Do typów i typiar(jest tu pare takich), którzy na siłe ładuja wkręty, że Ronaldo to słaby piłkarz.Mówie tutaj tylko i wyłącznie o jego grze, a nie o innych
rzeczach, które nie dotyczą piłkarza, aby oceniać jego gre.(przeciez o to chodzi)
Na początek troche faktów z tego roku, bramki strzelone w premierschip w tym sezonie dla Man.Utd.(nie ma co są piekielnie mocni w tym sezonie).
1. Cristiano ronaldo 16 (21*)
2. Wayne Rooney 13 (20*)
3. Louis Saha 8 (13*)
4. Ole Gunnar Solskjaer 7 (11*)
5. Paul scholes 6 (7*)
*-bramki ogólnie w tym sezonie dla Man.U
W tym sezonie Ronaldo ma wielkie szanse na zostanie pilkarzem roku w Anglii(najmocniejsza i co za tym idzie najlepsza liga na świecie), może mu w tym przeszkodzić chyba tylko Didier Drogba. Wszystko chyba rozbije się o to która z drużyn reprezentowanych przez ww.graczy wygra wielką "Bitwe o Anglie".
Zwycięstwo w tej prestiżowej nagrodzie i jak wiadomo patrząc w dalszej perspektywie są szanse na triumf w Champions League(najwyżej cenione rozgrywki klubowe). To praktycznie nokaut dla konkurentów, którzy bedą walczyć o największą indywidualną nagrode(w Europie) przyznawaną przez magazyn France Football, czyli słynną "Złotą pikłke"(to samo tyczy sie Drogby).
W oczach wielu prawdziwych fachowców (m.in. trenerzy, sami zawodnicy) wielu juz teraz uważa Ronaldo za jednogo z najlepszych piłkarzy na świecie jeżeli nie najlepszego. Żebym nie był gołosłownymponiżej cytuje wypowiedzi(miektórych z nich):
"Cris zasłużył na podwojną nagrode. Myślę, że zdobędzie [główną] nagrodę, ale może zwyciężyć w obu kategoriach(pilkarz Premiership i młody pilkarz roku w Anglii)" - powiedział dla ManUtd.com Wayne Rooney, który sam jest nominowany do nagrody Młodego Piłkarza Roku."Jest znakomity w tym sezonie. Ja wybrałem Drogbę, ale tylko dlatego, że nie mogliśmy głosować na swoich kolegów z drużyny. Ale Drogba był równie fantastyczny w tym roku, tak jak i Cesc Fabregas, którego z kolei wytypowałem na młodego piłkarza roku."
"Mam nadzieję, że Ronaldo wygra. Jeżeli tak się stanie, będzie to w pełni zasłużony tytuł." -W takim tonie wypowiedzial się ten sam Runi, który tak bardzo nie przepada(czyżby) ze Portugalczykiem.
Arsene Wenger(trener Arsenalu):"Ronaldo jest chyba najlepszy w Premiership.Nikt nie spodziewał się takiej skuteczności strzeleckiej Ronaldo."
Thierry Henry:"Jednym z moich faworytów jest Cristiano Ronaldo. W tym sezonie jest nie do zatrzymania. Robi z piłką co chce i jest najlepszy. Mimo tak młodego wieku już jest wielką gwiazdą Premier League." - powiedział 29-letni napastnik.
(Swoją droga szkoda, że zatrzymały go w tym roku kontuzje. Na pewno byłby wsród pretendentów i przede wszystki Arsenal zdziałałby o wiele więcej.)
Na koniec sam dość dlugo nie przepadałem za jego grą. Owszem grał widowiskowo i technicznie na wyskoim poziomie, ale "troche" bez glowy. Robił duzo wiatru, ale nic z tego nie wynikało. Teraz to się zmieniło, co zauważył już piłkarski świat(oczywiście ja też) i mimo młodego wieku już teraz moze zgarnąć całą pule nagród. Jeżeli kontuzje go ominął i dalej będzie się tak rozwijał ma szanse stać się kompletnym zawodnikiem do którego będzie należeć przyszlość nie na rok, dwa ale na całą dekade.
nareszcie coś konkretnego. I to mi się podoba. Nie jakieś: Cristiano jest beznadziejnym piłkarzem bo się ubiera w "gejowskie" ciuchy. Osobiście kibicuje Manchesterowi i dobrze mieć takiego piłkarza w szeregach :)
O litości, i to pisze koleś o nicku El Phenomeno?? Przecięz Crisitano R. bezcześci nazwisko najwiekszego napastnika przełomu wieków!
