktorów Brewstera namawiał Cliftona, aby dał jej szansę.

Film „Down to the Sea in Ships” , nakręcony w plenerze w New Bedford w stanie Massachusetts i wyprodukowany przez niezależną firmę „The Whaling Film Corporation”, dokumentował życie, miłość i pracę w społeczności łowców wielorybów. W produkcji wzięło udział kilku mniej znanych aktorów i lokalne talenty. Premiera filmu odbyła się w teatrze Olympia w New Bedford 25 września 1922 roku, a do powszechnej dystrybucji trafił 4 marca 1923 roku. Bow był wymieniony jako dziesiąty aktor w filmie, ale zabłysnął:
„Miss Bow niewątpliwie zyska sławę jako aktorka komediowa”.
„Clara Bow, która osiągnęła szczyt popularności wśród głównych aktorek filmowych... odniosła ogromny sukces w filmie Down To The Sea In Ships ”.
„Dzięki jej urodzie, inteligencji, osobowości i autentycznym zdolnościom aktorskim, nie minie wiele księżyców, zanim osiągnie status gwiazdy w pełnym tego słowa znaczeniu. Musicie zobaczyć „ Dół do morza w statkach ” .
„W żargonie filmowym „ukradła” ten film...”

Do połowy grudnia 1923 roku, przede wszystkim ze względu na jej zasługi w Down to the Sea in Ships , Bow została wybrana najbardziej utytułowaną z 1924 WAMPAS Baby Stars . Trzy miesiące przed premierą Down to the Sea in Ships , Bow zatańczyła na stole, nie wymieniona w napisach w Enemies of Women (1923). W ciągu roku zagrała w krótkometrażowym filmie The Pill Pounder (1923). Wiosną Bow dostała rolę w The Daring Years (1923), gdzie zaprzyjaźniła się z aktorką Mary Carr , która nauczyła ją, jak używać makijażu. Latem dostała rolę „chłopczycy” w Grit , opowiadaniu traktującym o przestępczości nieletnich, napisanym przez F. Scotta Fitzgeralda . Bow poznała swojego pierwszego chłopaka, operatora Arthura Jacobsona , i poznała reżysera Franka Tuttle'a , z którym pracowała przy pięciu późniejszych produkcjach. Tuttle wspominał:
Jej emocje były bliskie powierzchni. Potrafiła płakać na zawołanie, otwierając śluzę łez niemal natychmiast, gdy ją o to prosiłem. Była dynamitem, pełna nerwowej energii i witalności, żałośnie chętna do zadowolenia wszystkich.

Film Grit został wydany 7 stycznia 1924 roku. Recenzja Variety napisała: „Clara Bow pozostaje w oku długo po zakończeniu filmu”. Podczas kręcenia Grit w Pyramid Studios w Astorii w stanie Nowy Jork , do Bow zwrócił się Jack Bachman z niezależnego hollywoodzkiego studia Preferred Pictures. Chciał podpisać z nią kontrakt na trzymiesięczny okres próbny, z opłaconym abonamentem i 50 dolarami tygodniowo. „To nie może zaszkodzić” – powiedział. „Dlaczego nie mogę zostać w Nowym Jorku i kręcić filmów?” – zapytała Bow swojego ojca, ale ten powiedział jej, żeby się nie martwiła. 21 lipca 1923 roku zaprzyjaźniła się z Louellą Parsons , która przeprowadziła z nią wywiad dla New York Morning Telegraph . W 1931 roku, gdy Bow znalazła się pod lupą tabloidów , Parsons bronił jej i trzymał się swojej pierwszej opinii na temat Bow:
Jest tak orzeźwiająco naturalna, jakby nigdy nie miała możliwości udawania. Nie ma przed światem żadnych tajemnic, ufa każdemu… jest niemal zbyt dobra, żeby była prawdziwa… (Chciałbym) tylko, żeby jakiś reformator, który wierzy, że ekran zanieczyszcza wszystkich, którzy się z nim stykają, mógł spotkać to dziecko. Mimo to, po namyśle, może to nie być bezpieczne: Clara używa niebezpiecznej pary oczu.

Z wywiadu wynika również, że Bow brał już udział w programie Maytime i lubił restauracje serwujące chop suey .

1923–1925: Preferowane obrazy

22 lipca 1923 roku Bow opuściła Nowy Jork, ojca i chłopaka, udając się do Hollywood. Studio wyznaczyło na opiekunkę na czas podróży i jej późniejszego pobytu w południowej Kalifornii pisarkę/agenta Maxine Alton, którą Bow później nazwała kłamczuchą. Pod koniec lipca Bow weszła do biura szefa studia B.P. Schulberga w prostym mundurku szkolnym, w którym „zdobyła kilka złotych medali na żużlowym torze”. Została przebadana, a w komunikacie prasowym z początku sierpnia podano, że Bow została członkiem „stałego zapasu” Preferred Pictures.

