Może to temat mało oryginalny, ale jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Oczywiście nie musicie na wszystkie kategorie odpowiadać ;P (a zwłaszcza na ostatnia).
Można pójść na łatwizne i wymienić swoje jedyne, osobiste TOP5
Chyba, że ktoś chce się rozdrobnić jak ja ;P
Najlepszy, najpopularniejszy, itd.. utwór przewodni
1 Batman
2 Simpsonowie
3 Edward Nożycoręki
4 BeetleJuice
5 Spiderman
Najlepsza ścieżka dźwiękowa- sekcja Burton
1 The Nightmare Before Christmas
2 Edward Nożycoręki
3 Batman
4 BeetleJuice
5 Batman Returns
Najlepsza ścieżka dźwiękowa- poza Burtonem
1 Sommersby
3 Forbidden Zone
2 Spiderman
3 Chicago (wprawdzie to tylko 2 kawałki, ale lubię jazz :)
4 Nightbreed
Najlepszy musical
1 The Nightmare Before Christmas
2 Forbidden Zone
3 Corpse Bride
4 Charlie and the Chocolate Factory
Najlepsza piosenka Oingo Boingo użyta w filmie (hehe) (nooo trudno mi tu wybierać, bo raz ta piosenka najbardziej mi sie podoba a czasami inna)
1 "Weird Science" (Weird Science)
2 "Who do you want to be today" (Bachelor Party)
3 "Gratitude" (Gliniarz z Beverly Hills)
4 "Goodbye-Goodbye" (Fast Times at Ridgemont High) (chociaż tamta wersja nie podoba mi się tak samo jak wersja z albumu "Alive")
5 "Stay" (Donnie Darko- cholera, muszę jeszcze raz ten film obejrzeć, bo kiedyś byłam głucha!!!!)
Pozdrawiam fanów Danny'ego :D
Więc... Najlepszy utwór przewodni to będzie "Edward Nożycoręki" bo mam słabość do wszystkiego co z tym filmem związane ;)
Drugi punkt, ścieżka dźwiękowa... tutaj także "Edward..." :)
I tutaj chyba wybieram właśnie "Chicago". Bo ja od dzieciństwa byłam najpierw jazzem maltretowana, a potem pokochałam go ;)
Najlepszy musical: "Corpse Bride". Ten film jest piękny i już :D
Z tych wymienionych: "Weird Science" ;) Bo usłyszałam jako pierszą :D Ale z tych nieużytych w filmach: "Insanity" :P
Na ciebie zawsze można liczyć :D Dziękuję ślicznie i potwierdzam, że "Insanity" jest najlepszą piosenką nieużytą w filmie. Ale kto wie, może kiedy pojawi się np w filmie psychologicznym....
Najpopularniejszy utwór przewodni - Edward Nożycoręki
Najlepsza ścieżka dźwiękowa- sekcja Burton - The Nightmare Before Christmas
Najlepsza ścieżka dźwiękowa- poza Burtonem - Forbidden Zone
Najlepszy musical - ouch, trudne. Ale chyba NBC
Najlepsza piosenka Oingo Boingo użyta w filmie - Weird Science
Uhuhu.
Najlepszy utwór przewodni:
* Batman (po prostu kocham, wielbię, szaleję gdy słyszę)
* Edward Nożycoręki (bo pamiętam, że gdy po raz pierwszy oglądałam film a było to baardzo dawno temu, płakałam jak bóbr przy tej melodii. Kompletnie nie wiem czemu, ale ona otwiera we mnie jakieś niekontrolowane mechanizmy i każe mi się cofnąć w przeszłość, która dziwnym sposobem staje się nad wyraz melancholijna :p)
* Sok z żuka (to nie wymaga komentarza chyba :))
* Scrooged (co prawda ścieżka dźwiękowa nie została wydana, ale utwór znajduję się na 'Music for a darkened theatre vol. 1' i można sie kompletnie zakochać. :])
* Spiderman :)
Najlepsza ścieżka dźwiękowa - sekcja Burton
* Nightmare before christmas (bezkonkurencyjnie! szczególnie kwestie Jacka. Czyli Elfmana. :D Poza tym Sally's Song z głosem Fiony Apple to już mistrzostwo, jak na moje ucho :))
* Batman
* Edward Nożycoręki
* Sok z żuka
* Charlie i fabryka czekolady :)
Najlepsza ścieżka dźwiękowa - poza Burtonem
* Forbidden Zone (od kiedy znalazłam słucham bardzo często :))
* Chicago (co tam, że dwa kawałki. Zanim się doczytałam, że stworzył je Danny, a kiedy usłyszałam je w filmie byłam pewna, że to Jego sprawka. ;f )
* Dick Tracy
* Back to school
* Hulk
Najlepszy musical
* Tutaj sytuacja przedstawia się identycznie jak u Tender L. :)
Najlepsza piosenka Oingo Boingo użyta w filmie [tutaj będą cztery z racji tego, że tylko cztery słyszałam w jakichkolwiek filmach]
* Dead Man's Party w Back to school. Ahh, proszę państwa, kiedy zobaczyłam na ekranie całe Oingo Boingo dostałam spazmów i nie mogłam usiedzieć w miejscu z oburzenia, że nikt mi nie powiedział, że tam będą :p
* Weird Science w Dziewczynie z komputera (podobno szalałam przy tym będąc małym dwuletnim berbeciem. Starsza siostra pokazała mi pana Elfmana i uciekłam ze strachu, haha. Teraz często mi to wypomina :P)
* Gratitiude w Gliniarzu z Beverly Hills
* Stay w Donnie Darko (uwielbiam :))