Czy tylko ja mam takie wrazenie? Przegladajac jego bardzo bogata filmografie jakos trudno mi wynalezc naprawde wazne i zapadajace w pamiec produkcje, do tego takie ktore by "prowadzil" swoja gra.
Nie pamietam innego tak slawnego i cenionego aktora, z ktorym jednoczesnie tak trudno byloby laczyc podobnie slawne i cenione filmy.
z hitow mozna dodac chwale i filadelfie do czlowieka w ogniu,oprocz tego zagral w wielu bardzo dobrych produkcjach
Jakoś dziwnie filmy Denzela są u nas mało popularne (zwłaszcza te starsze). Ale co z takimi filmami jak:
Dzień próby
Człowiek w ogniu (przereklamowany ale na dobrej drodze do statusu kultowego)
Malcolm X - uznawany za klasykę kina biograficznego
Chwała - klasyka kina wojennego
American Gangster
Filadelfia
???
Za granicą dużym szacunkiem darzy się też Mo' Better Blues, Opowieści żołnierza, Grę o Honor czy W Bagnie Los Angeles, w których Denzel stworzył niezapomniane kreacje.
no właśnie wspomniany "Dzień próby" był takim filmem, który Washington jak to napisałeś "prowadził". i jego kreacja głęboko zapadłą w pamięć. a może nie widziałeś? ;]
Człowiek w ogniu,
Dzień próby,
Karmazynowy przypływ (genialny pojedynek z Hackmanem)
...
spokojnie by się troszkę dobrych filmów znalazło :)
Co prawda filmy te są raczej z początku kariery (tej poważnej, międzynarodowej), ale dla mnie "Krzyk wolności" oraz "Raport pelikana" są najlepsze w jego filmografii. I zdobył dzięki nim wiele uznania i sławy. To są naprawdę świetne filmy, w mojej prywatnej klasyfikacji zaliczają się do najlepszych w ogóle ;)