Bow podpisał kontrakt z Preferred Pictures, współpracując także z innymi studiami. Alton i Bow wynajęli mieszkanie w The Hillview niedaleko Hollywood Boulevard . Preferred Pictures było prowadzone przez Schulberga, który zaczynał jako menedżer ds. reklamy w Famous Players–Lasky , ale w wyniku walki o władzę wokół powstania United Artists , poniósł porażkę i stracił pracę. W rezultacie założył Preferred w 1919 roku, w wieku 27 lat.
Maytime był pierwszym hollywoodzkim filmem Bow, adaptacją popularnej operetki Maytime , w której zagrała „Alice Tremaine”. Zanim film został ukończony, Schulberg ogłosił, że Bow otrzymała główną rolę w nadchodzącym filmie studia Poisoned Paradise . Najpierw jednak została wypożyczona do First National Pictures, aby zagrać główną rolę w adaptacji bestsellera Gertrude Atherton z 1923 roku Black Oxen , nakręconej w październiku, oraz zagrać u boku Colleen Moore w Painted People , nakręconym w listopadzie. Reżyser Frank Lloyd prowadził casting do roli Janet Oglethorpe, dziewczyny z wyższych sfer, a przesłuchania wzięły udział ponad 50 kobiet, większość z nich miała już doświadczenie na ekranie. Bow wspominał: „ale nie znalazł dokładnie tego, czego chciał i w końcu ktoś mu mnie zasugerował… Kiedy weszłam do jego biura, na jego twarzy pojawił się szeroki uśmiech i wyglądał na po prostu rozbawionego na śmierć”. Lloyd powiedział prasie: „Bow jest uosobieniem idealnej arystokratycznej dziewczyny z klasą – psotnej, ładnej, agresywnej, porywczej i głęboko sentymentalnej”. Utwór został wydany 4 stycznia 1924 roku.

„Flapperka, grana przez młodą aktorkę, Clarę Bow, ... miała pięć tytułów mówionych, a każdy z nich był tak całkowicie zgodny z postacią i nastrojem sceny, że wywołał śmiech wśród publiczności, którą w kręgach filmowych określa się mianem „twardzieli”. „ Los Angeles Times” skomentował, że „Clara Bow, nagradzana wulgarność ze wszystkich... była zabawna i pełna życia, ale nigdy nie pasowała do obrazu”. „Variety” napisał, że „ta okropna mała flapperka jest uroczo zagrana”.

Colleen Moore zadebiutowała jako flapperka w udanej adaptacji śmiałej powieści „ Flaming Youth” , która ukazała się 12 listopada 1923 roku, sześć tygodni przed „Black Oxen” . Oba filmy zostały wyprodukowane przez First National Pictures, a gdy „Black Oxen” był jeszcze w trakcie montażu, a „Flaming Youth” nie miał jeszcze premiery, Bow została poproszona o zagranie z Moore roli jej młodszej siostry w filmie „Painted People” ( The Swamp Angel ). Moore wcieliła się w grającą w baseball chłopczycę, a Bow, według Moore, powiedziała: „Nie podoba mi się moja rola, chcę zagrać twoją”.

Moore, znana gwiazda zarabiająca 1200 dolarów tygodniowo – Bow dostawała 200 dolarów – obraziła się i uniemożliwiła reżyserowi filmowanie zbliżeń Bow. Moore była żoną producenta filmu, a protesty Bow okazały się daremne. „Załatwię tę sukę” – powiedziała swojemu chłopakowi Jacobsonowi, który przyjechał z Nowego Jorku. Bow miała problemy z zatokami i postanowiła się nimi zająć jeszcze tego samego wieczoru. Z twarzą Bow w bandażach, studio nie miało innego wyjścia, jak tylko zmienić obsadę.

W maju Moore wznowiła swoje wysiłki w filmie „The Perfect Flapper” , wyprodukowanym przez jej męża. Pomimo dobrych recenzji, nagle się wycofała. „Koniec z flapperkami… spełniły swoje zadanie… ludzie mają dość romansów z napojami gazowanymi” – powiedziała w wywiadzie dla „ Los Angeles Times” , który miesiąc wcześniej skomentował: „Clara Bow to jeden z wyjątkowych typów. Niemal natychmiast została wybrana do wszystkich ostatnich ról flapperek”. W listopadzie 1933 roku, wspominając ten okres swojej kariery, Bow opisała atmosferę w Hollywood jako scenę z filmu o rewolucji francuskiej, gdzie „kobiety wrzeszczą i wymachują widłami dwa razy gwałtowniej niż którykolwiek z facetów… jedynymi kobietami w zasięgu wzroku są te, którym ścina się głowy”.
Do Nowego Roku 1924 Bow rzuciła wyzwanie zaborczej Maxine Alton i sprowadziła ojca do Hollywood. Bow wspominała ich spotkanie: „Nie obchodziła mnie ani jej, ani B.P. Schulberga, ani moja kariera filmowa, ani Clara Bow, po prostu rzuciłam mu się w ramiona i całowałam go, i całowałam, i oboje płakaliśmy jak para głupich dzieciaków. Och, to było cudowne”. Bow czuła, że ​​„Pani Smith”, pseudonim Alton, nadużyła jej zaufania: „Chciała mnie trzymać w garści, więc wmówiła mi, że nie dam sobie rady i że tylko jej sprytne zarządzanie mną mnie podtrzymuje”.

