Denzel WashingtonI

Denzel Hayes Washington Jr.

8,5
88 832 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Denzel Washington

Czy tylko ja mam takie wrazenie? Przegladajac jego bardzo bogata filmografie jakos trudno mi wynalezc naprawde wazne i zapadajace w pamiec produkcje, do tego takie ktore by "prowadzil" swoja gra.
Nie pamietam innego tak slawnego i cenionego aktora, z ktorym jednoczesnie tak trudno byloby laczyc podobnie slawne i cenione filmy.

Mazin82

A "Człowiek w Ogniu"? To świetny film mówiący smutną prawdę. Mi mocno zapadł w pamięć...

Body

z hitow mozna dodac chwale i filadelfie do czlowieka w ogniu,oprocz tego zagral w wielu bardzo dobrych produkcjach

Mazin82

Jakoś dziwnie filmy Denzela są u nas mało popularne (zwłaszcza te starsze). Ale co z takimi filmami jak:
Dzień próby
Człowiek w ogniu (przereklamowany ale na dobrej drodze do statusu kultowego)
Malcolm X - uznawany za klasykę kina biograficznego
Chwała - klasyka kina wojennego
American Gangster
Filadelfia
???
Za granicą dużym szacunkiem darzy się też Mo' Better Blues, Opowieści żołnierza, Grę o Honor czy W Bagnie Los Angeles, w których Denzel stworzył niezapomniane kreacje.

Mazin82

no właśnie wspomniany "Dzień próby" był takim filmem, który Washington jak to napisałeś "prowadził". i jego kreacja głęboko zapadłą w pamięć. a może nie widziałeś? ;]

akz

Człowiek w ogniu,

Dzień próby,

Karmazynowy przypływ (genialny pojedynek z Hackmanem)

...

spokojnie by się troszkę dobrych filmów znalazło :)

Mazin82

Co prawda filmy te są raczej z początku kariery (tej poważnej, międzynarodowej), ale dla mnie "Krzyk wolności" oraz "Raport pelikana" są najlepsze w jego filmografii. I zdobył dzięki nim wiele uznania i sławy. To są naprawdę świetne filmy, w mojej prywatnej klasyfikacji zaliczają się do najlepszych w ogóle ;)

Mazin82

Niedawno powstal film American Gangster. Swietna kreacja Denzela i film tez świetny. POlecam