Mało mnie w tym wypadku obchodzi słowo Wengera i Henry'ego, chociaż Arsenal to mój ulubiony klub. Bo ja to już jestem taką "typiarą" jak to napisałeś, że piłkarz musi mnie zachwycic "osobiście". Wiesz co mam na mysli-jezeli zobaczę taką akcją Cristiano która spowoduje u mnie zatrzymanie akcji serca [ba na jego widok ciśnienie mi nie skacze jak większości nastolatek] to być moze zgodzę się z opinią ogólna.
Pele ma rację-Cristiano jest skuteczny, ale udwodoni ze rzeczywiscie jest taki świetny, jezeli w obecnej formie wytrzyma przez następne sezony.
Zresztą jest wielu lepszych młodych i utalentowanych kopaczy, ale on ejest teraz na fali.
Popatrz na Ronaldinho-jeszcze niedawno uznawany za najlepszego piłkarza na świecie, bajeczna technika, inteligencja w grze, a teraz?? zniżka formy
nie sztuka się wybić, sztuką jest utrzymać się na poziomie
Nie chciał bym tu nikogo obrażać ale ja wole od Manchesteru bardziej Kolpolter Koronę Kielce, a najbardziej Juventus,Real i Milan
No tak sztuką sie jest utrzymać na poziomie. Ale kto powiedział, że jego forma spada? I dlaczego piłkarza zawsze musimy porównywać do innych? Piłkarz to piłkarz. Powinno się go oceniać indywidualnie.
Nikt nie powiedział ze jego forma spada, ale ja tylko przewiduje na podstawie wielu piłkarzy z którymi tak się stało. Krystjano udowodni że jest świetnym piłkarzem jezeli utrzyma się na tyopie równiez w następnych sezonach
każdy uważa ineczej :) . No ok ok. Już wszyscy wiedzą, że jesteś antyfanem . ;] Ale dlaczego aż tak go nienawidzisz? ;p
Antyfan to za dużo powiedzian,ja się nie bawie w "fanowanie" i "antyfanowanie"
Po prostu gościa nie lubię i tyle, wolny kraj, mam prawo :D
Nie będę Cię zanudzać opowieścią pt. "jak to się stało, że nielubię krystjana" :D
ok ok. no problem :) a że ty go nie lubisz to za mało powiedziane :D A skoro mówimy już o grze to ja nie rozumiem czemu niektórzy mówią że nie umie grać.. skoro zdobywa bramki tzn że umie grać. :) Dla mnie zdobywanie goli jest jednoznaczne z wygrywaniem czyli dobrą grą .
"a że ty go nie lubisz to za mało powiedziane :D"
nieprawda, ale nie chcę mi się wyjasniac :D
Rasiak też zdobywa bramki w Southampton, a według mnie to na meczach reprezentacji potrafi zepsuć najlepsze nawet akcje i stać jak drewno
Dla mnie zajebisty piłkarz to zawodnik zarówno wyszkolony techniecznie, utalentowany jak i posiadający wyczucie w grze, takie który potrafi umiejętnie i inteligentnie poprowadzić akcję a tym samym swoją drużynę do zwycięstwa.
hm, no nie mogę się zgodzić z Twoją tezą, że piłkarz który zdobywa bramki jest super :) Od tego są napastnicy a już zwłaszcza typowi egzekutorzy, taki piłkarz może spacerować pod bramką 90 minut , dostać świetne podanie od współpracujacego z nmi napastnika i zdobyć bramkę :D
Liczą się też asysty
A Obrońcy bramek nie zdobywają zazwyczaj, choć ich rola jest bardzo ważna
"Dla mnie zajebisty piłkarz to zawodnik zarówno wyszkolony techniecznie, utalentowany jak i posiadający wyczucie w grze, takie który potrafi umiejętnie i inteligentnie poprowadzić akcję a tym samym swoją drużynę do zwycięstwa."
opisałaś Crisa w tm sezonie
tyle w temacie
a i otóż to . Jak dla mnie opisałaś Crisa. Ale oczywiście każdy uważa co innego. Tak naprawde nie lubie ogladac jak on gra ze wzgedu na to ze jego zwody mnie czasami smiesza :) <tzn ze smiesznie to wyglada> ale jest to piłkarz dojrzały i doświadczony więc to że mnie śmieszny to nie ma znaczenia.. ważne że jest skuteczne.
Ujmijmy to w ten sposób: Ty uwazasz, ze Juninho i Messi są przereklamowani i masz do tego prawo, ja uwazam, iż przereklamowany jest Cris i równiez mam do tego prawo. I Kropka :)
hehehee
z Juninio to się nabijam :D
Messi nie lest jeszcze w moim odczuciu taki "wielki" jak o nim mówią, ale jeśli będzie miał taki sezon jak obecnie Cris to z pokorą przyznam, że wymiata i że się myliłam