Bow i jej ojciec wprowadzili się do domu przy North Kingsley Drive 1714 w Hollywood, razem z Jacobsonem, który wówczas również pracował dla Preferred. Kiedy Schulberg dowiedział się o tym układzie, zwolnił Jacobsona za potencjalne wplątanie „jego wielkiej gwiazdy” w skandal. Kiedy Bow się o tym dowiedziała, „podarła swój kontrakt, rzuciła mu go w twarz i powiedziała, że ​​nie może zarządzać jej życiem prywatnym”. Jacobson podsumował: „[Clara] była najsłodszą dziewczyną na świecie, ale nie wchodziło się jej w drogę i nie robiło jej krzywdy”. 7 września 1924 roku „ The Los Angeles Times ” w znaczącym artykule „Niebezpieczny mały diabełek to Clara, psotny, pociągający, ale och, jak ona potrafi grać!”, jej ojciec został nazwany „menedżerem”, a Jacobson nazwany jej bratem.

Bow pojawiła się w ośmiu filmach w 1924 roku; dwa z nich zostały wydane tego samego dnia. W filmie „Poisoned Paradise” , wydanym 29 lutego 1924 roku, Bow otrzymała swoją pierwszą główną rolę; „sprytna, mała nowicjuszka, której praca zdobywa nowe rekomendacje z każdym nowym filmem, w którym się pojawia”. Nietypowe dla tamtych czasów, jej postać, „biegła w sztuce samoobrony, gotowości i wszystkich innych sztuczkach, którymi obdarzona jest współczesna flapperka”, bez strachu pokonuje złoczyńcę. W filmie „Córki rozkoszy” , również wydanym 29 lutego 1924 roku, Bow i Marie Prevost „machały bez skrępowania jak flapperki De luxe… Chciałbym, żeby ktoś mógł zagrać Clarę Bow. Jestem pewien, że jej „nieskończona różnorodność” powstrzymałaby nas przed znużeniem, niezależnie od tego, w ilu scenach wystąpiła”.

Wypożyczony Universal, Bow po raz pierwszy zagrał główną rolę w nielegalnym dramacie/komedii o prohibicji Wine , wydanym 20 sierpnia 1924 roku. Obraz ukazuje powszechny handel alkoholem w wyższych sferach, a Bow portretuje niewinną dziewczynę, która rozwija się w dziką „gorącą mamuśkę”, „niegrzeczną, pijaną flapperkę”. Carl Sandburg zrecenzował go 29 września, pisząc; „Jeśli nie traktować go jako informacji, to jest to świetna rozrywka”. Alma Whitaker z Los Angeles Times zauważyła 7 września 1924 roku:
Emanuje z niej seksapil przełamany psotnym poczuciem humoru... Maluje blond włosy henną, żeby na zdjęciach wyglądały na ciemne... Jej maniery towarzyskie są naturalne, dobroduszne, przyjemnie nieformalne... Potrafi grać na ekranie i poza nim – z radością przyjmuje wyzwanie, by uwieść dowolnego mężczyznę – im mniej obiecujący okaz, tym lepiej. Kiedy nieszczęsna ofiara jest przerażona do tego stopnia, że ​​traci mowę, bełkocze z niegrzeczną radością i próbuje kolejnego.

Bow wspominała: „Przez cały ten czas «szalałam», jak sądzę, w tym sensie, że starałam się dobrze bawić… może to i dobrze, bo przypuszczam, że wiele z tego podniecenia, tej radości życia, znalazło odzwierciedlenie na ekranie”. W 1925 roku Bow wystąpiła w 14 produkcjach: sześciu dla swojego kontraktowego studia Preferred Pictures i ośmiu jako „wypożyczenie”. Magazyn Motion Picture Classic napisał w czerwcu, że „Clara Bow… wykazuje niepokojące symptomy stania się sensacją roku” i umieścił ją na okładce.

