David LynchI

David Keith Lynch

8,7
11 975 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby David Lynch

dlatego proszę fanów Davida i kinomaniaków, od których jego filmów powinienem zacząć? Od tych krótkometrażowych (Grandmother, Absurda, Six Figures), czy od razu wziąć się za jego "dojrzalsze" dzieła? pozdrawiam serdecznie

ludzka_kopiarka

Wedlug mnie najlepsza kolejnosc ogladania (nie chce mi sie argumentowac)

1. Blue velvet/ Elephant Man/ Straight Story
2. Mullholland dr
3. Lost Highway
4. Inland Empire
5. Eraserhead
6. Wild at heart
7. Diuna
8. K-metraże (najlepszy Grandmother i mini-serial Rabbits)

Dr_Grape

No dobra

ad. 5 Eraserhead to bardzo ponury surrealizm, tak ciezki ze moze zniechecic niewprawionego w taka tematyke widza.

ad. 1 Elephant Man i Straight story wyrozniaja sie na tle innych filmow Lyncha, ten pierwszy ma klimat rodem z Eraserhead ale to nie tego typu historia, drugi z Lyncha nie ma prawie nic.

ad. 2 Przed Mullholland jeszcze Blue velvet- maja podobny klimat ale ten ostatni jest latwiejszy w odbiorze i ma wyrazne przeslanie

4 i 5 tez przypominaja wyzej wymienione ale ich udana analiza niemal graniczy z cudem

6 i 7 nie kazdemu moga sie podobac. Jest klimat ale nie sa to typowe Lynchowskie historyjki.

Dr_Grape

Jeśli chcesz pokochać filmy Lyncha to radzę zacząć od "Mulholland Drive". Ma cudowny klimat i muzykę, zabójczy czarny humor i genialnych aktorów. Następnie warto zapoznać się z "Twin Peaks", moim zdaniem najlepszy serial, jaki kiedykolwiek nakręcono i "Lost Highway" - metafizyczny horror, jednak w przystępnej formie. Jeśli już załapiesz klimat jego filmów to zrozumiesz geniusz "Inland Empire" i "Eraserhead" - najbardziej pojechanych filmów Mistrza. Potem można sięgnąć po lżejsze kino Lyncha, czyli "Dzikość Serca" i "Straight Story" - ot tak, dla rozluźnienia. "Blue Velvet" to moim zdaniem średni film Davida, choć przyznam, że Dennis Hopper był genialny w swojej roli. Nie polecam natomiast w ogóle Diuny - rozciągnięta, kiepsko poprowadzona "megaprodukcja". Sam Lynch był tak zniesmaczony własnym dziełem, że odmówił podania w nim swojego nazwiska.

ludzka_kopiarka

Oj, trudno wybrać coś naj-naj z tak wspaniałej i różnorodnej filmografii. Możesz zacząć od czego tylko zapragniesz. Przestrzegam jednak przed dwoma tytułami, które mogą zniechęcić:

DIUNA - dość sztywna produkcja, przy której Lynch niewiele miał do gadania. Na domiar złego producent pociął mu film.

INLAND EMPIRE - czyli najnowszy. Lynch zjada własny ogon, powtarzając pomysły z przeszłości, ale robi to bez wdzięku, bo na kamerze cyfrowej. Miało być bezkompromisowo, a wyszedł filmowy zakalec.

ludzka_kopiarka

a ja zaczynalem lyncha od głębokiej wody , pierwszy mój kontakt to mulhollland dr, portem była zagubiona autostrada, do dziś to moje ulubione filmy lyncha, wyprzedził je tylko inland empire który wpisuje sie w bardzo podobna stylistykę

więcej takich łamigłówek proszę

ludzka_kopiarka

i odpowiadając na pytanie polecam zaczynać lyncha od jednego z tych trzech filmów , od razu będziesz wiedzial czy lynch jest dla ciebie czy nie

ludzka_kopiarka

A może...w chronologicznie? Ja zwykle tak robię, kiedy chcę poznać czyjąś twórczość, właśnie w naturalnym porządku. Albo zaczynam od jednego z pierwszych filmów, które wiem, że odniosły spory sukces, potem coś ze środka i na koniec coś najnowszego (choć Inland Empire nie polecam....) Zawsze daje to jakiś obraz, łapie się ten klimat - mimo tego, że zwykle pierwsze filmy różnią się znacznie od tych bardziej dojrzałych, mają też w sobie tę świeżość, której brakuje każdemu kolejnemu.

pozdrawiam!

zielonakosiarka

Zacznij od Mullholland Dr.
Skoncz na Eraserhead.

ludzka_kopiarka

Sama zaczynam. Pierwsza była "Babcia", całkiem przypadkiem. Nie znałam Lyncha. Zrobił na mnie ogromne wrażenie. Później "Zagubiona autostrada". Dalej krótkometrażówki i.. Właśnie? Co dalej? Chciałabym się w tej twórczości pana Lyncha zagłębić. [Trochę boję się cokolwiek polecać.]

ludzka_kopiarka

radze zaczac tak jak ja ! najpierw zaczalem od Serialu Twin Peaks nastepnie Film pelnometrazowy Fire Walk with me a nastepnie Człowiek słoń , i przyznam szczerze , ze jak naraazie jestem zachwycony Twórczością Lyncha . Chciałbym obejrzeć coś więcej ale niestety nie moge nic zdobyć :/ ale sciągnałem Mullholand drive i niebawem zabieram sie za seans ;)