Diane Kruger

Diane Heidkrüger

7,9
20 483 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Diane Kruger

Niemcy (Republika Federalna Niemiec, RFN; niem.: Deutschland lub Bundesrepublik Deutschland, BRD,

Zyga1

co tu tłumaczyć? :)

littlejudas

Po prostu nie rozumie tego : RFN (obecnie Niemcy)
Münster bylo, jest i mam nadzieje pozostanie w RFN. Republice Federalnej Niemiec, ktora to nazwy nie zmienila.
A moderator z maniakalnym uporem usuwa moje wpisy tlumaczyce ten blad.

Zyga1

Autorowi chodziło chyba o to, że przed połączeniem NRD z NRF miasto Algermissen było połozone w RFN. A, że dzisiaj częściej mówimy Niemcy, a nie RFN na naszego sąsiada to tłumaczy autora. Nie masz się o co czepiać po prostu Niemcy, a kiedyś RFN w odróżnieniu od NRD.

ajron1960

Mnie smieszy po prostu niewiedza autora, ktory powinien skorygowac te bledy. Przy miejscu urodznia Diany Krüger widnieje ten sam blad.

Zyga1

Masz rację!

ajron1960

Chodzi o to że w 1976 roku Algermissen było w RFN. Po 1990 kiedy połączyło się z NRD stworzyły obecne Niemcy i cała filozofia.

krzysiek_34_21

A wtedy, to nie byly Niemcy. Po prostu, powinno pisac miejsce urodzenia - Algermissen Niemcy i po krzyku.

Zyga1

No niby tak ale trzeba się trzymać faktów a one mówią same za siebie.

krzysiek_34_21

To że mówimy "Niemcy" czy "Rosja" to jest nasze błędne uproszczenie w języku - nie ma takich państw. Jest Republika Federalna Niemiec i Federacja Rosyjska. Wystarczy zapytać kogoś, kto uczy WOSu albo historii.

jared35leto

Republika Federalna Niemiec połączyła się w 1990 z NRD i mówi się Niemcy

krzysiek_34_21

Nie tak do konca, bo RFN jest do dzisiaj, ale potocznie mowimy Niemcy, bo jest prosciej. Ja czepiam sie tylko, ze pisze - obecnie Niemcy.

Zyga1

To jak twoim zdaniem powinno być.

krzysiek_34_21

Normalnie : Miejsce urodzenia - Algermissen, Niemcy.

Zyga1

Czy przed 1990 r. mówiąc jadę do Niemiec miałeś na myśli NRD czy RFN? Czy rodząc się przed 2006 r. w Serbii i Czarnogórze teraz powiesz, że urodziłeś się w Serbii czy może w Czarnogórze?. Moim zdaniem się czepiasz a autor tego zapisu zawarł w nim dodatkową informację. Nie wiem gdzie leży Algermissen ale wiem, że w części zachodniej Niemiec. Pozdrawiam.

henryhill

Widze, ze nie kazdy rozumie, to co probuje wyjasnic. Zakonczmy ta dyskusje.

Zyga1

Zyga1 nie masz co się wysilać, większość wyżej komentujących nie uważała na lekcjach Historii/WOSu, oni myślą że z połączenia RFN i NRD powstał nowy Twór - Niemcy. Szkoda że większość nie zna historii najbliższego sąsiada.

tomit

stary temat, ale właśnie na niego trafiłam, czyli w sumie u każdego aktora polskiego też jest błąd, nie są urodzeni w Polsce tylko w Rzeczpospolitej Polskiej. Czepiliście się pierdoły, serio...

tomit

Czepiacie się jak rzepy psiej pupy :P
Filmweb rozdziela historycznie miejsce urodzenia i tyle.
Tak samo jak nie pisze się tu "Rzeczpospolita Polska" tylko Polska tak Niemcy zamiast "Republika Federalna Niemiec" TYLE. PROSTE.
Kiedyś NRD lub RFN, dziś tylko RFN zwane Niemcy, kiedyś ZSRR, dziś różne państwa.
FIlmweb nie bawi się w podawanie PEŁNYCH nazw krajów tylko te "zwykłe". Jakież to by było nieczytelne, gdyby podawano wszelkie wydumane oficjalne nazwy jak: Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna
Niezależne Państwo Papui-Nowej Gwinei
Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej

Zyga1

Jest dobrze napisane - kiedyś RFN, obecnie Niemcy (zjednoczone).

ty_ses_vul

Nie jest dobrze. RFN i NRD to były dwa twory. Po połączeniu jeden twór (zachodni) wchłonął drugi (wschodni) i przestało istnieć NRD. Ale RFN nie przekształciło się w coś takiego jak Niemcy. RFN było i radzi sobie całkiem nieźle. Musicie się z tym pogodzić że te wasze Niemcy to ciągle RFN.

tomit

Po tym wyjaśnieniu już chyba nic nie trzeba dodawać. Wyczerpuje je w zupełności.

Zyga1

heja! zgadzam się z Tobą. Gdyby urodziła się w Dreźnie wtedy można by napisać ( ówczesne DDR albo NRD ), albo Podgorica ( ówczesna Jugosławia ), tak jak jest w przypadku wielu przedwojennych polskich aktorów, którzy urodzili się pod zaborami ( Siedlce Rosja Carska , Poznań Niemcy ). Gdyby po zjednoczeniu Niemiec powstały kraj przyjął nazwę Niemiecka Republika Demokratyczna wtedy można by opisywać, że dana osoba urodziła się w ówczesnym RFN.

bagrov

Tak. Tylko, ze wielu tego nie zozumie.

bagrov

Podgorica, Czarnogora...ech...pojechałabym jeszcze:)

LeiaSkywalker

ja chętniej pojechałbym znowu do Budvy -, przyjaźni ludzie, góry schodzące do morza i nieduża, klimatyczna starówka, kamienne domki w kolorze bieli. Echh byle do przyszłego lata :)

bagrov

Nie, no oczywiscie, ze nad morze a nie do samej Podgoricy:) Bar, Budva, Kotor- wszedzie cudnie:) no i te gory..,ech...:)

Zyga1

Zamiast się wymądrzać może zaproponujesz jak wg Ciebie powinien brzmieć opis, tak by określał położenie tego miasta przed zjednoczeniem.
To co napiszesz musi być również poprawne gramatycznie.