Prawie nigdy nie jestem zadowolona z siebie, ze swojej pracy ani z niczego... zanim będę gotowa zostać wielką gwiazdą, będę na ekranie przez tak długi czas, że wszyscy będą już zmęczeni moim oglądaniem... (Łzy napłynęły jej do dużych, okrągłych oczu i groziły, że popłyną).

Pracowałem w dwóch, a nawet trzech filmach naraz. Grałem najróżniejsze role w najróżniejszych filmach... Było to wtedy bardzo trudne i bywałem wyczerpany i płakałem do snu z czystego zmęczenia po osiemnastu godzinach dziennie na różnych planach, ale teraz [początek 1928] jestem z tego zadowolony.

Preferred Pictures wypożyczało Bow producentom „za kwoty od 1500 do 2000 dolarów tygodniowo” , płacąc Bowowi pensję od 200 do 750 dolarów tygodniowo. Studio, podobnie jak każde inne niezależne studio lub teatr w tamtym czasie, było atakowane przez „Wielką Trójkę”, MPAA , która utworzyła trust , aby blokować niezależnych i egzekwować monopolistyczny system studiów . 21 października 1925 roku Schulberg złożył wniosek o upadłość Preferred Pictures z długiem w wysokości 820 774 dolarów i majątkiem w wysokości 1420 dolarów.

Trzy dni później ogłoszono, że Schulberg dołączy do Adolpha Zukora i zostanie producentem współpracującym w Paramount Pictures , „awansując na to stanowisko, ponieważ miał kontrakt osobisty z Clarą Bow”.

Adolph Zukor, dyrektor generalny Paramount Pictures, napisał w swoich wspomnieniach: „Cała kunszt reżyserów i dudnienie perkusji agentów prasowych nie uczynią z niej gwiazdy. Tylko publiczność może to zrobić. Z wielką uwagą badamy reakcje publiczności”. Adela Rogers St. Johns miała inne zdanie. W 1950 roku napisała: „Jeśli kiedykolwiek gwiazda powstała na żądanie publiczności, to była nią Clara Bow”. Louise Brooks w 1980 roku stwierdziła: „[Bow] stała się gwiazdą bez niczyjej pomocy”.

The Plastic Age był ostatnim dziełem Bow dla Preferred Pictures i jej największym hitem do tamtego czasu. Bow zagrała w nim dobrą i złą studentkę, Cynthię Day, przeciwko Donaldowi Keithowi. Film kręcono w plenerze w Pomona College latem 1925 roku i wydano 15 grudnia. Z powodu rezerwacji biletów , nie pokazano go w Nowym Jorku aż do 21 lipca 1926 roku. Photoplay był niezadowolony: „Atmosfera studencka jest nieprawdopodobna, a Clara Bow nie jest naszym wyobrażeniem studentki”. Właściciele kin byli zadowoleni, a kierownik The Liberty Theater powiedział, że „Film jest największą sensacją, jaką kiedykolwiek mieliśmy w naszym kinie… Jest w 100 procentach w kasie ” . Niektórzy krytycy uważali, że Bow podbiła nowe terytorium: „[Bow] prezentuje kapryśny akcent w swojej pracy, który dodaje jeszcze więcej laurów jej szybko rosnącej gwieździe popularności na ekranie”. Czasopismo Time wyróżniło Bow, komplementując ją za uratowanie filmu, stwierdzając, że „tylko zabawna i łatwa gra aktorska Clary Bow ratuje ten film przed otchłanią niemożliwości”.

Bow zaczęła spotykać się ze swoim partnerem z planu Gilbertem Rolandem , który został jej pierwszym narzeczonym. W czerwcu 1925 roku Bow została uznana za pierwszą, która publicznie nosiła ręcznie malowane nogi i podobno miała wielu zwolenników na kalifornijskich plażach. Przez całe lata 20. Bow bawiła się konwencjami płciowymi i seksualnością w swoim wizerunku publicznym. Oprócz ról chłopczycy i dziewczyny z lat dwudziestych, występowała w filmach bokserskich i pozowała do zdjęć promocyjnych jako bokserka. Przywłaszczając sobie tradycyjnie androgyniczne lub męskie cechy, Bow prezentowała się jako pewna siebie, nowoczesna kobieta.

1925–1928: Paramount Pictures

Bow pojawił się w ośmiu wydaniach w 1926 roku: pięć dla Paramount, wliczając w to filmową wersję musicalu Kid Boots z Eddiem Cantorem , oraz trzy wypożyczenia, które zostały nakręcone w 1925 roku. Pod koniec 1925 roku Bow powrócił do Nowego Jorku, by zagrać jedną z głównych ról w ibsenowskim dramacie Dancing Mothers , wcielając się w dobrą/złą „flapperish” córkę z wyższej klasy Kittens. Alice Joyce zagrała jej tańczącą matkę, a Conway Tearle „złego chłopca” Naughtona. Obraz został wydany 1 marca 1926 roku. Lokalne recenzje były bardzo pozytywne; „Clara Bow, znana jako idealna flapperka ekranu, gra swoje dziecko i robi to dobrze” i „jej niezwykły występ w Dancing Mothers... ”. Louise Brooks wspominała ją w książce Brownlowa; „Była absolutnie sensacyjna w Stanach Zjednoczonych… w filmie „Dancing Mothers” … po prostu podbiła cały kraj… Wiem, że ją widziałem… i pomyślałem… cudowna”.

