David LynchI

David Keith Lynch

8,7
12 282 oceny pracy reżysera
powrót do forum osoby David Lynch

Ja chyba wszystkie uwielbiam, ale najbardziej to cenie go za serial Twin Peaks!!

użytkownik usunięty

jego filmy są jak narkotyk, najbardziej uzależniłam się od mulhollnad drive i zagubionej autostrady

Ja może nie wszystkie, ale przede wszystkim Twin Peaks, Prosta historia i Dzikość serca!!!!

użytkownik usunięty

Ja nie uwielbiam wszystkich,ale na pewno jestem ogromną wielbicielką 1. Człowieka słonia 2. Miasteczka Twin Peaksu(serialu) 3. Prostej historii 4. Mulholland drive.

1. Mulholland Drive- mistrzostwo, żadnych zastrzeżeń, jeden z moich ulubionych filmów w ogóle.
2. Eraserhead- Fabuła nie skrywa żadnej tajemnicy, ale za to skrywają ją sybmole; dla mnie ten film jest alegorią czegoś konkretnego (nie chcę zdradzać czego by nie sugerować interpretacji). Mimo że ciężki to mnie poruszył.
3. Dzikość Serca- Film łatwy ale dziki, w stylu Lyncha, mieszanka gatunków i swietni Cage z Defoe.
4. Zagubiona Autostrada- Film za trudny by go raz obejrzeć i mieć gotową wizje na jego temat, jednak w tym tkwi jego magia, chociaż mnie nie oczarował jak MD, zbyt jednowątkowy.
5. Prosta Historia- Lynch'owi o wiele lepiej wychodzą filmy pokręcone niż zwyczajne, jednak PH zasługuje na uwagę, chociażby dlatego, że jest oparta na prawdziwej historii godnej zauważenia.

PS. Niestety nie oglądałem Człowieka Słonia, który mógłby namieszać w tym rankingu.

Baartekp

Przede wszystkim Człowiek Słoń i Głowa do Wycierania, poza tym bardzo lubie wszystkie seriale nakręcone przez Lyncha - "Twin Peaks" "Hotel Room" "On The Air"

użytkownik usunięty

Ja, niestety, widziałem tylko "Mulholland Drive", ale za to szalenie mi się podobał. To jeden z najlepszych filmów, jakie widziałem.

Ja również cenię go przede wszystkim za serial "Twin Peaks",choć bardzo podobał mi się również film "Człowiek słoń".

Martin_Eden

Z Lyncha widziałem wszystkie filmy łącznie z wszystkimi krótkometrażowymi a nawet reklamami które zrobił a najbardziej podobał mi się film Mulholland Drive który zapewne znajduję się w 5 moich ulubionych filmów.Cenię sobie również Prostą Historię i Zagubioną Autostradę i zresztą każdy jego film.

Mystery_Man

1:Twin Peaks-za całą atmosfere
2:Mulholland DR-za namiętność prowadzącą do morderstwa
3:Dune-za przedstawienie Paula jako Mesjasza doskonałego
4:Lost Highway-za to ze moja psychika siada

zen_4

A ja sobie powiem że Dune. Owszem Eraserhead, Lost Highway, Rabbits, Mulholland Drive i wszytskie krótkometrażówki, o których pisał Quagmire to Lynchowska poezyja i cudowny krem dla oczu ogądającego.

Jednak Diuna, pomimo drastycznych okrojeń ma w sobie coś tak niezwykłego, że uważam go za najlepszy film Lyncha. Lynch pocięcie ekranizacji przypłacił załamaniem nerwowym, ponieważ film miał wyglądać zupełnie inaczej - Lynch miał swoją niezwykłą wizję Diuny, dlatego tak się zdenerwował po cięciach :) a szkoda

Powrót Jedi wg Lyncha... to by było mocne :)

Moja lista:

1. Prosta historia
2. Mulholland Drive
3. Twin Peaks
4. Dzikość serca/ Człowiek słoń/ Głowa do wycierania/ Zagubiona autostrada

snoopy

Przede wszystkim "Zagubiona Autostrada". Pokazuje mroczne aspekty czlowieka i gleboki umysl, ktorego mysl moze bladzic w kolko.

"Który film Lyncha najbardziej cenicie??
...najbardziej to cenie go za serial..."

pytasz o film a odpowiadasz: serial...
samemu nie zrozumieć swojego pytania... dziwne ;/