Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro

7,5
373 oceny występów osoby
powrót do forum osoby Cristiano Ronaldo

Do typów i typiar(jest tu pare takich), którzy na siłe ładuja wkręty, że Ronaldo to słaby piłkarz.Mówie tutaj tylko i wyłącznie o jego grze, a nie o innych
rzeczach, które nie dotyczą piłkarza, aby oceniać jego gre.(przeciez o to chodzi)
Na początek troche faktów z tego roku, bramki strzelone w premierschip w tym sezonie dla Man.Utd.(nie ma co są piekielnie mocni w tym sezonie).

1. Cristiano ronaldo 16 (21*)
2. Wayne Rooney 13 (20*)
3. Louis Saha 8 (13*)
4. Ole Gunnar Solskjaer 7 (11*)
5. Paul scholes 6 (7*)

*-bramki ogólnie w tym sezonie dla Man.U

W tym sezonie Ronaldo ma wielkie szanse na zostanie pilkarzem roku w Anglii(najmocniejsza i co za tym idzie najlepsza liga na świecie), może mu w tym przeszkodzić chyba tylko Didier Drogba. Wszystko chyba rozbije się o to która z drużyn reprezentowanych przez ww.graczy wygra wielką "Bitwe o Anglie".

Zwycięstwo w tej prestiżowej nagrodzie i jak wiadomo patrząc w dalszej perspektywie są szanse na triumf w Champions League(najwyżej cenione rozgrywki klubowe). To praktycznie nokaut dla konkurentów, którzy bedą walczyć o największą indywidualną nagrode(w Europie) przyznawaną przez magazyn France Football, czyli słynną "Złotą pikłke"(to samo tyczy sie Drogby).

W oczach wielu prawdziwych fachowców (m.in. trenerzy, sami zawodnicy) wielu juz teraz uważa Ronaldo za jednogo z najlepszych piłkarzy na świecie jeżeli nie najlepszego. Żebym nie był gołosłownymponiżej cytuje wypowiedzi(miektórych z nich):

"Cris zasłużył na podwojną nagrode. Myślę, że zdobędzie [główną] nagrodę, ale może zwyciężyć w obu kategoriach(pilkarz Premiership i młody pilkarz roku w Anglii)" - powiedział dla ManUtd.com Wayne Rooney, który sam jest nominowany do nagrody Młodego Piłkarza Roku."Jest znakomity w tym sezonie. Ja wybrałem Drogbę, ale tylko dlatego, że nie mogliśmy głosować na swoich kolegów z drużyny. Ale Drogba był równie fantastyczny w tym roku, tak jak i Cesc Fabregas, którego z kolei wytypowałem na młodego piłkarza roku."
"Mam nadzieję, że Ronaldo wygra. Jeżeli tak się stanie, będzie to w pełni zasłużony tytuł." -W takim tonie wypowiedzial się ten sam Runi, który tak bardzo nie przepada(czyżby) ze Portugalczykiem.

Arsene Wenger(trener Arsenalu):"Ronaldo jest chyba najlepszy w Premiership.Nikt nie spodziewał się takiej skuteczności strzeleckiej Ronaldo."

Thierry Henry:"Jednym z moich faworytów jest Cristiano Ronaldo. W tym sezonie jest nie do zatrzymania. Robi z piłką co chce i jest najlepszy. Mimo tak młodego wieku już jest wielką gwiazdą Premier League." - powiedział 29-letni napastnik.

(Swoją droga szkoda, że zatrzymały go w tym roku kontuzje. Na pewno byłby wsród pretendentów i przede wszystki Arsenal zdziałałby o wiele więcej.)

Na koniec sam dość dlugo nie przepadałem za jego grą. Owszem grał widowiskowo i technicznie na wyskoim poziomie, ale "troche" bez glowy. Robił duzo wiatru, ale nic z tego nie wynikało. Teraz to się zmieniło, co zauważył już piłkarski świat(oczywiście ja też) i mimo młodego wieku już teraz moze zgarnąć całą pule nagród. Jeżeli kontuzje go ominął i dalej będzie się tak rozwijał ma szanse stać się kompletnym zawodnikiem do którego będzie należeć przyszlość nie na rok, dwa ale na całą dekade.

pepe_25

nareszcie coś konkretnego. I to mi się podoba. Nie jakieś: Cristiano jest beznadziejnym piłkarzem bo się ubiera w "gejowskie" ciuchy. Osobiście kibicuje Manchesterowi i dobrze mieć takiego piłkarza w szeregach :)

Kaniusia

O litości, i to pisze koleś o nicku El Phenomeno?? Przecięz Crisitano R. bezcześci nazwisko najwiekszego napastnika przełomu wieków!

Mało mnie w tym wypadku obchodzi słowo Wengera i Henry'ego, chociaż Arsenal to mój ulubiony klub. Bo ja to już jestem taką "typiarą" jak to napisałeś, że piłkarz musi mnie zachwycic "osobiście". Wiesz co mam na mysli-jezeli zobaczę taką akcją Cristiano która spowoduje u mnie zatrzymanie akcji serca [ba na jego widok ciśnienie mi nie skacze jak większości nastolatek] to być moze zgodzę się z opinią ogólna.
Pele ma rację-Cristiano jest skuteczny, ale udwodoni ze rzeczywiscie jest taki świetny, jezeli w obecnej formie wytrzyma przez następne sezony.
Zresztą jest wielu lepszych młodych i utalentowanych kopaczy, ale on ejest teraz na fali.