12 kwietnia 1926 roku Bow podpisała swój pierwszy kontrakt z Paramount: „zachowam twoje usługi aktorskie przez okres sześciu miesięcy, od 6 czerwca 1926 roku do 6 grudnia 1926 roku, za pensję 750 dolarów tygodniowo”. Bow wynegocjowała w swoim kontrakcie z Paramount, aby nie zawierał klauzuli moralnej . W komediowym trójkącie Mantrap Bow Victora Fleminga, jako Alverna, manicurzystka, leczy samotne serca Joe Eastera ( Ernest Torrence ) z wielkiej północy, a także uciekającego z nowojorskiego adwokata rozwodowego Ralpha Prescotta ( Percy Marmont ), który bierze pigułki. Bow skomentowała: „(Alverna]… była zła w książce, ale – do cholery! – oczywiście nie mogli zrobić jej takiej w filmie. Więc zagrałem ją jako flirciarę”.

Film trafił do kin 24 lipca 1926 roku i zebrał entuzjastyczne recenzje. Variety napisał, że „Clara Bow po prostu odchodzi z obrazem od momentu, gdy wchodzi w zasięg kamery” , a Photoplay poinformował czytelników, że „Kiedy jest na ekranie, nic innego się nie liczy. Kiedy jej nie ma, to samo”. Carl Sandburg napisał, że to „najmądrzejsze i najszybsze dzieło, jakie dotąd widziała panna Clara Bow”. , a Sam Carver z Newman Theater został zacytowany w The Reel Journal , który powiedział, że „Clara Bow zajmuje miejsce Glorii Swanson … (i)… wypełniając długotrwałą potrzebę popularnej aktorki filmowej o gustach”.

16 sierpnia 1926 roku umowa Bow z Paramount została odnowiona na pięć lat: „Jej pensja rozpocznie się od 1700 dolarów tygodniowo i będzie rosła corocznie do 4000 dolarów tygodniowo przez ostatni rok”. Bow dodała, że ​​zamierza odejść z branży filmowej po wygaśnięciu kontraktu, tj. w 1931 roku. W 1927 roku Bow pojawiła się w sześciu produkcjach Paramount: To , Dzieci rozwodu , Rough House Rosie , Wings , Hula i Get Your Man . W opartej na Kopciuszku historii To , biedna dziewczyna ze sklepu Betty Lou Spence (Bow) podbija serce swojego pracodawcy, Cyrusa Walthama ( Antonio Moreno ). Osobista jakość — „To” — zapewnia magię, aby to się stało. Film nadał Bow jej przydomek „ Dziewczyna 'To' ”. Recenzje były po prostu znakomite: „The New York Times” stwierdził, że „(Bow)... jest pełna życia i, podobnie jak Betty Lou, pikantna, co być może jest jednym ze składników tego filmu ”.

Film Daily napisał, że „Clara Bow dostaje prawdziwą szansę i zgarnia ją z honorami... (i)... jest naprawdę całym spektaklem”, a Variety stwierdziło „Nie można uciec od tej dziewczyny Clary Bow. Ona z pewnością ma to pewne „To”... i po prostu ucieka z filmem”. Carl Sandburg napisał, że „„To” jest inteligentne, zabawne i prawdziwe. Dzięki temu Clara Bow staje się gwiazdą o pełnych rozmiarach”. Często mówi się, że Dorothy Parker miała na myśli Bow, kiedy napisała: „To, do diabła; miała Tamto”. Parker w rzeczywistości nie miała na myśli Bow ani postaci Bow w filmie To , ale inną postać, Avę Cleveland, w powieści o tym samym tytule.

W 1927 roku Bow zagrała w filmie Wings , filmie wojennym przepisanym tak, aby ją pomieścić, ponieważ była największą gwiazdą Paramount, ale nie była zadowolona ze swojej roli: „[ Wings to]...męski film, a ja jestem tylko bitą śmietaną na wierzchu tortu”. Film zdobył później pierwszego Oscara dla najlepszego filmu . W 1928 roku Bow pojawiła się w czterech produkcjach Paramount: Red Hair , Ladies of the Mob , The Fleet's In i Three Week-Ends , z których wszystkie zaginęły poza 1-minutowym fragmentem Red Hair i 1-2-minutowym fragmentem Three Week-Ends .

Adela Rogers St. Johns , znana scenarzystka, która współpracowała z Bow przy wielu filmach, napisała o niej:

[N]ie ma żadnego schematu, żadnego celu w jej życiu. Waha się od jednej emocji do drugiej, ale nic nie zyskuje, niczego nie gromadzi na przyszłość. Żyje całkowicie w teraźniejszości, nawet nie dziś, ale w chwili obecnej. Clara jest totalną nonkonformistką. To, czego chce, dostaje, jeśli może. To, czego pragnie, robi. Ma wielkie serce, niezwykły mózg i najgłębszą pogardę dla świata w ogóle. Czas dla niej nie istnieje, poza tym, że myśli, że jutro się skończy. Ma prawdziwą odwagę, ponieważ żyje śmiało. Kim my jesteśmy, żeby mówić, że się myli?

Bohemistyczny styl życia Bow i jej „okropne” maniery były uważane za przypomnienie niepewnej pozycji hollywoodzkiej elity w wyższych sferach. Bow wściekała się: „Krzyczą na mnie, żebym zachowywała się godnie. Ale jacy są ci godni ludzie? Ci, którzy są stawiani mi za wzór? To snoby. Straszne snoby… Jestem ciekawostką w Hollywood. Jestem wielkim dziwadłem, bo jestem sobą!” Dyrektor MGM, Paul Bern, powiedział, że Bow była „najbardziej emocjonalną aktorką na ekranie… jest sentymentalna, prosta, dziecinna i słodka, a jej twarda postawa to mechanizm obronny”.

„Próby wysysają ze mnie werwę”, wyjaśniła Bow w listopadzie 1929 roku, i od początku swojej kariery polegała na natychmiastowych wskazówkach: „Powiedz mi, co mam zrobić, a to zrobię”. Bow była pasjonatką poezji i muzyki, ale według Rogersa St. Johnsa jej zdolność koncentracji nie pozwalała jej docenić powieści. Punktem centralnym Bow była scena, a jej kreatywność sprawiała, że ​​reżyserzy wzywali dodatkowe kamery, aby uchwycić jej spontaniczne ruchy, zamiast ją przytrzymywać.

Lata po tym, jak Bow opuścił Hollywood, reżyser Victor Fleming porównał Bow do skrzypiec Stradivariusa : „Dotknij jej, a odpowie geniuszem”. Reżyser William Wellman był mniej poetycki: „Gwiazdorstwo filmowe to nie umiejętności aktorskie — to osobowość i temperament… Kiedyś reżyserowałem Clarę Bow ( Skrzydła ). Była szalona i zwariowana, ale JAKĄ osobowość!”. A w 1981 roku Budd Schulberg opisał Bow jako „łatwego zwycięzcę nagrody hantli”, który „nie umiał grać” i porównał ją do szczeniaka, którego jego ojciec BP Schulberg „wyszkolił na Lassie ”.

1929–1933: Filmy dźwiękowe

Dzięki filmom dźwiękowym The Wild Party , Dangerous Curves i The Saturday Night Kid , które miały premierę w 1929 roku, Bow utrzymała swoją pozycję lidera kasowego i królowej Hollywood. Ani jakość głosu Bow, ani jej brooklyński akcent nie stanowiły problemu dla Bow, jej fanów ani Paramount. Jednak Bow, podobnie jak Charlie Chaplin , Louise Brooks i większość innych gwiazd kina niemego, nie przyjęła tej nowości: „Nienawidzę filmów dźwiękowych... są sztywne i ograniczające. Tracisz wiele ze swojej słodyczy, ponieważ nie ma szans na akcję, a akcja jest dla mnie najważniejsza”.

Widocznie zdenerwowana Bow musiała nakręcić kilka dubli w „Dzikiej imprezie” , ponieważ jej wzrok ciągle błądził w stronę mikrofonu nad głową. „Nie mogę sprzeciwić się postępom… Muszę robić, co w mojej mocy” – powiedziała. W październiku 1929 roku Bow opisała swoje nerwy jako „całkowicie wyczerpane”, mówiąc, że osiągnęła „punkt krytyczny”, a Photoplay cytował doniesienia o „rzędach butelek ze środkami uspokajającymi” przy jej łóżku. „Teraz każą mi śpiewać. Trochę śpiewam, trochę mówię , poruszając biodrami i oczami. Wiecie, o co mi chodzi – jak Maurice Chevalier . Kiedyś śpiewałam w domu, a ludzie mówili: „Cicho bądź! Jesteś okropna!”. Ale studio uważa, że ​​mój głos jest świetny”.