Popatrz na Ronaldinho-jeszcze niedawno uznawany za najlepszego piłkarza na świecie, bajeczna technika, inteligencja w grze, a teraz?? zniżka formy
nie sztuka się wybić, sztuką jest utrzymać się na poziomie

pepe_25

Nie chciał bym tu nikogo obrażać ale ja wole od Manchesteru bardziej Kolpolter Koronę Kielce, a najbardziej Juventus,Real i Milan

Hitek

Ja wolę wszystkich od Manchesteru ;)

veritaserum

No tak sztuką sie jest utrzymać na poziomie. Ale kto powiedział, że jego forma spada? I dlaczego piłkarza zawsze musimy porównywać do innych? Piłkarz to piłkarz. Powinno się go oceniać indywidualnie.

Kaniusia

Nikt nie powiedział ze jego forma spada, ale ja tylko przewiduje na podstawie wielu piłkarzy z którymi tak się stało. Krystjano udowodni że jest świetnym piłkarzem jezeli utrzyma się na tyopie równiez w następnych sezonach

veritaserum

*topie
[jednak miejmy nadzieję, ze z niego spadnie :D]

veritaserum

każdy uważa ineczej :) . No ok ok. Już wszyscy wiedzą, że jesteś antyfanem . ;] Ale dlaczego aż tak go nienawidzisz? ;p

Kaniusia

inaczej... też się musze poprawiać. ;p
p.s Antyfanem tzn antyfanką. :) żeby nie było.

Kaniusia

Antyfan to za dużo powiedzian,ja się nie bawie w "fanowanie" i "antyfanowanie"
Po prostu gościa nie lubię i tyle, wolny kraj, mam prawo :D
Nie będę Cię zanudzać opowieścią pt. "jak to się stało, że nielubię krystjana" :D

veritaserum

ok ok. no problem :) a że ty go nie lubisz to za mało powiedziane :D A skoro mówimy już o grze to ja nie rozumiem czemu niektórzy mówią że nie umie grać.. skoro zdobywa bramki tzn że umie grać. :) Dla mnie zdobywanie goli jest jednoznaczne z wygrywaniem czyli dobrą grą .

Kaniusia

"a że ty go nie lubisz to za mało powiedziane :D"
nieprawda, ale nie chcę mi się wyjasniac :D

Rasiak też zdobywa bramki w Southampton, a według mnie to na meczach reprezentacji potrafi zepsuć najlepsze nawet akcje i stać jak drewno
Dla mnie zajebisty piłkarz to zawodnik zarówno wyszkolony techniecznie, utalentowany jak i posiadający wyczucie w grze, takie który potrafi umiejętnie i inteligentnie poprowadzić akcję a tym samym swoją drużynę do zwycięstwa.
hm, no nie mogę się zgodzić z Twoją tezą, że piłkarz który zdobywa bramki jest super :) Od tego są napastnicy a już zwłaszcza typowi egzekutorzy, taki piłkarz może spacerować pod bramką 90 minut , dostać świetne podanie od współpracujacego z nmi napastnika i zdobyć bramkę :D
Liczą się też asysty
A Obrońcy bramek nie zdobywają zazwyczaj, choć ich rola jest bardzo ważna

veritaserum

"Dla mnie zajebisty piłkarz to zawodnik zarówno wyszkolony techniecznie, utalentowany jak i posiadający wyczucie w grze, takie który potrafi umiejętnie i inteligentnie poprowadzić akcję a tym samym swoją drużynę do zwycięstwa."
opisałaś Crisa w tm sezonie

tyle w temacie

veritaserum

a i otóż to . Jak dla mnie opisałaś Crisa. Ale oczywiście każdy uważa co innego. Tak naprawde nie lubie ogladac jak on gra ze wzgedu na to ze jego zwody mnie czasami smiesza :) <tzn ze smiesznie to wyglada> ale jest to piłkarz dojrzały i doświadczony więc to że mnie śmieszny to nie ma znaczenia.. ważne że jest skuteczne.

Kaniusia

A ja Crisa nie opisywałam :D <hahaha>

veritaserum

ale wszystko co tam napisałaś idealnie pasuje do niego w tym sezonie

szkoda, że tego nie widzisz

Kasiek_haz

nie widzę, może ja się po prostu nie znam ale widzę tylko świetnego dryblera...

veritaserum

a może nie chcesz zobaczyć??? :)

Kasiek_haz

Ujmijmy to w ten sposób: Ty uwazasz, ze Juninho i Messi są przereklamowani i masz do tego prawo, ja uwazam, iż przereklamowany jest Cris i równiez mam do tego prawo. I Kropka :)

veritaserum

hehehee
z Juninio to się nabijam :D
Messi nie lest jeszcze w moim odczuciu taki "wielki" jak o nim mówią, ale jeśli będzie miał taki sezon jak obecnie Cris to z pokorą przyznam, że wymiata i że się myliłam

Kasiek_haz

To tak samo jak ja w przypadku Cristiano :D
ale skzoda, ze nie powiedziałas tego wcześniej

veritaserum

a dokładnie, czego??

(za krótki :D) (za krótki :D) (za krótki :D) (za krótki :D) (za krótki :D)

Kasiek_haz

Tego o Messim i Juninho.

veritaserum

przecież pisałam
u Wilqa
już jakiś czas temu

pepe_25

Ja jakoś nie obserwje na codzień jego gry.