Dzięki filmom Paramount on Parade , True to the Navy , Love Among the Millionaires i Her Wedding Night , Bow w 1930 roku zajął drugie miejsce pod względem wpływów kasowych, ustępując jedynie Joan Crawford. Dzięki filmom No Limit i Kick In , Bow w 1931 roku zajmował piąte miejsce pod względem wpływów kasowych, ale presja sławy, publiczne skandale i przepracowanie odbiły się na kruchym zdrowiu emocjonalnym Bow.

W wyniku szkodliwego procesu sądowego jej sekretarka Daisy DeVoe została oskarżona o niegospodarność finansową przez urzędników sprzyjających wytwórni Paramount: prokuratora okręgowego Los Angeles Burona Fittsa, zastępcę prokuratora okręgowego Davida Clarka i sędziego Sądu Najwyższego Los Angeles Williama C. Dorana

Według spisu ludności z 1930 roku Bow mieszkała pod adresem Bedford Drive 512 wraz ze swoją sekretarką i fryzjerką, Daisy DeBoe (później DeVoe), w domu o wartości 25 000 dolarów, z sąsiadami o pseudonimach „hodowca koni”, „lekarz” i „budowniczy”. Bow podała, że ​​miała 23 lata, tj. urodziła się w 1906 roku, co przeczy spisom z 1910 i 1920 roku.

Gdy zbliżała się do poważnego załamania, jej menedżer, BP Schulberg, zaczął nazywać ją „Kryzysową Klarą”. W kwietniu Bow została zabrana do sanatorium i na jej prośbę Paramount zwolnił ją z jej ostatniego przedsięwzięcia: City Streets (1931). W wieku 25 lat jej kariera była zasadniczo skończona. BP Schulberg próbował zastąpić Bow swoją dziewczyną Sylvią Sidney , ale Paramount ogłosił upadłość, stracił pozycję największego studia (na rzecz MGM) i zwolnił Schulberg. David Selznick wyjaśnił:
...[kiedy] Bow była u szczytu swojej popularności w filmach, mogliśmy nakręcić historię z jej udziałem i zarobić półtora miliona, podczas gdy inna aktorka zarobiłaby pół miliona w tym samym filmie i z tą samą obsadą.
— Selznick

Bow opuściła Hollywood i w czerwcu udała się do rancza Rexa Bella w Nevadzie , swojego „pustynnego raju” , a w grudniu wyszła za niego za mąż w ówczesnym małym miasteczku Las Vegas . W wywiadzie z 17 grudnia Bow szczegółowo opisała swoją drogę powrotu do zdrowia: sen, ćwiczenia i jedzenie, a dzień później wróciła do Hollywood „w jedynym celu zarobienia wystarczająco dużo pieniędzy, aby móc trzymać się z dala od tego miejsca”. Wkrótce każde studio w Hollywood (oprócz Paramount), a nawet za granicą, chciało jej usług. Mary Pickford stwierdziła, że ​​Bow „była bardzo dobrą aktorką” i chciała, aby zagrała jej siostrę w Secrets (1933),

Howard Hughes zaproponował jej kontrakt na trzy filmy, a MGM chciało, żeby zagrała w Rudowłosej kobiecie (1932). Bow zgodziła się na scenariusz, ale ostatecznie odrzuciła ofertę, ponieważ Irving Thalberg wymagał od niej podpisania długoterminowego kontraktu. 28 kwietnia 1932 roku Bow podpisała kontrakt na dwa filmy z Fox Film Corporation , na Call Her Savage (1932) i Hoop-La (1933). Oba odniosły sukces. Variety faworyzowało Hoop-La . Październikowy przewodnik filmowy Family Circle z 1934 roku ocenił film jako „całkiem niezłą rozrywkę” i stwierdził: „To najbardziej akceptowalny kawałek aktorstwa dźwiękowego, jaki zagrała panna Bow”. Zauważyli jednak, „panna Bow jest prezentowana w stroju do tańca tak często, jak to możliwe, a jej strój do tańca nie ważyłby dwóch funtów po zmoczeniu”. Bow skomentowała swój wyzywający kostium w Hoop-La : „Rex oskarżył mnie o to, że sprawia mi przyjemność pokazywanie się. Wtedy poczułam się trochę obrażona. Doskonale wiedział, że to robię, bo w dzisiejszych czasach przydaje się trochę pieniędzy. Kto nie potrafi?”

Bow tak podsumowała swoją karierę:

Moje życie w Hollywood było pełne zamieszania. Żałuję wielu rzeczy, ale nie aż tak bardzo. Nigdy nie zrobiłam nic, co mogłoby skrzywdzić kogokolwiek. Stworzyłam sobie miejsce na ekranie, a nie da się tego zrobić, będąc wyobrażeniem pani Alcott o Małej Kobietce .

Emerytura i późniejsze lata

Bow i aktor Rex Bell (późniejszy wicegubernator Nevady ) mieli dwóch synów, Tony'ego Beldama (ur . 1934, zmienił nazwisko na Rex Anthony Bell Jr., zmarł w 2011) i George'a Beldama Jr. (ur. 1938, zmarł w 2024). Bow przeszedł na emeryturę w 1933. We wrześniu 1937 Bow i Bell otworzyli The 'It' Cafe w Hollywood Plaza Hotel przy 1637 N Vine Street, niedaleko Hollywood Boulevard w Los Angeles. Sprzedali kawiarnię w 1943. Jej ostatni występ, aczkolwiek za pośrednictwem nagrania na taśmie, miał miejsce w 1947 w programie radiowym Truth or Consequences , kiedy Bow była tajemniczym głosem w konkursie "Pani Hush".

Problemy zdrowotne

Za każdym razem, gdy dziewczyna się śmieje i tańczy, wyczuwa się w tym coś tragicznego, jest nieszczęśliwa i rozczarowana, i to właśnie wyczuwają ludzie.

— Clara Bow

U Bow w końcu zaczęły pojawiać się objawy choroby psychicznej. Stała się wycofana społecznie i, choć odmawiała kontaktów towarzyskich z mężem, nie pozwalała mu również wychodzić z domu samemu. W 1944 roku, gdy Bell kandydowała do Izby Reprezentantów USA , Bow próbowała popełnić samobójstwo. Znaleziono notatkę, w której Bow stwierdziła, że ​​wolała śmierć od życia publicznego.

W 1949 roku zgłosiła się do Instytutu Życia , aby leczyć przewlekłą bezsenność i rozlane bóle brzucha. Zastosowano terapię wstrząsową i liczne testy psychologiczne. Iloraz inteligencji Bow określono jako „jasno normalny”, podczas gdy inni twierdzili, że nie była w stanie rozumować, miała słabą ocenę sytuacji i wykazywała niewłaściwe, a nawet dziwaczne zachowanie. Jej bóle uznano za urojeniowe i zdiagnozowano u niej schizofrenię, jednak nie doświadczyła ani halucynacji słuchowych, ani wzrokowych . Analitycy powiązali początek choroby, a także bezsenność, z „epizodem z nożem rzeźnickim” w 1922 roku, ale Bow odrzuciła psychologiczne wyjaśnienia i opuściła instytut. Nie wróciła do rodziny. Po opuszczeniu instytucji Bow mieszkała sama w bungalowie, który rzadko opuszczała, aż do swojej śmierci.

Śmierć

Bow spędziła ostatnie lata swojego życia w Culver City , pod stałą opieką pielęgniarki, Estalli Smith, żyjąc z majątku wartego około 500 000 dolarów w chwili jej śmierci. W 1965 roku, w wieku 60 lat, zmarła na zawał serca , który jej sekcja zwłok przypisała miażdżycy . Została pochowana w Freedom Mausoleum, Sanctuary of Heritage na cmentarzu Forest Lawn Memorial Park w Glendale w Kalifornii . Jej trumnę niosły: Harry Richman , Richard Arlen , Jack Oakie , Maxie Rosenbloom , Jack Dempsey i Buddy Rogers .

Dziedzictwo

Historyk filmu Leonard Maltin powiedział w 1999 roku: „Myślisz o Grecie Garbo , Lillian Gish , wszystkich tych wielkich nazwiskach, wielkich aktorkach. Clara Bow była bardziej popularna pod względem wpływów z kas biletowych, pod względem konsekwentnego przyciągania widzów do kin. Była na samym szczycie”. W 1999 roku Amerykański Instytut Filmowy wykluczył Bow ze swojej ostatecznej listy „100 lat... 100 gwiazd”, chociaż znajdowała się na liście nominowanych.

Historyk filmu Kevin Brownlow nie wspomniał o Bow w swojej książce z 1968 roku o filmach niemych, The Parade's Gone By . Louise Brooks , która otrzymała cały rozdział w książce, napisała do Brownlowa: „Zamiatasz Clarę Bow na rzecz jakiejś starej, nic niewartej Brooks. Clara nakręciła trzy filmy, których nigdy nie będzie można przebić: Dancing Mothers , Mantrap i It ”. W rozmowie z filmowcem Thomasem Hamiltonem Brownlow wyjaśnił, że planował umieścić rozdział o Bow, ale nie udało mu się uzyskać wywiadu z samotniczą gwiazdą przed jej śmiercią, a ponieważ wszystkie rozdziały oparte były na relacjach z pierwszej ręki, umieszczenie rozdziału opartego na anegdotach z drugiej ręki byłoby niespójne. Brownlow zrekompensował to pominięcie, umieszczając cały segment o Bow w swoim telewizyjnym dokumencie Hollywood: A Celebration of the American Silent Film (1980), na potrzeby którego przeprowadził wywiad z Brooksem.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa